Ιουλία Χαριστού ΔιατροφολόγοςΧρήσιμα άρθραΝεφρολιθίαση7 συνήθειες που βλάπτουν τα νεφρά σας!

Μια πέτρα στα νεφρά είναι ένα στερεό κομμάτι υλικού που σχηματίζει το ένα νεφρό, όταν υπάρχουν υψηλά επίπεδα ορισμένων ουσιών στα ούρα. Οι νεφροί παίζουν σημαντικό ρόλο, αλλά μπορεί να υποφέρουν από πολλαπλές παθήσεις που οφείλονται σε επιπλοκές ανοσολογικές και μολυσματικές αιτίες. Επομένως, είναι σημαντικό να έχουμε έναν υγιή τρόπο ζωής και καλή διατροφή για την πρόληψη της βλάβης των νεφρών.

Για την πρόληψη της βλάβης των νεφρών, είναι σημαντικό να έχουμε καλές συνήθειες και να αποφεύγουμε:

  1. Την κατανάλωση αναψυκτικών!

Η υπερβολική κατανάλωση ανθρακούχων ποτών προκαλούν πέτρες στα νεφρά που εμποδίζουν το σώμα να καθαρίσει.

  1. Τα πρωτεϊνούχα τρόφιμα!

Τα τρόφιμα που κάνουν την περισσότερη ζημιά στα νεφρά είναι οι πρωτεΐνες που δεν μπορούν να αποβληθούν εύκολα και βρίσκονται κυρίως στο κρέας, τα ψάρια και τα αυγά, οπότε η κατανάλωση τους θα πρέπει να είναι μέτρια σε μια ισορροπημένη δίαιτα.

  1. Η μικρή ποσότητα νερού!

Μια χαμηλή κατανάλωση ευνοεί την εμφάνιση κάποιας βλάβης στα νεφρά και λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος. Το να πίνετε περίπου 2 λίτρα συμβάλλει στη αποβολή των αποβλήτων και εμποδίζει το σχηματισμό λίθων.

  1. Τα τρόφιμα υψηλά σε νάτριο!

Το κάλιο μπορεί να είναι επιβλαβή διότι περιέχει ουσίες που απεκκρίνονται δύσκολα από τους νεφρούς και συσσωρεύονται στο αίμα, έτσι ώστε να να είναι επικίνδυνες.

  1. Η υψηλή πίεση του αίματος!

Η πίεση μπορεί να βλάψει έναν αριθμό οργάνων, μεταξύ των οποίων είναι και τα νεφρά. Συνεπώς, είναι σκόπιμο να μειώσετε την πρόσληψη αλατιού στα φαγητά, διότι η περίσσεια τείνει να αυξάνει την αρτηριακή πίεση.

  1. Το κάπνισμα!

Αυτός είναι ένας παράγοντας κινδύνου που προκαλεί βλάβη στα νεφρά. Στην πραγματικότητα, οι πολύ καπνιστές έχουν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν διαταραχές, και ειδικά αυτοί που έχουν υπέρταση και διαβήτη.

  1. Η καθιστική ζωή!

Οι γυναίκες που κάθονται λιγότερο από τρεις ώρες την ημέρα έχουν 30% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν χρόνια νεφρική νόσο. Αυτό επειδή σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο υπέρτασης, υψηλή χοληστερόλη και διαβήτη.

Στο Διαιτολογικό Γραφείο της Κυρίας Χαριστού Ιουλίας μπορούμε να συνθέσουμε το κατάλληλο διατροφικό πλάνο για την καλή λειτουργία των νεφρών σας , λαμβάνοντας υπόψη όλες τις προσωπικές διατροφικές ιδιαιτερότητες, που θα είναι, εύκολο να το τηρήσετε.

Πίσω →