Ένα πρόγραμμα διατροφής που λειτουργεί για ένα άτομο με νόσο του Crohn μπορεί να μην λειτουργεί για ένα άλλο. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η ασθένεια μπορεί να εμπλέκει διαφορετικές περιοχές του γαστρεντερικού σωλήνα σε διαφορετικούς ανθρώπους.

Είναι σημαντικό να μάθετε τι λειτουργεί καλύτερα για εσάς. Αυτό μπορεί να γίνει με την παρακολούθηση των συμπτωμάτων σας καθώς προσθέτετε ή αφαιρείτε ορισμένα τρόφιμα από τη διατροφή σας. Ο τρόπος ζωής και οι αλλαγές στη διατροφή μπορεί να σας βοηθήσουν να μειώσετε την επανεμφάνιση των συμπτωμάτων και να μειώσετε τη σοβαρότητά τους.

 

Ίσως χρειαστεί να:

  • Ρυθμίστε την πρόσληψη ινών

Μερικοί άνθρωποι χρειάζονται μια διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες. Για άλλους, η παρουσία επιπρόσθετων υπολειμμάτων τροφίμων από τρόφιμα υψηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες, όπως τα φρούτα και τα λαχανικά, μπορεί να επιδεινώσει τη γαστρεντερική οδό. Εάν συμβαίνει αυτό, μπορεί να χρειαστεί να στραφείτε σε μια δίαιτα με χαμηλό υπόλειμμα.

  • Περιορίστε την πρόσληψη λίπους

Η νόσος του Crohn μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα του οργανισμού σας να σπάσει και να απορροφήσει το λίπος. Αυτό το υπερβολικό λίπος θα περάσει από το λεπτό έντερο σας στο παχύ έντερο, το οποίο μπορεί να προκαλέσει διάρροια.

  • Περιορίστε τη λήψη γαλακτοκομικών προϊόντων

Προηγουμένως, μπορεί να μην έχετε παρουσιάσει δυσανεξία στη λακτόζη, αλλά το σώμα σας μπορεί να αναπτύξει δυσκολία στην πέψη ορισμένων γαλακτοκομικών προϊόντων όταν πάσχετε από νόσο του Crohn. Η κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων μπορεί να οδηγήσει σε διαταραχές του στομάχου, κοιλιακές κράμπες και διάρροια για μερικούς ανθρώπους.

  • Πίνετε νερό

Η νόσος του Crohn μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα του οργανισμού σας να απορροφά νερό από το πεπτικό σας σύστημα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αφυδάτωση. Ο κίνδυνος αφυδάτωσης είναι ιδιαίτερα υψηλός εάν έχετε διάρροια ή αιμορραγία.

  • Εξετάστε εναλλακτικές πηγές βιταμινών και μετάλλων

Η νόσος του Crohn μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα του εντέρου σας να απορροφά σωστά άλλα θρεπτικά συστατικά από το φαγητό σας. Η κατανάλωση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά μπορεί να μην είναι αρκετή. Συζητήστε με το γιατρό σας σχετικά με τη λήψη πολυβιταμινών για να μάθετε αν αυτό είναι κατάλληλο για εσάς.

Εργαστείτε με το γιατρό σας για να καταλάβετε τι ταιριάζει καλύτερα στις ανάγκες σας.

Πίσω →