Πολλοί άνθρωποι δεν συνειδητοποιούν ότι τα προβλήματα με τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης μπορεί να αρχίσουν από την παιδική ηλικία. Τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης είναι πιθανό να συνεχίσουν να αυξάνονται καθώς ένα παιδί μεγαλώνει και γίνεται ένας έφηβος και ενήλικας. Αυτό αυξάνει τον κίνδυνο του παιδιού σας για προβλήματα υγείας που σχετίζονται με τη χοληστερόλη.

Το σώμα του παιδιού σας χρειάζεται κάποια χοληστερόλη για την προστασία των νεύρων, την δημιουργία κάποιων ιστών των κυττάρων και την παραγωγή ορισμένων ορμονών. Αλλά η χοληστερόλη κάνει πάρα πολλές ζημιές στα αιμοφόρα αγγεία. Συσσωρεύεται κατά μήκος των τοίχων των αιμοφόρων αγγείων και εγκαθίστανται λιπαρά και το φαινόμενο αυτό ονομάζεται "πλάκα". Οι μελέτες δείχνουν ότι η πλάκα μπορεί να αρχίσει να διαμορφώνεται κατά την παιδική ηλικία. Είναι πιο πιθανό να σχηματιστεί όταν τα επίπεδα χοληστερόλης του παιδιού είναι υψηλά. Τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακής νόσου του παιδιού σας και εγκεφαλικού επεισοδίου, όταν αυτά μεγαλώνουν. Ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος σε άτομα που έχουν οικογενειακό ιστορικό καρδιακής νόσου, διαβήτη, είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι, έχουν ανθυγιεινές διατροφικές συνήθειες, δεν είναι σωματικά δραστήριοι, ή καπνίζουν. Το ήπαρ παράγει όλη τη χοληστερόλη που χρειάζεται το σώμα του παιδιού σας. Αυτό παίρνει επίσης τη χοληστερόλη από την τροφή, συμπεριλαμβανομένων των προϊόντων ζωικής προέλευσης, όπως τα αυγά, το κρέας και τα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ καλής και κακής χοληστερόλης;

Οι λιποπρωτεΐνες χαμηλής πυκνότητας (LDL) συχνά αποκαλούνται «κακή» χοληστερόλη. Μεταφέρουν τη χοληστερόλη στο σώμα. Τα σώματα μερικών ανθρώπων παράγουν πάρα πολλή χοληστερόλη LDL. Τα επίπεδα της LDL, επίσης, αυξάνονται με την κατανάλωση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά και τρανς λιπαρά.

Οι λιποπρωτεΐνες υψηλής πυκνότητας (HDL) συχνά αποκαλούνται «καλή» χοληστερόλη. Αφαιρούν τη χοληστερόλη από το αίμα. Ένα υγιές επίπεδο της HDL μπορεί να βοηθήσει στην προστασία από τις καρδιακές παθήσεις. Η άσκηση μπορεί να αυξήσει την παραγωγή της HDL χοληστερόλης το σώμα. Αποφεύγοντας τα τρανς λιπαρά και ακολουθώντας μια υγιεινή διατροφή μπορεί επίσης να αυξηθούν τα επίπεδα της HDL.

Αν το συνολικό επίπεδο χοληστερόλης ενός ατόμου είναι υψηλό λόγω του υψηλού επιπέδου της LDL ( «κακή» χοληστερόλη), ο κίνδυνος για καρδιακή νόσο ή εγκεφαλικό επεισόδιο είναι υψηλότερος. Αλλά αν το συνολικό επίπεδο χοληστερόλης ενός ατόμου είναι υψηλό λόγω του υψηλού επιπέδου της HDL ( «καλής» χοληστερόλης), ο κίνδυνος ίσως δεν είναι αυξημένος.

Τι μπορώ να κάνω για να λαμβάνει το παιδί μου χαμηλά επίπεδα χοληστερόλης;

  1. Προσφέρετε στο παιδί σας τουλάχιστον 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών κάθε μέρα. Για παράδειγμα, έχετε υγιεινά σνακ, όπως τα μήλα, οι μπανάνες, τα καρότα, το σέλινο και να είναι άμεσα διαθέσιμα.
  2. Να υπάρχει αφθονία σε πρωτεΐνες χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, λαχανικά και δημητριακά ολικής αλέσεως στα γεύματα που κάνετε.
  3. Να αποφύγετε τα κορεσμένα λιπαρά και trans λιπαρά. Τα κορεσμένα λίπη βρίσκονται συνήθως στα ζωικά προϊόντα (για παράδειγμα, το κρέας και τα αυγά) και στα γαλακτοκομικά προϊόντα (για παράδειγμα, τυρί και βούτυρο). Πολλά τρόφιμα σνακ (για παράδειγμα, τα μπισκότα και τα τσιπς) έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένο λίπος. Τα trans λίπη βρίσκονται συνήθως στα επεξεργασμένα τρόφιμα (για παράδειγμα, ντόνατς και κράκερ) και στα τηγανητά τρόφιμα (για παράδειγμα, τηγανιτές πατάτες και ροδέλες κρεμμυδιού).
  4. Να αποφύγετε φαγητό τύπου fast-food.
  5. Περιορίστε το χρόνο του παιδιού σας μπροστά στην τηλεόραση, τον υπολογιστή, το κινητό τηλέφωνο, ή το σταθμό παιχνίδι σε όχι περισσότερο από 1 έως 2 ώρες την ημέρα.
  6. Ενθαρρύνετε το παιδί σας για να βρει τις σωματικές δραστηριότητες που αυτό απολαμβάνει. Στόχος για τουλάχιστον 1 ώρα ενεργού παιχνιδιού κάθε μέρα.
  7. Κάντε τη φυσική δραστηριότητα τρόπο ζωής όλης της οικογένειας σας. Κάντε μια βόλτα με ποδήλατο, ή κάντε δουλειές μαζί. Προγραμματίστε οικογενειακές εξόδους.

Στο Διαιτολογικό Γραφείο της Κυρίας Χαριστού Ιουλίας μπορούμε να διαμορφώσουμε το κατάλληλο υγιεινό διατροφικό πλάνο για το παιδί σας. Σωστή διατροφή για παιδιά:  λαμβάνοντας υπόψη όλες τις ανάγκες σε θρεπτικές ουσίες για την υγιεινή ανάπτυξη του, τα προβλήματα υγείας που μπορεί να έχει, τις ιδιαιτερότητες του και βεβαίως τις καμπύλες ανάπτυξης του. 

Πίσω →