Τι, και πώς, για να καταναλωθεί μια τροφή ;

Η νόσος του Crohn είναι μια χρόνια, ανίατη φλεγμονώδης νόσος του εντέρου (IBD). Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν έντονο πόνο στην κοιλιά και διάρροια, μεταξύ άλλων. Δεν υπάρχουν συγκεκριμένα τρόφιμα που να προκαλούν ή να ενεργοποιούν στη νόσο του Crohn. Ωστόσο, ορισμένα τρόφιμα ή κάποιες διατροφικές συνήθειες μπορούν  να επιδεινώσουν τα συμπτώματα. Κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός, οπότε μπορεί να χρειαστεί να χρησιμοποιήσουμε την τακτική του σωστού ή λάθους για να δούμε τι βοηθά (ή τι μας πονάει) στα συμπτώματά σας.

Να είστε προσεκτικοί με τα γαλακτοκομικά

Όπως  και στο γενικό πληθυσμό, πολλοί άνθρωποι με νόσο του Crohn έχουν κάποιο επίπεδο δυσανεξίας στη λακτόζη . Οι συνθήκες είναι συνήθως άσχετες, αλλά κάνουν πολλά από τα ίδια συμπτώματα με την δυσανεξία στην λακτόζη . Για αυτούς τους ανθρώπους, τα γαλακτοκομικά προϊόντα μπορούν να οφείλονται για τον πόνο και τα προβλήματα που συνδέονται με IBD. «Αν διαπιστώσετε ότι σας επηρεάζουν τα γαλακτοκομικά, δεν πρέπει να τα αποφεύγετε τελείως, αλλά θα πρέπει να βρείτε ένα τρόπο να μάθετε πόσο μπορεί να τα αντέξει ο οργανισμός σας.»

"Δύο κομμάτια πίτσα με τυρί μπορεί να είναι ΟΚ, αλλά τρία  μπορεί να είναι πάρα πολύ."

Αποφύγετε τα χονδροαλεσμένα

Το καλαμπόκι, τα φασόλια, και τα ινώδη λαχανικά όπως το σέλινο και το μπρόκολο δεν είναι εύπεπτα. Στην νόσο του Crohn μπορεί να προκαλέσουν κράμπες, φούσκωμα, και διάρροια "Αυτά τα καλούμε χονδροαλεσμένα, και είναι τραχιά στο πεπτικό σας σύστημά ".

Για ένα υγιές έντερο, αυτά είναι καλά, αλλά για μια φλεγμονή, αυτά μπορεί να κάνουν κακό. Για αυτό προτείνουμε μια διατροφή "χαμηλού υπολείμματος", που είναι χαμηλή σε φυτικές ίνες και άλλα τρόφιμα που είναι δύσκολα στην πέψη, όπως ωμά φρούτα, φλούδες λαχανικών, και σπόρους. Όταν έχετε τα συμπτώματα της ενεργής φλεγμονώδης νόσο του εντέρου, τα συγκεκριμένα τρόφιμα είναι αυτά που θα σας κάνουν να μην αισθάνεστε καλά.

Μιλήστε με έναν Διατροφολόγο – Διαιτολόγο

Εάν έχετε νόσο του Crohn και ανησυχείτε για τη διατροφή σας, θα ήταν μια καλή ιδέα να μιλήσετε με έναν Διαιτολόγο. Οι Διαιτολόγοι είναι εξοικειωμένοι με τη φλεγμονώδη νόσο του εντέρου.

Στο Διαιτολογικό Γραφείο της Κυρίας Χαριστού Ιουλίας μπορούμε να συνθέσουμε το κατάλληλο διατροφικό πλάνο για την Νόσος του Crohn είτε για άτομα που έχουν εγχειριστεί ή και για άτομα που η νόσος είναι στο αρχικό στάδιο, λαμβάνοντας υπόψη όλες τις προσωπικές διατροφικές ιδιαιτερότητες, με στόχο να καταλήξουνε σε μια διατροφική στρατηγική που θα είναι, εύκολο να το τηρήσετε.     

 

 

Πίσω →