Ιουλία Χαριστού ΔιατροφολόγοςΧρήσιμα άρθραΜεσογειακή διατροφήΤα πλεονεκτήματα της Μεσογειακής διατροφής στο δερματικό μελάνωμα

Επίδραση της μεσογειακής διατροφής στην εμφάνιση δερματικού μελανώματος

Το μελάνωμα είναι κακοήθης όγκος του δέρματος και των σπλάγχνων (εξωδερματικό μελάνωμα). Πρόκειται για κακοήθεια των μελανοκυττάρων. Το μελάνωμα αποτελεί το 1-3% όλων των κακοήθων όγκων . Η επίπτωση της πάθησης αυξάνει όσο αυξάνεται η ηλικία, αλλά ένα στα τέσσερα άτομα με μελάνωμα είναι ηλικίας μικρότερης των 40 ετών.

Δεν μπορεί να αρνηθεί κανείς ότι η έκθεση στον ήλιο είναι ο σημαντικότερος παράγοντας κινδύνου για μελάνωμα. Ωστόσο, υπάρχουν και άλλοι πιθανοί παράγοντες κινδύνου, όπως η διατροφή. Η μεσογειακή διατροφή έχει μελετηθεί σε διάφορες έρευνες ως παράγοντας κινδύνου εμφάνισης καρκίνων όπως και αυτού του δερματικού μελανώματος.

Ποια είναι η μεσογειακή διατροφή;

Χαρακτηρίζεται από άφθονες φυτικές τροφές (φρούτα, λαχανικά, ψωμί, δημητριακά, πατάτες, φασόλια, ξηρούς καρπούς και σπόρους), φρέσκα φρούτα σαν καθημερινό επιδόρπιο,  ελαιόλαδο ως κύρια πηγή λίπους, γαλακτοκομικά προϊόντα ( κυρίως τυρί και γιαούρτι), ψάρια και πουλερικά σε μικρές έως μέτριες ποσότητες, ένα έως τέσσερα αυγά κάθε εβδομάδα, κόκκινο κρέας σε μικρές ποσότητες, δηλαδή 2 φορές τον μήνα , και κρασί σε μικρές έως μέτριες ποσότητες, συνήθως με τα γεύματα. Αυτή η διατροφή είναι χαμηλή σε κορεσμένα λίπη (7-8% της συνολικής ενέργειας), με το συνολικό λίπος να κυμαίνεται από 35% της συνολικής ενέργειας .

Πλεονεκτήματα της Μεσογειακής διατροφής

Η αντικατάσταση των κορεσμένων με μονοακόρεστα, όπως το ελαιόλαδο, μαζί με την κατανάλωση φρούτων, δημητριακών και λαχανικών μειώνει το ποσοστό κακής χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων στο αίμα. Η κατανάλωση ελαιόλαδου, ιχθυελαίου και φυτοστερόλης μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου. Τα μονοακόρεστα και το λάδι ελιάς μειώνουν τον κίνδυνο του καρκίνου του μαστού. Τα αντιοξειδωτικά (βιταμίνη Ε και C, καροτενοειδή και πολυφαινόλες) στοιχεία που βρίσκονται άφθονα στη μεσογειακή δίαιτα, όπως στα λαχανικά, το κρασί και το ελαιόλαδο, διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην πρόληψη καρκίνου , καρδιαγγειακών παθήσεων και γήρανσης.

Σύμφωνα με έρευνες διαπιστώνεται πως η εβδομαδιαία κατανάλωση ψαριού, οστρακοειδών, ψαριών πλούσια σε ω-3 λιπαρά οξέα καθώς και η καθημερινή κατανάλωση πράσινου τσαγιού και η υψηλή κατανάλωση λαχανικών έχουν προστατευτική δράση έναντι του δερματικού μελανώματος.

Τα καρότα, τα σταυρανθή, τα φυλλώδη λαχανικά και τα φρούτα ιδίως τα εσπεριδοειδή , βότανα όπως το δεντρολίβανο ,το φασκόμηλο και η πρόσληψη ρετινόλης (βιταμίνη Α) η οποία βρίσκεται στον κρόκο του αυγού, το συκώτι και τα γαλακτοκομικά προϊόντα φαίνεται πως βοηθούν στην πρόληψη δερματικού μελανώματος.

Η βιολογική λογική για την προστατευτική επίδραση ορισμένων τροφίμων που βρέθηκαν σε μελέτες είναι η εξής: τα εσπεριδοειδή είναι η κύρια πηγή β-κρυπτοξανθίνης, τα καρότα είναι πλούσια πηγή β-καροτενίου και το δεντρολίβανο, το φασκόμηλο, τα σταυρανθή, τα σκούρα πράσινα λαχανικά και το τσάι είναι πλούσια σε πολυφαινόλες, για τις οποίες είναι γνωστό ότι έχουν πολλές αντικαρκινικές ιδιότητες όπως οι εξής: φωτοπροστασία, διέγερση του ανοσοποιητικού συστήματος, αναστολή του πολλαπλασιασμού των κυττάρων και επαγωγή της απόπτωσης. Τα σταυρανθή λαχανικά είναι επίσης πλούσια σε γλυκοζινολικά που είναι γνωστό ότι ρυθμίζουν τα ένζυμα φάσης Ι και φάσης ΙΙ που αποτοξινώνουν από τις καρκινογόνες ουσίες.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Καταλήγουμε λοιπόν στο συμπέρασμα πως ορισμένοι διατροφικοί παράγοντες , παρόντες στην μεσογειακή διατροφή, έχουν προστατευτική δράση ενάντια στην εμφάνιση δερματικού μελανώματος.

Το Διαιτολογικό Κέντρο Χαριστού Ιουλία σας προσφέρει ολοκληρωμένο πρόγραμμα Μεσογειακής διατροφής για « Απώλειας Λιπώδους Ιστού », με στόχο την απώλεια βάρους, του ενδοκοιλιακού λίπους, την καταπολέμηση της κατακράτησης υγρών και της κυτταρίτιδας! 
Με τους κατάλληλους συνδυασμούς τροφών για τον καθένα ξεχωριστά διαμορφώνουμε ένα προσωπικό πρόγραμμα διατροφής το οποίο προσφέρει όχι μόνο την απώλεια βάρους αλλά και την σωστή ισορροπία στον οργανισμό σας.

Ακολουθήστε μία σωστή αποτοξίνωση, ξεπρηστείτε και γεμίστε ενέργεια.

Η εποχή είναι ιδανική για μία νέα αρχή, βάζοντας στη ζωή σας όλα τα πολύτιμα συστατικά που προσφέρει η φύση. Με το ειδικό πρόγραμμα αποτοξίνωσης, προσαρμοσμένο στις ανάγκες σας και στον τρόπο ζωής σας !

Τολμήστε το και μέσα σε 2 εβδομάδες το δέρμα θα λάμπει, τα φουσκώματα εξαφανίζονται και ο οργανισμός σας θα σας ευγνωμονεί… 

Σας παρέχουμε πλήρη υποστήριξη εξ' αποστάσεως.

Διαλέξτε την προσωπική σας μεσογειακή δίαιτα  και συμπληρώστε την φόρμα για άμεση παραγγελία

 

Πίσω →