Ιουλία Χαριστού ΔιατροφολόγοςΧρήσιμα άρθραΟυραιμίαΟι 9 όξινες τροφές που πρέπει να αποφεύγονται!

Οι διατροφικές σας επιλογές βοηθούν το σώμα σας να επιτύχει μια τέλεια ισορροπία που σας κρατά υγιείς και γεμάτους ενέργεια.

Καλό είναι να υπάρχει μια ισορροπία μεταξύ όξινων και αλκαλικών τροφίμων. Ένας από τους βασικούς τρόπους για να ελέγξετε την ισορροπία των τροφίμων στο σώμα σας είναι να μετρήσετε το pH του αίματος.

Παρακάτω θα δούμε το ρόλο του pH στην προώθηση της υγείας, και ποια τρόφιμα μπορεί να είναι λιγότερο χρήσιμα για σας, όταν πρόκειται για την ενέργεια και τη γενική ζωτικότητα.

Μπορεί να εκπλαγείτε από μερικά τρόφιμα στη λίστα μας.

Το pH λοιπόν του αίματος μετριέται με κλίμακα από 1-14, η οποία κυμαίνεται από πολύ όξινα έως πολύ αλκαλικά, το οξύ του στομάχου, για παράδειγμα, έχει pH 3,5, γιατί το στομάχι μας θα πρέπει να είναι πολύ όξινο για να διασπάσει τα τρόφιμα και να σκοτώσει τους επιβλαβείς παθογόνους οργανισμούς και τα βακτήρια. Στην ιδανική περίπτωση, το pH του αίματος θα πρέπει να είναι μεταξύ 7,35-7,45, το οποίο θεωρείται ουδέτερο. Οτιδήποτε λιγότερο από 6 είναι πολύ όξινο, ενώ οτιδήποτε πάνω από 8 είναι περισσότερο προς την αλκαλική πλευρά.

Έχοντας ένα ουδέτερο ρΗ στο αίμα είναι κρίσιμο για πολλούς λόγους.

Πρώτον, το όξινο αίμα αποτρέπει το οξυγόνο να φτάσει στα κύτταρα, το οποίο εμποδίζει τα κύτταρα να λειτουργήσουν σωστά. Και όταν τα κύτταρα δεν λαμβάνουν το οξυγόνο σωστά, δεν μπορούν να μεταφέρουν το οξυγόνο στα όργανα του σώματος. Αυτό βλάπτει άμεσα το σώμα σας και δεν είναι σε θέση να εκτελέσει κρίσιμες λειτουργίες, όπως η πέψη και η παραγωγή ενέργειας.

Επομένως τα τρόφιμα που πρέπει να αποφεύγονται είναι:

  1. Το κρέας.

Οι ζωικές πρωτεΐνες, όπως από το κοτόπουλο, η γαλοπούλα, και το βόειο κρέας - θεωρούνται όξινα και μεταβολίζονται δύσκολα.

Αυτό συμβαίνει επειδή η ζωική πρωτεΐνη περιέχει υψηλές ποσότητες πουρινών, οι οποίες είναι ενώσεις που υπάρχουν στο RNA και DNA, και σχηματίζουν το ουρικό οξύ. Όταν τα υψηλά επίπεδα ουρικού οξέος συσσωρεύονται στο αίμα, όχι μόνο γίνεται πιο όξινο το ρΗ του αίματος, αλλά το ουρικό οξύ μπορεί επίσης να εξαπλωθεί στους ιστούς και τις αρθρώσεις, προκαλώντας ουρική αρθρίτιδα και πέτρες στα νεφρά. Καλό είναι λοιπόν να μην γίνεται μεγάλη κατανάλωση κρέατος και οι επιλογές να είναι κρέατα ελευθέρας βοσκής.

  1. Τα γαλακτοκομικά.

