Οι πέτρες στους νεφρούς (νεφρολιθίαση) είναι αρκετά κοινές. Μια πέτρα στους νεφρούς προέρχεται από συσσώρευση αλάτων, που σχηματίζεται στο εσωτερικό των νεφρών και περνά στην κατώτερη ουροφόρο οδό.

Μια διατροφή πλούσια σε πρωτεΐνες μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο κάποιων μορφών λιθίασης. Εάν δεν πίνετε αρκετά υγρά, ειδικά νερό, είναι πολύ πιθανό να εμφανίσετε πέτρες στους νεφρούς. Σε πολλές περιπτώσεις μπορείτε να προλάβετε τη δημιουργία λίθων κάνοντας κάποιες αλλαγές στη διατροφή σας.

Το πιο σημαντικό που μπορείτε να κάνετε είναι να πίνετε πολύ νερό. Η πρόσληψη επιπλέων υγρών αραιώνει τα ούρα, κάνοντας δύσκολη τη δημιουργία κρυστάλλων. 

Εάν σχηματίζονται συχνά πέτρες ασβεστίου στους νεφρούς σας, καλό θα ήταν να μειώσετε τις που είναι πλούσιες σε οξαλικά οξέα. Αυτά υπάρχουν στο κρέας, ειδικότερα στα εντόσθια, όπως, το συκώτι, τα παντζάρια, τη σοκολάτα, τον καφέ, το σπανάκι, τις φράουλες, το τσάι, στο πίτουρο σιταριού και σε αλλά τρόφιμα.

Τα άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα με τις πέτρες ασβεστίου θεωρείτο ότι έπρεπε να αποφεύγουν τις τροφές με μεγάλη περιεκτικότητα σε ασβέστιο. Ωστόσο, οι έρευνες έδειξαν ότι τα γαλακτοκομικά και άλλες τροφές με πολύ ασβέστιο μπορεί στην πραγματικότητα να προλαμβάνουν τις πέτρες ασβεστίου.

Στο Διαιτολογικό Γραφείο της Κυρίας Χαριστού Ιουλίας μπορούμε να συνθέσουμε το κατάλληλο διατροφικό πλάνο για τις Πέτρες στα Νεφρά, λαμβάνοντας υπόψη όλες τις προσωπικές διατροφικές ιδιαιτερότητες, που θα είναι, εύκολο να το τηρήσετε.

 

 

Πίσω →