Ιουλία Χαριστού ΔιατροφολόγοςΧρήσιμα άρθραΔιατροφή για μείωση της κυτταρίτιδαςΤι είναι η κυτταρίτιδα, ποιες είναι οι αιτίες που την προκαλούν και μπορεί η διατροφή να την εξαλείψει;

Με τον όρο «κυτταρίτιδα» αναφερόμαστε στην εναπόθεση λίπους και νερού ανάμεσα στο δέρμα και την ακριβώς από κάτω στοιβάδα, που συνοδεύεται από μειωμένης ελαστικότητας συνδετικό ιστό και έχει την χαρακτηριστική μορφή «φλοιού πoρτoκαλιoύ» πάνω στο δέρμα. Ο όρος κυτταρίτιδα είναι μάλλον ατυχής, αφού δεν πρόκειται για φλεγμονή αλλά για εναπόθεση «παραγεμισμένων» λιποκυττάρων σε διάφορα σημεία του σώματος.

Αυτό δίνει στο δέρμα σας την ανώμαλη εμφάνιση που σχετίζεται με την κυτταρίτιδα. Είναι ενδιαφέρον ότι η κυτταρίτιδα παρατηρείται σχεδόν αποκλειστικά σε γυναίκες και αναπτύσσεται πιο συχνά στους μηρούς, την κοιλιά και τους γλουτούς.

Τι προκαλεί την κυτταρίτιδα.

Ο λόγος που οι άνθρωποι αναπτύσσουν κυτταρίτιδα δεν είναι ακόμη πλήρως κατανοητός, αλλά πιθανότατα προκαλείται από ένα συνδυασμό παραγόντων.

Οι πιο κοινές θεωρίες περιλαμβάνουν τις ορμόνες, το φύλο, τον τρόπο ζωής και τη φλεγμονή. Ωστόσο, η ηλικία, η γενετική προδιάθεση και το σχήμα του σώματος μπορεί επίσης να παίζουν ρόλο.

Οι ορμόνες.

Η κυτταρίτιδα αναπτύσσεται λόγω των αλλαγών στο μέγεθος και τη δομή των λιποκυττάρων σας. Γι 'αυτό έχει προταθεί ότι οι ορμόνες όπως η ινσουλίνη και οι κατεχολαμίνες, οι οποίες συμμετέχουν στην κατανομή και την αποθήκευση του λίπους, μπορούν να διαδραματίσουν καίριο ρόλο στο σχηματισμό της.

Επιπλέον, δεδομένου ότι η κυτταρίτιδα υπάρχει σχεδόν αποκλειστικά στις γυναίκες, είναι πιθανό να παίζουν ρόλο τα οιστρογόνα.

Ωστόσο, ο ακριβής ρόλος που παίζουν οι ορμόνες στο σχηματισμό της κυτταρίτιδας είναι προς το παρόν άγνωστος.

Το φύλο.

Οι γυναίκες είναι πολύ πιο πιθανό να αναπτύξουν κυτταρίτιδα από τους άνδρες. Ένας από τους λόγους που γίνεται αυτό είναι ότι υπάρχουν διαφορές στον τρόπο με τον οποίο τα κύτταρα του συνδετικού ιστού και το λίπος των γυναικών είναι διατεταγμένα κάτω από το δέρμα. Οι γυναίκες έχουν ένα μεγάλο αριθμό λιποκυττάρων που στέκονται κατακόρυφα κάτω από το δέρμα, με τις κορυφές των κυττάρων να συναντούν τον συνδετικό ιστό σε ορθή γωνία. Αντίθετα, οι άνδρες τείνουν να έχουν μικρότερο αριθμό λιποκυττάρων που είναι τοποθετημένα σε οριζόντια θέση, επομένως είναι σε επίπεδη θέση εναντίον του συνδετικού ιστού. Αυτό το καθιστά πολύ πιο πιθανό τα κύτταρα του λίπους στις γυναίκες να «σπρώχνονται προς τα μέσα» στο συνδετικό ιστό και να γίνονται ορατά κάτω από το δέρμα. Αυτές οι δομικές διαφορές κατά κάποιο τρόπο εξηγούν γιατί η κυτταρίτιδα παρατηρείται σχεδόν αποκλειστικά στις γυναίκες.

Ο τρόπος ζωής.

Η εμφάνιση της κυτταρίτιδας μπορεί να επιδεινωθεί από τη συσσώρευση υγρού στους περιβάλλοντες ιστούς. Έχει προταθεί ότι οι αλλαγές στην κυκλοφορία του αίματος των περιοχών της κυτταρίτιδας που έχουν πληγεί θα μπορούσαν να είναι εν μέρει υπεύθυνες για αυτό. Μερικοί επιστήμονες έχουν επίσης προτείνει ότι αυτό θα μπορούσε να προκληθεί από μια καθιστική ζωή.

Η φλεγμονή.

Μια άλλη θεωρία είναι ότι η κυτταρίτιδα είναι μία διαταραχή του συνδετικού ιστού που προκαλείται από τη χρόνια, χαμηλού βαθμού φλεγμονή.

Ωστόσο, άλλοι έχουν δεν βρει κανένα στοιχείο φλεγμονώδους αντίδρασης σε αυτές τις περιοχές.

Παίζει η διατροφή κάποιο ρόλο στην κυτταρίτιδα;

Ο ρόλος της διατροφής στην ανάπτυξη και την αντιμετώπιση της κυτταρίτιδας είναι σε γενικές γραμμές γνωστός. Μια ομάδα επιστημόνων έχει προτείνει ότι μια διατροφή που περιέχει υπερβολικές ποσότητες υδατανθράκων μπορεί να κάνει την κυτταρίτιδα χειρότερα. Αυτό συμβαίνει επειδή πιστεύουν ότι θα μπορούσε να αυξήσουν οι υδατάνθρακες τα επίπεδα της ορμόνης της ινσουλίνης και να προωθήσουν την αύξηση του συνολικού σωματικού λίπους.

Επιπλέον, έχει επίσης προταθεί ότι μια διατροφή που περιλαμβάνει πολύ αλάτι μπορεί να αυξήσει την κατακράτηση υγρών, ενδεχομένως, κάνοντάς την κυτταρίτιδα να φαίνεται χειρότερη. Επομένως, είναι ένας καλός τρόπος να αποκλείσετε από τη διατροφή σας τις υπερβολικές ποσότητες εξευγενισμένων σακχάρων ή υδατανθράκων. Είναι επίσης σημαντικό να διατηρήσετε ένα υγιές βάρος και να μείνετε καλά ενυδατωμένοι.

Παρακάτω είναι 3 smoothie που μπορούν να εξαλείψουν την κυτταρίτιδα:

Πρώτη συνταγή :Smoothie με γιαούρτι, μπανάνα και φράουλες.

Δεύτερη συνταγή: Το πράσινο smoothie.

Τρίτη συνταγή: Smoothie με ανανά και μπανάνα.

 

 

Πίσω →