Διατροφή και  εφηβεία

Οι ενεργειακές απαιτήσεις και οι θρεπτικές απαιτήσεις αυξάνονται κατά τη διάρκεια της εφηβείας. Αλλά οι δραστήριοι με πλήρες πρόγραμμα στο σχολείο, εξωσχολικές υποχρεώσεις και μερική επαγγελματική απασχόληση ενδέχεται να τρώνε στο πόδι και να μην προσλαμβάνουν αρκετές θερμίδες και όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται.

Τα πολύ δύσκολα  προγράμματα μπορεί να οδηγήσουν στην απώλεια ορισμένων γευμάτων, ειδικά του πρωινού, ή στη συχνότερη κατανάλωση φαγητού. Πολλοί έφηβοι καταναλώνουν ένα μεγάλο αριθμό γευμάτων εκτός σπιτιού, ειδικά από φαστφουντάδικα και αυτόματους πωλητές. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ανθυγιεινές συνθήκες διατροφής. Η υπερκατανάλωση ή ο περιορισμός της κατανάλωσης φαγητού μπορεί να καταστήσει τους νέους ανθρώπους πιο επιρρεπείς σε διαταραχές σίτισης.

Η μεγαλύτερη ανεξαρτησία από την οικογένεια και η επιθυμία αποδοχής από τους φίλους επηρεάζουν συχνά τις διατροφικές συνήθειες, όπως οι δίαιτες τις μόδας, η εφαρμογή μη ισορροπημένης διατροφής και η κατάχρηση του αλκοόλ. Όλοι αυτοί οι παράγοντες βάζουν έναν έφηβο σε μεγαλύτερο κίνδυνο ανεπαρκούς θρέψης. Αυτό δεν ισχύει βέβαια για όλους τους εφήβους. Ορισμένες οικογένειες αρχίζουν μια πιο υγιεινή διατροφή λόγω της επιρροής από τους εφήβους τους, που μπορεί να ακολουθούν δίαιτα χορτοφάγων ή άλλες υγιεινές μεθόδους διατροφής. Οι δίαιτες χορτοφάγων μπορεί να γίνουν  επαρκής θρεπτικά ακόμη και για τους εφήβους., αν εφαρμοστούν σωστά και ακολουθούνται μέτρα, ώστε να επιβεβαιωθεί η κατανάλωση των απαραίτητων θρεπτικών συστατικών.

Οι γονείς διαδραματίζουν καταλυτικό ρόλο αποτελώντας το καλό παράδειγμα και βρίσκοντας χρόνο να ετοιμάσουν και να σερβίρουν ολοκληρωμένα οικογενειακά γεύματα. Ολόκληρη η οικογένεια πρέπει να συμμετέχει στο σχεδιασμό και στην προετοιμασία του φαγητού. Αν τα οικογενειακά γεύματα δεν είναι αρκετά λόγω των διαφορετικών προγραμμάτων, γεμίστε την κουζίνα σας με υγιεινά εύκολα  και βολικά γεύματα, όπως φρέσκα φρούτα και λαχανικά, γιαούρτι χωρίς λιπαρά, ημιάπαχο γάλα και ψωμί ολικής αλέσεως.

Η κατάσταση θρέψης δεν εξαρτάται από τη συγκεκριμένη επιλογή φαγητού, αλλά περισσότερο από το σύνολο των επιλογών φαγητού μετά από αρκετές μέρες ή και εβδομάδες. Ακόμα και τα φαστ φουν και τα επιδόρπια μπορούν να συμπεριληφθούν σε μια υγιεινή διατροφή, αν καταναλώνετε τακτικά μια ποικιλία τροφών από διάφορες ομάδες τροφίμων.

