Είστε στην κουζίνα έτοιμη να προετοιμάσετε την αγαπημένη σας συνταγή και ξαφνικά, έχετε αμφιβολίες: "Πλένω τα τρόφιμα ή καλύτερα να μην το κάνω;». Για να μην κάνετε τίποτα που θα μπορούσε να βλάψει την υγεία σας, μπορείτε να διευκρινίσετε ποιες τροφές δεν πρέπει να πλένονται πριν από το μαγείρεμα.

  1. Το κοτόπουλο!

Το να πλένετε το κοτόπουλο αυξάνει τον κίνδυνο επέκτασή των βακτηρίων. Στην πραγματικότητα, ο Οργανισμός Προτύπων Τροφίμων (FSA) προειδοποίησε ότι το πλύσιμο μπορεί να προκαλέσει την εξάπλωση των βακτηρίων. Αυτό μπορεί να σας προκαλέσει τροφική δηλητηρίαση με κοιλιακό πόνο, διάρροια, εμετό και πυρετό.

  1. Το κρέας!

Το ίδιο που συμβαίνει και στο κοτόπουλο ισχύει και στο ωμό κρέας. Με το πλύσιμο δεν σκοτώνετε τα βακτήρια, αλλά ενθαρρύνετε την εξάπλωσή τους. Για να απαλλαγείτε από τυχόν βακτήρια, το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να τα μαγειρέψετε σε κατάλληλες θερμοκρασίες. Έτσι, μπορείτε να βεβαιωθείτε ότι οι μικροοργανισμοί έχουν αφαιρεθεί.

  1. Το αυγό!

Πολλοί άνθρωποι πλένουν τα αυγά πριν από το μαγείρεμα, αλλά αυτό που ίσως δεν γνωρίζουν είναι ότι το κέλυφος του αυγού έχει ένα πολύ λεπτό προστατευτικό στρώμα που εμποδίζει τους εξωτερικούς μικροοργανισμούς να εισέλθουν. Αν κάνουμε το λάθος και τα πλύνουμε, αφαιρούμε τη φυσική προστασία του αυγού και ελευθερώνουμε τη διέλευση των βακτηρίων. Συνιστάται λοιπόν να μην τα πλένετε και να τα αποθηκεύετε στο ψυγείο σε θερμοκρασία μεταξύ 1 και 10 ° C.

  1. Τα φρούτα και τα λαχανικά που έχουν ήδη προετοιμαστεί!

Ενώ δεν υπάρχει τίποτα λάθος με το προ πλύσιμο, το θέμα είναι με αυτό το είδος των τροφίμων που συσκευάζονται και έρχονται έτοιμα προς κατανάλωση. Έχουν μια αυστηρή διαδικασία τελευταίας πλύσης πριν από τη διάθεση στην αγορά, έτσι δεν είναι απαραίτητο να ρίξετε κι άλλο νερό.

  1. Τα κατεψυγμένα τρόφιμα!

Συχνά έχουμε την τάση να πλένουμε τα κατεψυγμένα προϊόντα για να επιταχύνουμε τη διαδικασία απόψυξης. Αλλά η αλήθεια είναι ότι αυτό προκαλεί ένα διάλειμμα στην ψυκτική αλυσίδα. Καλό να τα πλύνετε μόλις ξεπαγώσουν, εάν είναι απαραίτητο.

Πίσω →