Ιουλία Χαριστού ΔιατροφολόγοςΧρήσιμα άρθραΜεσογειακή διατροφήΟφέλη του αβοκάντο: γιατί είναι καλό για την υγεία σας;

Το αβοκάντο είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά και μπορεί να ενταχθεί σε μια ισορροπημένη διατροφή.

4 λόγοι να πείτε ναι, και να το βάλετε στο πιάτο σας: 

  1. Είναι μια πλούσια πηγή καλίου. Μια μερίδα (100 γρ.) αβοκάντο περιέχει 485 mg καλίου. Συγκριτικά, μια μπανάνα που έχει 358 mg καλίου ανά 100 γρ. Το κάλιο βοηθά στη ρύθμιση της νευρικής λειτουργίας και μετακινεί τα θρεπτικά συστατικά στα κύτταρα ενώ αφαιρεί τα απόβλητα, βοηθά επίσης στην καταπολέμηση της υψηλής αρτηριακής πίεσης. Τα υψηλά επίπεδα νατρίου μπορούν να αυξήσουν την αρτηριακή πίεση, το κάλιο επιτρέπει περισσότερο νάτριο να φύγει από το σώμα μέσω των ούρων μας και αυτό με τη σειρά του μειώνει την αρτηριακή μας πίεση.
  2. Είναι γεμάτο με μονοακόρεστα λίπη Τα μονοακόρεστα λίπη δουλεύουν για τη μείωση της LDL χοληστερόλης χωρίς να επηρεάζουν την καλή HDL χοληστερόλη. Όταν έχετε υπερβολική χοληστερόλη LDL, μειώνετε η ροή του αίματος στις αρτηρίες, αυτή η μείωση μπορεί να προκαλέσει θρόμβους στο  αίμα και άλλες ιατρικές επιπλοκές.
  3. Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες Το αβοκάντο έχει σχεδόν 7 γρ. ινών ανά 100 γρ. Τα τρόφιμα με περισσότερες ίνες τείνουν να σας δίνουν περισσότερο κορεσμό από ό,τι τα τρόφιμα με χαμηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες. Αυτό καθιστά το αβοκάντο μια εξαιρετική επιλογή για άτομα που παρακολουθούν και προσέχουν το βάρος τους. 
  4. Είναι πλούσιο σε φυλλικό οξύ Ο λιπαρός αυτός καρπός είναι πλούσιος σε φυλλικό οξύ, με 81 mg ανά 100 γρ. Το φυλλικό οξύ είναι μια υδατοδιαλυτή βιταμίνη του συμπλέγματος Β που είναι σημαντική για τη σωστή λειτουργία του εγκεφάλου. Το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας συνιστά στις γυναίκες σε αναπαραγωγική ηλικία να έχουν 400 mg  πρόσληψης φυλλικού οξέος την ημέρα. Οι έγκυες γυναίκες πρέπει να αυξάνουν την πρόσληψη αυτή σε 600 mg την ημέρα. Το φυλλικό οξύ μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη γενετικών ανωμαλιών, ειδικά εκείνων που επηρεάζουν τον εγκέφαλο και τη σπονδυλική στήλη ενός μωρού, κατά τις πρώτες εβδομάδες της εγκυμοσύνης.

Συμπερασματικά: Τo αβοκάντο είναι μια εξαιρετική πηγή θρεπτικών συστατικών και μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της χοληστερόλης LDL. Επιπλέον, μπορεί να σας κρατήσει περισσότερο χωρίς να νιώσετε το αίσθημα της πείνας. Όπως και άλλες τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, το αβοκάντο είναι θερμιδικά πυκνό, πράγμα που σημαίνει ότι υπάρχουν πολλές θερμίδες ανά γραμμάριο, μια μερίδα 100 γρ. αβοκάντο αντιστοιχεί σε 160 θερμίδες, ωστόσο είναι ένα τρόφιμο που ενταχθεί σε μια ισορροπημένη διατροφή, σε σωστή ποσοτητα χωρίς να ανεβάσει τη ζυγαριά σας.

Πίσω →