Η κυτταρίτιδα είναι ο εφιάλτης κάθε γυναίκας και είναι κάτι που οι γυναίκες θέλουν να ξεφορτωθούν ανεξάρτητα από την ηλικία και το βάρος τους. Υπάρχουν ισχυρισμοί ότι ορισμένες τροφές μπορεί να καταπολεμήσουν την κυτταρίτιδα, αλλά είναι αλήθεια αυτό ή απλώς άλλο ένας μύθος; Ας το ανακαλύψουμε.

Τι είναι η κυτταρίτιδα!

Η κυτταρίτιδα είναι μια επίφοβη και ενοχλητική κατάσταση που επηρεάζει την πλειοψηφία των γυναικών με κάποιο τρόπο. Ο όρος αναφέρεται στην εμφάνιση από ένα λακκάκι στο δέρμα, τις περισσότερες φορές στους μηρούς, τους γοφούς και τους γλουτούς ή άλλες περιοχές όπου υπάρχουν μεγάλα αποθέματα λίπους. Η κυτταρίτιδα προκαλείται από ανομοιόμορφα αποθέματα λίπους ακριβώς κάτω από την επιφάνεια του δέρματος, τα οποία παράγουν το πτυχωμένο, αποτέλεσμα. Ωστόσο, η κυτταρίτιδα δεν προκαλείται από το λίπος και μόνο, και ακόμη και οι λεπτότερες γυναίκες συχνά υποφέρουν από κυτταρίτιδα. Στην πραγματικότητα προκαλείται από την επίδραση του λίπους και των μυών του συνδετικού ιστού μαζί. Η περίσσεια λίπους επιδεινώνει σίγουρα την κατάσταση και κάνει την εμφάνιση πιο αντιαισθητική.

Γιατί είναι η κυτταρίτιδα πιο συχνή στις γυναίκες;

Κάτω από το δέρμα υπάρχει ένα στρώμα ιστού, που χρησιμοποιείται για την προσάρτηση του δέρματος στον μυ. Στους άνδρες ο ιστός αυτός έχει διαγώνιο σταυρό ή μοτίβο, το οποίο είναι λείο και συνεχές. Δυστυχώς στις γυναίκες, αυτός ο συνδετικός ιστός εκτελείται κάθετα και καθώς συνδέεται με το δέρμα δημιουργεί θαλάμους που παγιδεύουν και πιέζουν το λίπος για να παραχθεί το αποτέλεσμα με το λακκάκι.

Τι προκαλεί την κυτταρίτιδα!

 • Η ελαστικότητα του δέρματος!

Καθώς γερνάμε ο συνδετικός ιστός μας χάνει την ελαστικότητά του και δεν διατηρεί την ομαλή εμφάνισή του όπως ήταν στα νιάτα μας. Οι ορμονικές αλλαγές κάνουν το συνδετικό ιστό πιο σκληρό και λιγότερο ελαστικό, και αυτό σε συνδυασμό με την αύξηση των λιπωδών κυττάρων αρχίζουν να προκαλούν την κυτταρίτιδα.

 • Η διατροφή μας!

Η διατροφή μας μπορεί επίσης να συμβάλει στην κυτταρίτιδα, όπως η συνεχιζόμενη αύξηση και απώλεια βάρους μπορεί να κάνει το δέρμα λιγότερο ελαστικό και ως εκ τούτου να αυξήσει την εμφάνιση της κυτταρίτιδας.

 • Η κληρονομικότητα!

Δυστυχώς κυτταρίτιδα ελέγχεται σε μεγάλο βαθμό από την κληρονομικότητα και από το αν έχουμε προδιάθεση για την κατάσταση αυτή, και αν υπάρχει τότε είναι πολύ λίγα αυτά που μπορείτε να κάνετε για να την καταπολεμήσετε.

Η δίαιτα και η άσκηση είναι αποτελεσματικά κομμάτια για την αντιμετώπιση της κυτταρίτιδας!

Παρόλο που δεν μπορείτε να εξαλείψετε την κυτταρίτιδα, υπάρχουν διάφορες μέθοδοι που θεωρούνται ότι βελτιώνουν την εμφάνιση του προσβεβλημένου δέρματος. Πιστεύεται γενικά ότι μια υγιεινή διατροφή χαμηλή σε λιπαρά θα βοηθήσει να μειωθεί το στρώμα του λίπους κάτω από το δέρμα, το οποίο βοηθά στην ελαχιστοποίηση της εμφάνισης της κυτταρίτιδας. Μια καλή διατροφή μπορεί επίσης να συνεισφέρει στη διατήρηση του δέρματος και του συνδετικού ιστού υγιές και ελαστικό. Μια δίαιτα που αποθαρρύνει την κατακράτηση νερού, αποφεύγοντας το πάρα πολύ αλάτι μπορεί επίσης να βελτιώσει την εμφάνιση του δέρματος. Είναι επίσης σημαντικό να μην καπνίζετε και να μείνετε καλά ενυδατωμένοι. Η άσκηση είναι ιδιαίτερα χρήσιμη για την καταπολέμηση της κυτταρίτιδας καθώς ελαχιστοποιεί το σωματικό λίπος, βελτιώνει την κυκλοφορία και τονώνει τους μυς σε περιοχές που είναι ιδιαίτερα επιρρεπείς στην κυτταρίτιδα, όπως οι μηροί, οι γλουτοί και η κοιλιά.

Οι τροφές επομένως που βοηθούν στην καταπολέμηση της κυτταρίτιδας είναι οι παρακάτω:

 1. Το νερό!

