Η νόσος του Whipple είναι μια εξαιρετικά σπάνια νόσος που προσβάλλει κυρίως άνδρες άνω των 45 ετών. Η νόσος προκαλείται πιθανώς από ένα μολυσματικό οργανισμό που αναγνωρίστηκε πρόσφατα, το βακτήριο Tropheryma whippelli. Τα σημεία και τα συμπτώματα που μπορεί να εμφανιστούν είναι διάρροια, κοιλιακός πόνος, προοδευτική απώλεια βάρους και μελάχρωση του δέρματος. Η λοίμωξη μπορεί να προκαλέσει και χαμηλό πυρετό.

Η διάγνωση γίνεται με βιοψία, κατά την οποία λαμβάνεται ένα δείγμα ιστού για εργαστηριακή ανάλυση. Η μακροχρόνια, για 12 με 18 μήνες, λήψη αντιβιοτικών είναι συνήθως αποτελεσματική στην αντιμετώπιση της δυσαπορρόφησης εξαιτίας της νόσου του Whipple.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΙΚΗ ΑΓΩΓΗ :

  • Αναπλήρωση υγρών και ηλεκτρολυτών (εάν χρειάζεται)
  • Συμπληρωματικός σίδηρος ή φολικό οξύ, για την αντιμετώπιση της αναιμίας
  • Συμπληρωματική βιταμίνη D και ασβέστιο, μέχρις ότου υποχωρήσει η στεατόρροια
  • Παρεντερική χορήγηση ασβεστίου ή/και μαγνησίου (σε ασθενείς με τετανία)
  • Διαιτολόγιο πλούσιο σε θερμίδες και πρωτεΐνες και πολυβιταμινούχα σκευάσματα, μέχρις ότου η εντερική απορρόφηση αποκατασταθεί

Στο Διαιτολογικό Γραφείο της Κυρίας Χαριστού Ιουλίας μπορούμε να συνθέσουμε το κατάλληλο διατροφικό πλάνο για την Νόσος του Whipple, λαμβάνοντας υπόψη όλες τις προσωπικές διατροφικές ιδιαιτερότητες, που θα είναι, εύκολο να το τηρήσετε.

Πίσω →