Σημεία και συμπτώματα

μεγάλες ποσότητες λευκώματος στα ούρα

πρήξιμο στα βλέφαρα, στα πόδια και στην κοιλιά

κατακράτηση υγρών

υψηλές τιμές χοληστερίνης

ανορεξία

χαμηλές τιμές λευκώματος

 

Tο νεφρωσικό σύνδρομο δεν είναι μια νόσος αλλά ένα σύνολο αποτελούμενο από σημεία και συμπτώματα που συχνά συνοδεύουν διάφορες παθήσεις που προσβάλλουν τη λειτουργία διήθησης των νεφρικών σπειραμάτων. το σύνδρομο χαρακτηρίζεται από αυξημένα επίπεδα λευκώματος στα ούρα και χαμηλά στο αίμα, υψηλές τιμές χοληστερίνης καθώς και πρήξιμο στα βλέφαρα, στα πόδια και στην κοιλιά

 

Οι συνηθέστερες αιτίες του νεφρωσικού συνδρόμου είναι ο σακχαρώδης διαβήτης , τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα, το πολλαπλούν μυέλωμα, η σπειραματονεφρίτιτδα και ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος.

 

Στα παιδιά η μέση ηλικία εκδήλωσης του συνδρόμου είναι τα 3 με 4 έτη. Η πλειονότητα των παιδιών αυτών έχουν μια μορφή νεφρωσικού συνδρόμου που ονομάζεται νόσος ελάχιστων αλλοιώσεων, γνωστή και ως λιποειδής νέφρωση.

 

Η νόσος ελάχιστων αλλοιώσεων χαρακτηρίζεται από τα σημεία και τα συμπτώματα του νεφρωσικού συνδρόμου, αλλά παρατηρούνται ελάχιστες ή καθόλου αλλαγές στη δομή των σπειραμάτων κατά την εξέτασή τους με μικροσκόπιο. Το 15 με 20% περίπου των ενηλίκων που έχουν νεφρωσικό σύνδρομο πάσχει επίσης από αυτή τη μορφή συνδρόμου.

 

Πόσο σοβαρό είναι το νεφρωσικό σύνδρομο

 

Η σοβαρότητα του συνδρόμου αυτού εξαρτάται από την αιτία και από τις επιπλοκές του. Γενικά, αν πάσχετε από την νόσο ελάχιστων αλλοιώσεων, μπορείτε να περιμένετε υφέσεις και υποτροπές υπερβολικού λευκώματος στα ούρα. Στην πλειονότητα των παιδιών και των ενηλίκων με την ασθένεια αυτή δε συμβαίνει σταδιακή ανάπτυξη νεφρικής ανεπάρκειας.

 

Όταν το σύνδρομο προκαλείται από λοίμωξη ή φάρμακα, υποχωρεί συχνά μετά τη θεραπεία της λοίμωξης ή τη διακοπή της χρήσης των φαρμάκων. Μερικές από τις άλλες αιτίες που μπορεί να επιφέρουν νεφρωσικό σύνδρομο δεν έχουν τόσο ευνοϊκή έκβαση. Όσο πιο επίμονο είναι το νεφρωσικό σύνδρομο, τόσο χειρότερη είναι η μακροχρόνια έκβαση.

 

Θεραπεία

Η θεραπεία του νεφρωσικού συνδρόμου στοχεύει στη μείωση των συμπτωμάτων και στην πρόληψη των επιπλοκών. Τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται είναι τα κορτικοστεροειδή με σημαντικότερες παρενέργειες η αυξημένη όρεξη, η πρόσληψη βάρους και το οίδημα στο πρόσωπο. σε μερικά παιδιά που είναι αναγκαίο να πάρουν κορτικοστεροειδή επιβραδύνεται προσωρινά η ανάπτυξη τους. Άλλα θεραπευτικά μέτρα είναι η διατροφή με περιορισμό στο αλάτι καθώς και διουρητικές τροφές για τον έλεγχο κατακράτησης υγρών και της υπέρτασης.

 

Διατροφική αντιμετώπιση του νεφρωσικού συνδρόμου

 

Διατροφικά θα προσέξουμε το οίδημα έτσι ώστε η διατροφή να είναι διουρητική και περιοριστεί η πρόσληψη του Na +. Σημαντικό ρόλο παίζουν και οι πρωτεΐνες, συνήθως προτιμάτε μια δίαιτα που περιέχει 65 με 200 γρ. πρωτεϊνών, έτσι ώστε να επιταχύνεται θετικό ισοζύγιο αζώτου.

Η όρεξη στους ασθενείς αυτούς είναι μειωμένη, για αυτό και θεωρείται απαραίτητη η συνεχής ενθάρρυνση τους για την κατανάλωση της χορηγούμενης σ΄ αυτούς διατροφής.

 

Στο Διαιτολογικό Γραφείο της Κυρίας Χαριστού Ιουλίας μπορούμε να συνθέσουμε το κατάλληλο διατροφικό πλάνο με τις κατάλληλες τροφές, με στόχο την αντιμετώπιση των οιδημάτων και την ανάρρωση από το νεφρωσικό σύνδρομο, λαμβάνοντας υπόψη όλες τις προσωπικές διατροφικές ιδιαιτερότητες. Το διατροφικό πλάνο θα είναι προσεγμένο με σκοπό να είναι εύκολο να το τηρήσετε.

Πίσω →