Ιουλία Χαριστού ΔιατροφολόγοςΧρήσιμα άρθραΝόσος του CrohnΧρήσιμες συμβουλές για μια σωστή Διατροφή στη Νόσο του Crohn

Μην αμελείτε την πρωτεΐνη

Οι άνθρωποι με νόσο του Crohn συχνά εγκαταλείπουν το κρέας, τα φασόλια, και το τυρί. Αλλά χωρίς πρωτεΐνη, μπορεί να χαθεί μυϊκή μάζα. Οι άνθρωποι αυτοί λένε,« παράτησα το κόκκινο κρέας, γιατί δεν μπορώ να το χωνέψω»αλλά αυτό είναι επειδή προσπαθούν να φάνε μια Αμερικανικού μεγέθους μπριζόλα ή ένα γιγάντιο burger. Συνίσταται να φάνε μια μικρή μερίδα πολύ καλής ποιότητας κόκκινου κρέατος. Με αυτόν τον τρόπο θα πάρουν το σίδηρο και την πρωτεΐνη που χρειάζονται χωρίς να το παρακάνουν. Ψάρια, tofu, φασόλια και αυγά ,αν είναι καλά ανεκτά, είναι επίσης καλές πηγές πρωτεΐνης.

Σκεφτείτε μια υγρή δίαιτα

Αν και δεν είναι μια μακροπρόθεσμη λύση, οι άνθρωποι με Crohn, ειδικά εκείνοι με τα μπλοκαρίσματα του εντέρου που δεν είναι σε θέση να επεξεργάζονται τα στερεά τρόφιμα, μπορούν να δοκιμάσουν μια προσωρινή υγρή δίαιτα. Μια υγρή δίαιτα μπορεί να δώσει στο έντερο ένα υπόλοιπο, το οποίο μπορεί να βοηθήσει στο να καταστείλει τα συμπτώματα. Ωστόσο, αυτή η δίαιτα θα πρέπει να προγραμματιστεί προσεκτικά με το γιατρό σας για να βεβαιωθείτε ότι παίρνετε όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και υψηλής θερμιδικής αξίας υγρά συμπληρώματα.

Συμπλήρωμα με βιταμίνες

Όλοι οι άνθρωποι με φλεγμονώδη νόσο του εντέρου θα πρέπει να λαμβάνουν ένα πολυβιταμινούχο σκεύασμα, επειδή είναι πιθανόν να μην πάρουν όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται. Οι άνθρωποι που αποφεύγουν τα γαλακτοκομικά προϊόντα θα πρέπει επίσης να εξετάσουν το ενδεχόμενο λήψης περίπου 1.500 mg ασβεστίου με 800 IU βιταμίνης D ημερησίως. Όσοι είχαν κάνει μικρή-χειρουργική επέμβαση στο έντερο πρέπει πιθανώς να λάβουν επιπλέον βιταμίνη Β12.Συζητήστε με το γιατρό σας πριν πάρετε οποιοδήποτε συμπλήρωμα, και να θυμάστε, τα συμπληρώματα θα πρέπει να κάνουν ακριβώς αυτό: να συμπληρώνουν τα θρεπτικά συστατικά που παίρνουμε από τις τροφές, όχι την αντικατάστασή τους.

Αποφύγετε το λίπος

Τα λιπαρά τρόφιμα μπορεί να είναι δύσκολο να αφομοιωθούν από το σώμα και να κάνουν την διάρροια χειρότερα, ειδικά εάν είχατε αφαιρέσει ορισμένα τμήματα του εντέρου σας κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης για τη νόσο του Crohn. (Επιπλέον ορισμένα λίπη είναι κακό για την καρδιά σας.) Έτσι, οι άνθρωποι με νόσο του Crohn θα πρέπει να μείνετε μακριά από λιπαρά ή τηγανητά τρόφιμα. Κρεμώδης σάλτσες για παράδειγμα, με βάση την μαγιονέζα, μπορεί επίσης να προκαλούν πρόβλημα…

Τρώτε κανονικά όταν είστε καλά

Στη νόσο του Crohn υπάρχουν  εξάρσεις, αν όμως αισθάνεστε καλύτερα, τρώτε κανονικά και απολαύστε το φαγητό σας. Μπορεί να είναι δύσκολο για κάποιον, γνωρίζοντας ότι την τελευταία φορά που έτρωγε σέλινο είχε μια φοβερή εμπειρία, αλλά αυτό μπορεί να γίνει ανεκτό, όταν και πάλι η νόσος είναι σε ύφεση. Δουλεύοντας με έναν διαιτολόγο μπορεί να σας βοηθήσει να βελτιώσετε αυτή τη σχέση με τα τρόφιμα. Εφ 'όσον δεν έχετε κάποια τρέχοντα ζητήματα με το έντερο ή μακροχρόνια στένωση στο έντερο σας, ακολουθώντας τη γενική υγιεινή διατροφή και τις κατευθυντήριες γραμμές είναι μια καλή στρατηγική.

 

 

Πίσω →