Η νόσος του Crohn, που μερικές φορές αναφέρεται ως τελική ειλεΐτιδα, τοπική εντερίτιδα ή κοκκιωματώδης κολίτιδα, είναι μια χρόνια φλεγμονή του εντέρου. Συχνά περιλαμβάνει το κατώτερο τμήμα του λεπτού εντέρου. Ωστόσο, μπορεί μα προσβάλει το παχύ έντερο ή οποιοδήποτε άλλο σημείο της πεπτικής οδού. Η φλεγμονή προσβάλει συνήθως ολόκληρο το πάχος του τοιχώματος του εντέρου.

Ο καθένας μπορεί να προσβληθεί από τη νόσο του Crohn, αλλά συνήθως η πρώτη διάγνωση γίνεται ανάμεσα στις ηλικίες 15 και 35 ετών. Η κληρονομικότητα ή επιρροές από το περιβάλλον μπορεί να παίζουν ρόλο στην ανάπτυξη της νόσου του Crohn. Περίπου 1 στα 5 άτομα που έχουν τη νόσο έχουν κάποιο συγγενή με νόσο Crohn ή με ελκώδη κολίτιδα.

Τα συμπτώματα της νόσου του Crohn μπορεί να είναι επιμονή διάρροια, κοιλιακοί πόνοι, πυρετός και γενική κόπωση. Κάποιες φορές μπορεί να εμφανιστεί αίμα στα κόπρανα. Είναι πιθανή η σημαντική απώλεια βάρους.

Η πορεία της νόσου του Crohn διαφέρει έντονα από άτομο σε άτομο. Μερικά άτομα που πάσχουν από τη νόσο παραμένουν χωρίς συμπτώματα μετά από τα αρχικά ένα ή δυο επεισόδια. Άλλοι έχουν επαναλαμβανόμενα επεισόδια κοιλιακού πόνου, διάρροιας και πυρετού. Η νόσος του Crohn είναι συνήθως χρόνια, αλλά μπορεί να έχετε μεγάλες περιόδους ύφεσης.

Η διάρροια μπορεί να είναι εξουθενωτική μέχρι το σημείο του σοβαρού υποσιτισμού. Η νόσος του Crohn μπορεί να προκαλέσει αιμορραγία του πεπτικού.

Αν πάσχετε από τη νόσο του Crohn, μπορεί να έχετε συμπτώματα που δεν σχετίζονται με την πεπτικό σύστημα. Αυτά μπορεί να είναι αρθρίτιδα, ιδιαιτέρα των μεγάλων αρθρώσεων, ή φλεγμονή στο μάτι ή στο δέρμα. Περιστασιακά μπορεί να έχετε φλεγμονή στη χοληδόχο κύστη. Επιπλέον, η ανάπτυξη λίθων στους νεφρούς και στη χολή είναι συνηθισμένη στη νόσο του Crohn.

Ο στόχος της θεραπείας είναι η μείωση της φλεγμονής που προκαλεί τα συμπτώματα. Μερικές φορές αυτό μπορεί να οδηγήσει όχι μόνο σε ανακούφιση από τα συμπτώματα αλλά και σε μακροχρόνια ύφεση.

 Διατροφή και Νόσος του Crohn

 Η ικανότητα απορρόφησης των θρεπτικών συστατικών είναι συχνά περιορισμένη στα άτομα που πάσχουν από τη νόσο του Crohn, ιδιαιτέρα αν η νόσος έχει προσβάλει σημαντικά μέρη του λεπτού εντέρου ή αν κάποια τμήματα του λεπτού εντέρου έχουν αφαίρεση χειρουργικά.

Μπορεί να χρειαστεί να συστηθούν συγκεκριμένα συμπληρώματα ορισμένων βιταμινών ή μετάλλων, αν υπάρχουν ενδείξεις έλλειψης τους. Δεν είναι ασυνήθιστο για τους ασθενείς που πάσχουν από την νόσο του Crohn να έχουν έλλειψη βιταμίνης Β12, της οποίας η απορρόφηση γίνεται στο τελικό σημείο του λεπτού εντέρου στον ειλεό. Η βιταμίνη Β12 μπορεί εύκολα να αναπληρωθεί από μηνιαίες ενέσεις.

Σε αυτό το σημείο του λεπτού εντέρου απορροφώντας επίσης τα χολικά οξέα. Αν τα χολικά οξέα δεν απορροφήσουν από το λεπτό έντερο, μπορεί να προκαλέσουν διάρροια, να ερεθίσουν το βλεννογόνο υμένα του παχέος εντέρου και να εμποδίσουν την απορρόφηση του νερού. Μια ουσία που ενώνεται με το χολικό οξύ, όπως η χολεστυραμινη, μπορεί να μειώσει την ποσότητα του ελευθέρου χολικού οξέος στα κόπρανα.

Η αποφυγή των φαγητών και ποτών που επιδεινώνουν τα συμπτώματα βοηθάει, ιδιαιτέρα κατά τις εξάρσεις της νόσου. Άλλες διατροφικές συμβουλές είναι ο περιορισμός των γαλακτοκομικών προϊόντων, η προτίμηση τροφών με χαμηλά λιπαρά, η κατανάλωση μικρών γευμάτων και πολλών υγρών χωρίς καφεΐνη, αλκοόλ και ανθρακικό.

 

Στο Διαιτολογικό Γραφείο της Κυρίας Χαριστού Ιουλίας μπορούμε να συνθέσουμε το κατάλληλο διατροφικό πλάνο για την Νόσος του Crohn είτε για άτομα που έχουν εγχειριστεί ή και για άτομα που η νόσος είναι στο αρχικό στάδιο, λαμβάνοντας υπόψη όλες τις προσωπικές διατροφικές ιδιαιτερότητες, που θα είναι, εύκολο να το τηρήσετε.

 

Πίσω →