Ο ρόλος της Βιταμίνης D στην ανάπτυξη

Το ασβέστιο είναι απαραίτητο για γερά οστά, αλλά για την αύξηση της ποσότητας του ασβεστίου που φτάνει στα κόκαλα σας χρειάζεστε βιταμίνη D.

Το σώμα σας παράγει βιταμίνη D από δύο πηγές: το φως του ήλιου και την τροφή. Το μεγαλύτερο μέρος της βιταμίνης D στο σώμα σας προκύπτει από την έκθεση στον ήλιο. Όταν εκτίθεστε σε υπεριώδης ακτίνες, ένα χημικό στοιχείο στο δέρμα σας μετατρέπεται σε μια μορφή βιταμίνης D.Το συκώτι και οι νεφροί σας τη μετατρέπουν στη συνέχεια σε μια ενεργή μορφή, την οποία μπορεί το σώμα σας να χρησιμοποιεί.

Ο κρόκος του αβγού και τα λιπαρά ψάρια, όπως η ρέγκα, το σκουμπρί και ο σολομός, περιέχουν φυσική βιταμίνη D. Αρκετά προϊόντα τροφής ενισχύονται με βιταμίνη D, όπως το γάλα και κάποια δημητριακά που τρώγονται ως πρωινό.

Κάποιοι άνθρωποι δε λαμβάνουν αρκετές ποσότητες βιταμίνης D, είτε λόγω ελλιπούς έκθεσης στον ήλιο ή επειδή δεν καταναλώνουν τροφές που περιέχουν τη βιταμίνη αυτή. Επιπλέον, με την πάροδο του χρόνου το δέρμα γίνεται λιγότερο αποδοτικό στη σύνθεση βιταμίνης D και το σώμα λιγότερο ικανό στην απορρόφηση της από την τροφή.

Εάν δεν τρώτε πολλές τροφές που περιέχουν βιταμίνη D ή εκτίθεστε λίγο χρόνο στον ήλιο, μπορεί να χρειαστεί να πάρετε συμπληρώματα βιταμίνης D, για να ανταπεξέλθετε στις καθημερινές ανάγκες σας. Τα άτομα ηλικίας κάτω των 70 ετών δε θα πρέπει να λαμβάνουν περισσότερες από 400 Διεθνείς Μονάδες (IU) σε καθημερινή βάση, εκτός εάν ο γιατρός σας χορηγήσει μεγαλύτερη ποσότητα. Για άτομα μεγαλύτερα των 70 ετών η συνιστώμενη ποσότητα είναι 600 IU ημερησίως.

Αν και υπερβολική έκθεση στον ήλιο δεν είναι ιδιαιτέρως υγιής για το δέρμα σας, μια μικρή έκθεση στον ήλιο, περίπου 15 λεπτά καθημερινά, μπορεί να είναι ευεργετική για τα οστά σας.

Στο Διαιτολογικό Γραφείο της Κυρίας Χαριστού Ιουλίας μπορούμε να συνθέσουμε το κατάλληλο διατροφικό πλάνο για την αύξηση της βιταμίνης Dστον οργανισμό σας. Λαμβάνοντας υπόψη όλους τους διαιτητικούς παράγοντες που μειώνουν την απορρόφηση της, από τις τροφές, προσέχοντας τις προσωπικές διατροφικές ιδιαιτερότητες, έτσι ώστε να είναι, εύκολο να το τηρήσετε.

Πίσω →