Ιουλία Χαριστού ΔιατροφολόγοςΧρήσιμα άρθραΠαχυσαρκία Εφήβων6 διατροφικές διαταραχές τροφής για τους εφήβους και τους νεαρούς ενήλικες!

Οι διατροφικές διαταραχές συνδέονται με γενετικούς και περιστασιακούς παράγοντες. Η κοινωνία και η διαφήμιση πιστεύεται ότι παίζουν σημαντικό ρόλο. Οι γυναίκες έχουν δέκα φορές περισσότερο πιθανότητες να αναπτύξουν κάποιο είδος διατροφικής διαταραχής από τους άνδρες. Επιπλέον, αυτές οι διαταραχές συχνά αναπτύσσονται νωρίς στην εφηβεία ή σε νεαρούς ενήλικες. Οι άνθρωποι που έχουν βιώσει σεξουαλική κακοποίηση έχουν υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν μια διατροφική διαταραχή.

  1. Νευρική ανορεξία!

Οι άνθρωποι που έχουν ανορεξία περιορίζουν σκόπιμα την τροφή τους και τη θερμιδική πρόσληψη, προκειμένου να επιτευχθεί ένα ασυνήθιστα χαμηλό σωματικό βάρος. Εάν αφεθούν χωρίς θεραπεία, η διαταραχή αυτή μπορεί να αποδειχθεί μοιραία. Αυτή η διατροφική διαταραχή επηρεάζει 0,4 τοις εκατό των εφήβων και των νεαρών γυναικών. Ωστόσο, εκτιμάται ότι πάνω από το 4 τοις εκατό όλων των γυναικών θα αγωνιστεί με νευρική ανορεξία κατά τη διάρκεια της ζωής τους.

  1. Ψυχογενής βουλιμία!

Οι βουλιμικοί άνθρωποι έχουν την τάση να τρώνε μεγάλα ποσά τροφίμων πλούσια σε θερμίδες και στη συνέχεια να συμμετάσχουν σε συμπεριφορές για να εξαγνίσουν αυτά τα τρόφιμα από το σώμα τους. Αυτές οι συμπεριφορές μπορεί να περιλαμβάνουν πρόκληση εμετού ή κακή χρήση των καθαρτικών.

Η νευρική βουλιμία είναι μια διατροφική διαταραχή που επηρεάζει το 1,3 τοις εκατό των εφήβων και των νεαρών γυναικών. Ένα επιπλέον 0,7 τοις εκατό των ηλικιωμένων γυναικών θα αναπτύξουν αυτή τη διαταραχή κατά τη διάρκεια της ζωής τους.

  1. Η ευκαιριακή άμετρη διαταραχή!

Αυτή η διαταραχή χαρακτηρίζεται από την κατανάλωση υπερβολικά μεγάλων ποσοτήτων υψηλής θερμιδικής αξίας τροφίμων σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Είναι μια σοβαρή διατροφική διαταραχή στην οποία συχνά καταναλώνουν ασυνήθιστα μεγάλες ποσότητες τροφίμων και αισθάνονται ότι δεν μπορούν να σταματήσουν να τρώνε. Εκτιμάται ότι 1,6 τοις εκατό των γυναικών και 0,8 τοις εκατό των ανδρών σε όλο τον κόσμο έχουν πληγεί από αυτήν την διαταραχή.

  1. Γνωστικές στρεβλώσεις που συνδέονται με την ανορεξία!

Αλλοιωμένες σκέψεις σχετικά με τα τρόφιμα, το βάρος και την εικόνα του σώματος είναι κεντρικής σημασίας για εκείνους που επηρεάζονται από αυτή τη διαταραχή. Οι ασθενείς μπορεί να αισθάνονται ότι πρέπει να είναι τέλειοι. Αυτό με τη σειρά του προκαλεί βασανιστική τελειομανία σε σχέση με την επίτευξη του «ιδανικού» σώματος. Οι πάσχοντες τείνουν επίσης να συγκρίνουν δυσμενώς τον εαυτό τους με τους άλλους, για αύξηση του σωματικού τους βάρους.

  1. Πίκα!

Πίκα χαρακτηρίζεται η όρεξη για ουσίες που είναι σε μεγάλο βαθμό μη θρεπτικές, όπως χαρτί, πηλό, γυψοσανίδα ή χρώμα. Τα άτομα με πίκα συχνά εμφανίζουν αναπτυξιακά προβλήματα και επίμονα και ψυχαναγκαστικά συμπτώματα για περισσότερο από 4 εβδομάδες . Η πίκα είναι μια κοινή διαταραχή σε παιδιά με διανοητική αναπηρία, βλάβες του εγκεφάλου, ή αυτισμό. Περίπου 10 με 30 τοις εκατό των παιδιών ηλικίας μεταξύ 1 και 6-ετών επηρεάζονται από αυτή τη διαταραχή.

  1. Μηρυκασμός!

Αυτή η διαταραχή χαρακτηρίζεται από μια κανονική λήψη τροφής που ακολουθείται από άμεση παλινδρόμηση στο στόμα και το εκ νέου μάσημα της τροφής. Το φαγητό συχνά καταπίνετε και ξανά περιστασιακά το φτύνει. Η διαταραχή μηρυκασμού είναι πιο συχνή σε βρέφη ηλικίας μεταξύ 3 έως 12 μήνες. Η διαταραχή μηρυκασμού μπορεί να προκληθεί από ασθένεια, κακοποίηση, άγχος, ή ως ένα μέσο για να κερδίσουν την προσοχή. Η διαταραχή μηρυκασμού μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια βάρους, αφυδάτωση, υποσιτισμό, δυσοσμία του στόματος, τερηδόνα, δυσπεψία, και σκασμένα χείλη.

Πίσω →