Η πρεδνιζόνη είναι ένα αντιφλεγμονώδες φάρμακο που χρησιμοποιείται συνήθως στη θεραπεία της ελκώδους κολίτιδας και της νόσου του Crohn. Αυτό το φάρμακο έχει κάποιες πιθανές παρενέργειες που σχετίζονται με το φαγητό που τρώμε. Αυτές οι διατροφικές οδηγίες μπορεί να βοηθήσουν στην ελαχιστοποίηση αυτών των πιθανών παρενεργειών.

  • Κατακράτηση νατρίου και υγρών

Η πρεδνιζόνη μπορεί να προκαλέσει κατακράτηση νατρίου (αλατιού) και υγρών, η οποία μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή πίεση και να συμβάλει στο πρήξιμο. Μια μικρή ποσότητα αλατιού στο μαγείρεμα είναι συνήθως αποδεκτή για να βοηθήσει στον έλεγχο αυτής της κατακράτησης, αλλά η υπερβολική χρήση αλατιού θα πρέπει να αποφεύγεται. Αυτό περιλαμβάνει επίσης αλμυρά τρόφιμα (π.χ. μπέικον, κράκερ, κονσέρβες, τουρσιά κ.λπ.).

  • Διάσπαση Πρωτεϊνών

Οι απώλειες πρωτεΐνης και η διάσπαση εντός του σώματος είναι συχνά μια παρενέργεια της λήψης πρεδνιζόνης. Επομένως, για τους περισσότερους ανθρώπους που λαμβάνουν αυτό το φάρμακο, μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες είναι ωφέλιμη. Επίσης, αυτές οι απώλειες πρωτεΐνης μπορεί να επιδεινωθούν από την πρόσθετη απώλεια πρωτεΐνης κατά τη διάρκεια της ενεργού νόσου του Crohn ή της ελκώδους κολίτιδας. Πηγές υψηλής πρωτεΐνης περιλαμβάνουν το κρέας, τα πουλερικά, τα ψάρια, τα αυγά και το τυρί.

  • Απορρόφηση Ασβεστίου

Η πρεδνιζόνη μειώνει την απορρόφηση του ασβεστίου στο σώμα. Οι περισσότεροι άνθρωποι που λαμβάνουν πρεδνιζόνη θα χρειαστούν από 1000 έως 1500 mg ασβεστίου την ημέρα. Εάν δεν μπορείτε να αποκτήσετε διατροφικές πηγές ασβεστίου, ένα συμπλήρωμα ασβεστίου μπορεί να είναι χρήσιμο.

  • Επίπεδα χοληστερόλης και λιπιδίων

Το επίπεδο χοληστερόλης ενός ατόμου μπορεί να αυξηθεί ενώ παίρνει πρεδνιζόνη. Η επιλογή γαλακτοκομικών προϊόντων χαμηλότερης περιεκτικότητας σε λιπαρά (δηλαδή 2% ή λιγότερο) και ο περιορισμός των πρόσθετων λιπαρών (π.χ. μαργαρίνη, βούτυρο, σάλτσες) μπορεί να σας βοηθήσει να μειώσετε τη χοληστερόλη σας εάν αυξηθεί.

  • Ζάχαρο Αίματος

Η πρεδνιζόνη μπορεί να προκαλέσει αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα σε μερικούς ανθρώπους. Ο περιορισμός της πρόσληψης ζάχαρης είναι χρήσιμος για τη διατήρηση ενός κατάλληλου επιπέδου σακχάρου στο αίμα.

 

Πίσω →