Ιουλία Χαριστού ΔιατροφολόγοςΧρήσιμα άρθραΠαιδική παχυσαρκία και διατροφήΠαιδική παχυσαρκία. Οι επιπτώσεις της στην υγεία του παιδιού και η πρόληψή της

Σύμφωνα με τις τελευταίες έρευνες η Ελλάδα κατέχει την πρώτη θέση στην Ευρώπη και την πέμπτη στον κόσμο στην παιδική παχυσαρκία. Επομένως είναι εύκολο να καταλάβουμε ότι η παιδική παχυσαρκία είναι ένα πολύ σημαντικό θέμα, η οποία αποτελεί τη νέα μάστιγα του 21ου αιώνα

Το βάρος μας αποτελείται από λίπος, οστά, μυς, και νερό. Η παχυσαρκία ορίζεται ως η μη φυσιολογική ή υπερβολική συσσώρευση σωματικού λίπους που μπορεί να επηρεάσει δυσμενώς την υγεία του ατόμου και προκαλείται από θερμιδική ανισορροπία. Δηλαδή όταν λαμβάνονται περισσότερες θερμίδες από αυτές που καίει το σώμα.

Ποιες είναι οι επιπτώσεις στην υγεία της παιδικής παχυσαρκίας;

Οι επιπτώσεις της παιδικής παχυσαρκίας είναι ή βραχυπρόθεσμες ή μακροπρόθεσμες. Σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο η παιδική παχυσαρκία μπορεί να οδηγήσει σε υψηλή αρτηριακή πίεση και υψηλή χοληστερόλη. Μπορεί επίσης να οδηγήσει στην ανάπτυξη του διαβήτη. Όπως και να προκαλέσει προβλήματα στα  οστά και τις αρθρώσεις. Η άπνοια του ύπνου μαζί με φυσιολογικά και κοινωνικά αναπτυξιακά προβλήματα είναι επίσης βραχυπρόθεσμα προβλήματα.

Τα μακροπρόθεσμα προβλήματα της παιδικής παχυσαρκίας είναι εξίσου ανησυχητικά. Τα παιδιά που είναι παχύσαρκα είναι πολύ πιο πιθανό να είναι παχύσαρκοι ως ενήλικες. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ασθένειες όπως ο διαβήτης τύπου 2, διάφορες μορφές καρκίνου, εγκεφαλικό επεισόδιο, και καρδιακές προσβολές.

Πρόληψη παιδικής παχυσαρκίας

Για την πρόληψη της παιδικής παχυσαρκίας πρέπει οι γονείς να δώσουν έμφαση στη διατροφική εκπαίδευση, τη φυσική δραστηριότητα και την τροποποίηση της συμπεριφοράς του παιδιού απέναντι στα τρόφιμα. ¨Όταν ένα παιδί διδάσκεται από νωρίς υγιεινές διατροφικές συνήθειες, το πιο πιθανό είναι να επιμείνει σε αυτές τις συνήθειες και αργότερα.

Οι φυσικές και διατροφικές δραστηριότητες ενός παιδιού επηρεάζονται από πολλούς και διαφορετικούς παράγοντες. Μελέτες έχουν δείξει ότι οι γονείς θα πρέπει να αναλάβουν ενεργό ρόλο στην υγεία του παιδιού τους από την μοντελοποίηση στη δική τους ζωή. Με αυτόν τον τρόπο θα είναι πιο επιτυχής στην εκπαίδευση των παιδιών τους.

Η παιδική παχυσαρκία είναι ένα από εκείνα τα προβλήματα που μπορούν να προληφθούν με λίγη προσπάθεια και πειθαρχία. Η ασθένεια αυτή δεν πρέπει να είναι ένα μέρος της ζωής του παιδιού σας.

Στο Διαιτολογικό Γραφείο της Κυρίας Χαριστού Ιουλίας μπορούμε να διαμορφώσουμε το κατάλληλο υγιεινό διατροφικό πλάνο για το παιδί σας. Λαμβάνοντας υπόψη όλες τις ανάγκες σε θρεπτικές ουσίες για την υγιεινή ανάπτυξη του, τα προβλήματα υγείας που μπορεί να έχει, τις ιδιαιτερότητες του και βεβαίως τις καμπύλες ανάπτυξης του.

 

Πίσω →