Τα γαλακτοκομικά είναι επίσης όξινα τρόφιμα. Περιέχουν τόσο ασβέστιο όσο και φώσφορο. Το ασβέστιο και ο φώσφορος είναι απαραίτητα σε αναλογία 2,5 προς 1 για τη βέλτιστη υγεία. Δυστυχώς, το αγελαδινό γάλα έχει μία αναλογία 1,27 προς 1. Αυτό σημαίνει ότι από το αγελαδινό γάλα παίρνουμε μεν ασβέστιο αλλά και φώσφορο. Ο φώσφορος εμποδίζει την απορρόφηση του ασβεστίου στο λεπτό έντερο, και έτσι δεν μπορεί το ασβέστιο να απορροφηθεί καλά από τα οστά. Τα γάλατα ξηρών καρπών όπως από αμύγδαλα ή το γάλα καρύδας είναι λιγότερο όξινα.

  1. Τα σιτηρά.

Καλό είναι όσο γίνεται να αποφύγουμε την γλουτένη από τη διατροφή μας γιατί θεωρείται επίσης ένα όξινο τρόφιμο. Τα δημητριακά όπως το καστανό ρύζι, το κινόα και το φαγόπυρο που είναι χωρίς γλουτένη εξακολουθούν να σχηματίζουν οξύ, αλλά κατατάσσονται χαμηλότερα στην κλίμακα οξύτητας. Για το λόγο αυτό, είναι αποδεκτό να τα συμπεριλάβετε στη διατροφή σας σε μικρές ποσότητες, αλλά δεν θα πρέπει να είναι η βάση σε κάθε γεύμα.

  1. Τα όσπρια.

Τα όσπρια θεωρούνται ήπια όξινα τρόφιμα, αλλά έχουν επίσης πολλά οφέλη για την υγεία. Για το λόγο αυτό, δεν είναι απαραίτητο να αποφεύγονται εντελώς τα όσπρια, αλλά μπορούμε να τα φάμε με μέτρο και σε συνδυασμό με αλκαλικές τροφές. Έχουν επίσης την ικανότητα να βοηθούν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και των επιπέδων της LDL χοληστερόλης.

  1. Τα αυγά.

Τα αυγά έχουν επίσης καταταχθεί ως όξινο τρόφιμο και είναι πλούσια σε πουρίνες. Καλό είναι λοιπόν ή να περιορίσετε την κατανάλωση τους ή να τα καταναλώνετε μαζί με αλκαλικά τρόφιμα.

  1. Οι ξηροί καρποί.

Οι ξηροί καρποί είναι μια καλύτερη πηγή πρωτεΐνης από τα ζωικά προϊόντα δεδομένου ότι είναι λιγότερο όξινοι, όταν μεταβολίζονται. Ωστόσο, οι ξηροί καρποί είναι ακόμη ήπιου σχηματισμού οξέος, περιορίζοντας έτσι την κατανάλωση τους στο 20 % ή λιγότερο της συνολικής ημερήσιας ανάγκης στη διατροφή σας.

  1. Τα φυτικά έλαια.

Τα φυτικά λίπη και έλαια όπως το έλαιο ηλιόσπορου έχουν ελαφρά οξυνιστική επίδραση στο αίμα. Ενώ τα απαραίτητα λιπαρά οξέα τους χρειάζονται για καλή υγεία, δεν υπάρχουν υγιή λίπη σε υψηλές ποσότητες. Αυτός είναι ο λόγος που θα πρέπει να περιορίσετε τα υγιή λίπη στη διατροφή σας στο 20% για να έχουν μικρότερη επίδραση στο pH του αίματος.

  1. Το αλκοόλ.

Το αλκοόλ είναι ένα εξαιρετικά όξινο τρόφιμο που όταν μεταβολίζεται, «κλέβει» από το σώμα αλκαλικά μέταλλα όπως το μαγνήσιο. Το αλκοόλ μπορεί επίσης να επιδεινώσει τους πόνους στο στομάχι σε εκείνους με ευαίσθητα πεπτικά συστήματα.

  1. Ο καφές.

Ο καφές θεωρείται εξαιρετικά όξινος επειδή απαιτεί επίσης την απελευθέρωση ορυκτών από το σώμα που πρέπει να ρυθμιστούν όταν μεταβολίζεται. Όλες οι μορφές καφέ είναι όξινες, αλλά μερικές είναι περισσότερο από κάποιες άλλες, ανάλογα με το πώς φτιάχνεται ο καφές.

Πίσω →