Ιουλία Χαριστού ΔιατροφολόγοςΧρήσιμα άρθραΝόσος του CrohnΗ Νόσος του Crohn : Μήπως οφείλεται σε διατροφικά λάθη ;

Η νόσος του Crohn είναι μια φλεγμονώδης ασθένεια του εντέρου , η οποία προσβάλλει συχνότερα νέους και παιδιά. Η αιτία παραμένει άγνωστη.  Υπάρχουν ωστόσο στοιχεία που συγκλίνουν στο ότι οφείλεται σε τροφική δυσανεξία. Ομάδα Βρετανών ιατρών από το νοσοκομείο Addenbrookes του Cambridge θεραπεύει με επιτυχία τη νόσο του Crohn με την κατάλληλη δίαιτα , η οποία ακολουθείται για αρκετά χρόνια. Πρώτα απ’όλα , οι ιατροί καθορίζουν τις τροφές που σχετίζονται με τις κρίσεις και στη συνέχεια τις εξαιρούν από το διαιτολόγιο των ασθενών. Η θεραπεία αυτή έχει αποδειχθεί εξίσου αποτελεσματική με τις χειρουργικές επεμβάσεις ή με την φαρμακευτική αγωγή, υποστηρίζει ο Dr. John O. Hunter. Από τις ακτινογραφίες παρατηρείται συχνά σημαντική βελτίωση ενώ οι δείκτες της φλεγμονής επανέρχονται σε φυσιολογικές τιμές.

«Οι ασθενείς που ακολουθούν πιστά τη δίαιτα που τους συστήνεται υποτροπιάζουν κατά μέσο όρο σε ποσοστό λιγότερο από 10 τοις εκατό το χρόνο, αριθμός που είναι ανάλογος με τα αποτελέσματα των χειρουργικών επεμβάσεων», επισημαίνει ο Dr. Hunter. Ισχυρίζεται μάλιστα πως η δίαιτα έχει μεγαλύτερη επιτυχία και από φαρμακευτική αγωγή. Οι τροφές που ευνοούν την ανάπτυξη του συνδρόμου Crohn με την μεγαλύτερη συχνότητα είναι το σιτάρι , τα γαλακτοκομικά , τα σταυρανθή λαχανικά( λάχανο, μπρόκολο, κουνουπίδι, λαχανάκια Βρυξελλών), το καλαμπόκι, η μαγιά, η ντομάτα , τα εσπεριδοειδή και τα αβγά.

Η κατανάλωση μαγιάς , μάλιστα, αποδείχθηκε ιδιαίτερα επιβλαβής για τους ασθενείς με νόσο του Crohn, σε πρόσφατη μελέτη που πραγματοποιήθηκε στην Ιατρική Σχολή Ninewalls της Σκωτίας. Η προσθήκη μικρής ποσότητας μαγιάς στο διαιτολόγιο των ασθενών για διάστημα ενός μηνός επιδείνωσε τα συμπτώματα και προκάλεσε κρίσεις. Όταν οι ασθενείς μείωσαν σημαντικά την ποσότητα μαγιάς που προσλάμβαναν, τα συμπτώματα υποχώρησαν εντυπωσιακά. Οι εξάρσεις με την μεγαλύτερη ένταση παρουσιάστηκαν σε ασθενείς που εμφάνιζαν αντισώματα στη μαγιά, γεγονός που μαρτυρούσε σαφή αλλεργική αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος. Τη μαγιά βεβαίως την συναντούμε συχνότερα κυρίως στο ψωμί. Οι ερευνητές εκτιμούν πως το ανοσοποιητικό σύστημα ορισμένων ασθενών με τη νόσο του Crohn δεν αντιδρά φυσιολογικά σε κάποιες τροφές, γεγονός που ευνοεί την ανάπτυξη φλεγμονών.

Επίσης , συνιστάται η κατανάλωση περισσότερων παχιών ψαριών που περιέχουν αντιφλεγμονώδεις παράγοντες και παράλληλα η αποφυγή του ζωικού λίπους και των πλούσιων σε λιπαρά οξέα ω-6 φυτικών ελαίων, που ευνοούν την εμφάνιση φλεγμονών.

Η νόσος του Crohn έχει συνδεθεί , μεταξύ άλλων, και με την αυξημένη κατανάλωση υποκατάστατων ζάχαρης

Στο Διαιτολογικό Γραφείο της Κυρίας Χαριστού Ιουλίας μπορούμε να συνθέσουμε το κατάλληλο διατροφικό πλάνο για άτομα που πάσχουν από τη νόσος του Crohn λαμβάνοντας υπόψη όλες τις προσωπικές διατροφικές ιδιαιτερότητες, που θα είναι, εύκολο να το τηρήσετε.

 

Πίσω →