Τι είναι ;

Οι αιμορροΐδες αποτελούν φυσιολογικό ανατομικό στοιχείο της περιοχής αυτής. Είναι ουσιαστικά αιμοφόρα αγγεία, μικρές φλέβες και αρτηρίες, δηλαδή «σωληνάκια» που μεταφέρουν αίμα στην περιοχή του πρωκτού. Σχηματίζουν ένα σύμπλεγμα αγγείων, που ονομάζεται «αιμορροϊδικό πλέγμα». Μαζί με τον υπερκείμενο βλεννογόνο και υποβλεννογόνο σχηματίζουν ‘προστατευτικά μαξιλαράκια στην περιοχή που βρίσκεται ο σφιγκτήρας του πρωκτού. Κατά την αφόδευση, με τη χαλάρωση του πρωκτικού σφιγκτήρα, το πλέγμα αδειάζει από το αίμα και ξαναγεμίζει μετά το πέρας της λειτουργίας αυτής. Έτσι οι αιμορροΐδες, σε κάποιο βαθμό, βοηθούν τον πρωκτικό σφιγκτήρα στη σύγκλειση του πρωκτού και συμβάλλουν, έτσι, στην εγκράτεια των κοπράνων.

Το πρόβλημα ξεκινά όταν οι αιμορροΐδες διογκώνονται, μεγαλώνουν και φουσκώνουν και οι ιστοί που τις κρατούν στην θέση τους χαλαρώνουν. Όταν αυτό συμβεί τότε μιλάμε για αιμορροϊδοπάθεια.

Κοινά συμπτώματα

Πόνος στην περιοχή του πρωκτικού δακτυλίου

Αιμορραγία

Έκκριση βλέννης

Τοπικός ερεθισμός

Κνησμός

Ασυμπτωματική ή επώδυνη διόγκωση

Αίσθημα ατελούς αφόδευσης

Αιτίες

Μερικές αιτίες  που συνδέονται με τις αιμορροΐδες περιλαμβάνουν:

 • Δίαιτα χαμηλή σε φυτικέ ίνες . Οι φυτικές ίνες είναι ένα θρεπτικό συστατικό που είναι απαραίτητο για την υγιή πέψη. Βρίσκεται φυσικά σε φρούτα, λαχανικά και τρόφιμα ολικής αλέσεως. Χωρίς αρκετές φυτικές ίνες, τα κόπρανα  μπορεί να γίνουν πιο σκληρά. .Η δυσκοιλιότητα μπορεί να προκαλέσει καταπόνηση κατά την  κίνηση του εντέρου, δημιουργώντας αιμορροΐδες ή επιδεινώνοντας τις υπάρχουσες αιμορροΐδες.
 • Καθυστερώντας την επίσκεψη στην τουαλέτα. Κάτι τέτοιο δημιουργεί πίεση στο ορθό   και αυξάνει τον κίνδυνο αιμορροΐδων.
 • Περνώντας πολύ χρόνο στην τουαλέτα Όταν κάθεστε στην τουαλέτα για κένωση, οι μύες στην περιοχή της πυέλου χαλαρώνουν φυσικά για να σας βοηθήσουν στην αφόδευση. Αυτή η χαλάρωση αυξάνει τον κίνδυνο αιμορροΐδων.
 • Ασθένεια Μερικοί άνθρωποι αναπτύσσουν αιμορροΐδες μετά από μια ασθένεια που προκαλεί επαναλαμβανόμενη δυσκοιλιότητα ή διάρροια. Μπορεί ακόμη να προκληθεί από πολύ έντονο βήχα.
 • Εγκυμοσύνη Οι αιμορροΐδες εμφανίζονται συχνά στην εγκυμοσύνη και σε πολλές γυναίκες. Αυτό προκαλείται από την αύξηση του βάρους και την πίεση στα όργανα.
 • Έντονη σωματική άσκηση   Στην πραγματικότητα, η τακτική άσκηση ενθαρρύνει τη ροή του αίματος και μειώνει τον κίνδυνο αιμορροΐδων, αλλά ορισμένα είδη άσκησης θα μπορούσαν να επιδεινώσουν τις αιμορροΐδες. Η άρση βαρών και άλλες δραστηριότητες που προκαλούν υπερβολική καταπόνηση ασκούν επιπλέον πίεση στις φλέβες στο ορθό σας το οποίο  θα μπορούσε να επιδεινώσει τις αιμορροΐδες.
 • Κληρονομική προδιάθεση.