 

Σίδηρος και εφηβεία

Η επαρκή πρόσληψη σιδήρου είναι απαραίτητη κατά τη διάρκεια της εφηβείας, εξαιτίας του αυξανόμενου όγκου αίματος στον οργανισμό και την αύξηση της μυϊκής μάζας που εμφανίζουν οι έφηβοι, καθώς μεγαλώνουν. Επιπλέον σίδηρος χρειάζεται κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης, επειδή είναι σημαντικός για τη μυϊκή ανάπτυξη και τα υγιή ερυθρά αιμοσφαίρια. Ειδικά τα κορίτσια χρειάζονται επιπλέον σίδηρο λόγω της απώλειας σιδήρου κατά την έμμηνο ρύση.

Η έλλειψη σιδηρού από τη διατροφή μπορεί να προκαλέσει σιδηροπενική αναιμία. Τα σημεία και τα συμπτώματα είναι ωχρότητα δέρματος, εξάντληση, ζαλάδα και απώλεια της όρεξης.

Για την επιβεβαίωση της επαρκούς πρόσληψης σιδήρου με τη διατροφή οι έφηβοι χρειάζεται να καταναλώνουν τακτικά τροφές που περιέχουν σίδηρο. Αυτές είναι κρέας, ψάρι, πουλερικά, αυγά, όσπρια (αρακά  και φασόλια), πατάτες και ρύζι. Τα ενισχυμένα με σίδηρο προϊόντα σικάλεως αποτελούν μια εναλλακτική πηγή, όπως επίσης, αν χρειαστεί, οι πολυβιταμίνες που περιέχουν σίδηρο.

 

Ασβέστιο και εφηβεία

Το ασβέστιο είναι σημαντικό για την ανάπτυξη ισχυρών οστών και δοντιών. Οι ανεπαρκείς ποσότητες ασβεστίου κατά την παιδική ηλικία μπορεί συχνά να αυξήσουν τον κίνδυνο να εκδηλωθεί οστεοπόρωση αργότερα στη ζωή.

Δυστυχώς πολλά παιδιά και έφηβοι δεν προσλαμβάνουν αρκετό ασβέστιο με τη διατροφή τους. Μόνο το 14% των εφήβων κοριτσιών και το 35% των εφήβων αγοριών πληρούν τις συστάσεις για την κατανάλωση ασβεστίου, η οποία είναι 1300 χιλιοστογραμμάρια(mg) την ημέρα για παιδιά ηλικίας 9 έως 18 ετών. 1 ποτήρι γάλα περιέχει 300 mg ασβεστίου.

 

Οι δίαιτες και εφηβεία

Οι έφηβοι χρειάζονται για τη δραστηριότητα και την ανάπτυξή τους συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά και επαρκείς θερμίδες. Αν δεν προσλαμβάνουν τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται, κάνοντας δίαιτα μπορεί να μην αναπτύξουν το πλήρες ύψος τους. Οι έφηβοι που ανησυχούν για το βάρος τους θα πρέπει να εστιάσουν την προσοχή τους στη υγιεινή διατροφή και στην αύξηση της άσκησης παρά στον περιορισμό των θερμίδων.

Αν ανησυχείτε ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα βάρους, συμβουλευτείτε τον διαιτολόγο. Στη νεαρή ηλικία είναι σημαντικό να εδραιώνεται υγιείς συνήθειες διατροφής και άσκησης. Τα παιδιά που είναι παχύσαρκα μεταξύ των ηλικιών 10 και 13 ετών έχουν πιθανότητες 80% να γίνουν παχύσαρκα.  Κατά την ενήλικη ζωή τους.

 

Στο Διαιτολογικό Γραφείο της Κυρίας Χαριστού Ιουλίας μπορούμε να διαμορφώσουμε το κατάλληλο υγιεινό διατροφικό πλάνο για έφηβους. Λαμβάνοντας υπόψη όλες τις ανάγκες σε θρεπτικές ουσίες για την υγιεινή ανάπτυξη τους, τα προβλήματα υγείας που μπορεί να υπάρχουν, το άθλημα που ακολουθούν, τις ιδιαιτερότητες τους και βεβαίως τις καμπύλες ανάπτυξης τους.

Πίσω →