Διατροφική αντιμετώπιση

 • Παραμείνετε ενυδατωμένοι μέσα στην ημέρα  Αναγκαίο  είναι να πίνετε πολύ νερό. Αυτό σας κρατά καλά ενυδατωμένο και βοηθά την κινητικότητα  του εντέρου. Επιδιώξτε τουλάχιστον 8 ποτήρια νερό την ημέρα . Η δυσκοιλιότητα μπορεί να προέλθει από αφυδάτωση, η οποία δυσχεραίνει  τις αιμορροΐδες.
 • Αύξηση Φυτικών ινών. Μια δίαιτα πλούσια σε φυτικές ίνες με αιμορροΐδες βοηθά στη ρύθμιση των κινήσεων του εντέρου σας. Αυξάνει την ποσότητα του νερού στα κόπρανα σας και έτσι αποβάλλονται ευκολότερα από τον οργανισμό .. Οι φυτικές ίνες μπορούν να μειώσουν τα συμπτώματα των αιμορροΐδων όπως και την πιθανότητα εμφάνισης αιμορραγίας. Για να αξιοποιήσετε στο έπακρο τις φυτικές ίνες που τρώτε, θα πρέπει επίσης να βεβαιωθείτε ότι πίνετε πολλά καθαρά υγρά - ειδικά νερό.
 • Εστιάστε σε τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε φλαβονοειδή

 Τα φλαβονοειδή είναι χημικές ουσίες φυτικής προέλευσης που προσφέρουν αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτική δράση. Αυτά   επιδιορθώνουν τη βλάβη των ιστών και υποστηρίζουν το λεμφικό σύστημα . Βοηθούν επίσης στη διαχείριση βάρους και μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο παχυσαρκίας. Η αύξηση  βάρους συνδέεται με την ανάπτυξη αιμορροΐδων. Μπορείτε να βρείτε φλαβονοειδή στο τσάι, στο κόκκινο κρασί και στο χυμό εσπεριδοειδών. Το σπανάκι, το λάχανο και τα κρεμμύδια έχουν επίσης υψηλή περιεκτικότητα .

 • Περιορίστε τις τροφές που μπορούν να προκαλέσουν δυσκοιλιότητα

Τα τρόφιμα που προκαλούν αιμορροΐδες έχουν συχνά χαμηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες. Αυτό οδηγεί σε δυσκοιλιότητα που επιδεινώνει την κατάσταση.

Αποφύγετε τα επεξεργασμένα τρόφιμα και τους επεξεργασμένους υδατάνθρακες, όπως το λευκό ψωμί και τα ζυμαρικά. Η ευαισθησία στη γλουτένη ή στο σιτάρι θα πρέπει επίσης να απαιτεί μια ειδική δίαιτα όπως αυτή., Τα γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως το τυρί, το γιαούρτι και το γάλα μπορούν επίσης να επιδεινώσουν  τη δυσκοιλιότητα αποφυγή κόκκινου ή επεξεργασμένου κρέατος μπορεί επίσης να είναι χρήσιμη.

 • Διατηρήστε ένα υγιές έντερο

Η υγεία του εντέρου σας συνδέεται  με το πώς λειτουργεί το πεπτικό σας σύστημα. Τα καλά και τα κακά βακτήρια ζουν μέσα στο έντερό σας και είναι σημαντικό να διατηρείτε μια ισορροπία .

Τα προβιοτικά μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της υγείας του εντέρου σας .

 

 • Τρόφιμα που θα πρέπει να αποφύγετε

Τηγανητά τρόφιμα

Τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά.

Επεξεργασμένους υδατάνθρακες

 Τα πικάντικα

αλκοόλ

καφεΐνη

 

Πίσω →