Αν και δεν είναι τεχνικά τρόφιμο, το νερό φαίνεται να είναι το πιο αποτελεσματικό στη μείωση της εμφάνισης της κυτταρίτιδας. Όντας καλά ενυδατωμένοι είναι απαραίτητο για ένα υγιές δέρμα, το οποίο με τη σειρά του βοηθά να κρύψει την εμφάνιση της κυτταρίτιδας. Τα λιπώδη κύτταρα εμφανίζονται πιο εμφανή κάτω από αφυδατωμένα ανθυγιεινά δέρματος, έτσι συνεχώς το πόσιμο νερό όλη την ημέρα είναι απαραίτητο για τη βελτίωση της εμφάνισης των προβληματικών περιοχών. Μπορεί επίσης να είναι επωφελής να τρώτε τροφές που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε υγρασία, όπως πεπόνι, σταφύλια, ντομάτες, φυλλώδη λαχανικά και αγγούρια. Αυτά όχι μόνο σας παρέχουν επιπλέον ρευστό, αλλά περιέχουν επίσης πολύτιμα θρεπτικά συστατικά και είναι χαμηλά σε θερμίδες, που μπορεί να βοηθήσουν να μειώσετε το σχηματισμό του λίπους.

 1. Τα απαραίτητα λιπαρά οξέα!

Τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε ωμέγα-3 και 6 λιπαρά οξέα πιστεύεται ότι βελτιώνουν την εμφάνιση της κυτταρίτιδας. Αυτά πρέπει να λαμβάνονται από την τροφή. Πιστεύεται ότι αυτοί οι τύποι λίπους βελτιώνουν την υγεία των αιμοφόρων αγγείων και ως εκ τούτου την κυκλοφορία, οδηγώντας σε μειωμένη εμφάνιση της κυτταρίτιδας. Καλές πηγές ωμέγα-3 περιλαμβάνουν ο σολομός, οι σαρδέλες το ελαιόλαδο και τα καρύδια. Τα ωμέγα-6 λιπαρά οξέα βρίσκονται σε τροφές όπως το ηλιέλαιο και τα φασόλια σόγιας.

 1. Τα ακόρεστα λίπη!

Τα μονο και πολυ ακόρεστα λίπη έχει αποδειχθεί ότι έχουν ευεργετικά αποτελέσματα για την υγεία του δέρματος. Με την κατανάλωση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε αυτά τα είδη λιπών, η υγεία του δέρματός σας μπορεί να βελτιωθεί, ελαχιστοποιώντας την εμφάνιση της κυτταρίτιδας. Καλές πηγές μονο και πολυ ακόρεστων λιπών είναι οι ξηροί καρποί, οι σπόροι αβοκάντο, τα φυτικά έλαια όπως ελαιόλαδο και τα ψάρια.

 1. Η πρωτεΐνη!

Μια διατροφή υψηλή σε άπαχη πρωτεΐνη μπορεί να βοηθήσει να αυξήσει το αίσθημα κορεσμού, με αποτέλεσμα να καταναλώνετε λιγότερες θερμίδες. Αυτό με τη σειρά του οδηγεί σε λιγότερη συσσώρευση των λιποκυττάρων σε προβληματικές περιοχές μειώνοντας την εμφάνιση της κυτταρίτιδας. Μια διατροφή υψηλή σε πρωτεΐνη βοηθά επίσης στην οικοδόμηση των μυών, η οποία μπορεί να βοηθήσει να δώσει μια πιο ήπια εμφάνιση στις πληγείσες περιοχές. Καλές πηγές είναι τα ψάρια και τα θαλασσινά, τα καρύδια, το άπαχο κρέας με ορατό λίπος που αφαιρείται και το κοτόπουλο χωρίς πέτσα.

 1. Τα δημητριακά ολικής αλέσεως!

Τα δημητριακά ολικής αλέσεως παρέχουν πολύτιμες βιταμίνες, μέταλλα και φυτικές ίνες στη διατροφή μας. Μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες, για τους ανθρώπους που επιθυμούν να αποφύγουν την κυτταρίτιδα είναι ιδανική. Για να αυξήσετε την πρόσληψη των ολόκληρων σιταριών, να επιλέξετε ολικής αλέσεως ποικιλίες ψωμιού και δημητριακών, καστανό ρύζι και ζυμαρικά, και να δοκιμάσετε τροφές όπως κινόα.

 1. Τα φρούτα!

Τα φρούτα είναι απαραίτητα σε κάθε υγιεινή διατροφή για να παρέχουν μια σειρά από βιταμίνες και φυτικές ίνες. Τα περισσότερα φρούτα έχουν επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε νερό και χαμηλή σε θερμίδες, καθιστώντας τα ιδανικά για την απώλεια βάρους και τη βελτίωση της κυτταρίτιδας. Έχει προταθεί από ορισμένες πηγές ότι οι μπανάνες και η παπάγια είναι ιδιαιτέρως αποτελεσματικές στην πρόληψη της κυτταρίτιδας, λόγω της υψηλής περιεκτικότητας τους σε κάλιο. Έχει προταθεί ότι το κάλιο μειώνει την κατακράτηση νερού και αυξάνει την λεμφική παροχέτευση, η οποία μπορεί να βελτιώσει την κυτταρίτιδα, αλλά υπάρχουν λίγα επιστημονικά στοιχεία που να το υποστηρίζουν αυτό. Τα κράνμπερις και άλλα μούρα μπορεί επίσης να είναι επωφελή λόγω της υψηλής περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικές ουσίες.

 1. Τα λαχανικά!

Επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε υγρά και θρεπτικά συστατικά και χαμηλή σε θερμίδες είναι τα λαχανικά και είναι ιδανικό για τη διαχείριση βάρους. Αν και η επιστημονική απόδειξη ελλείπει, το σπαράγγι έχει συχνά προταθεί να είναι ευεργετικό για την καταπολέμηση της κυτταρίτιδας λόγω της περιεκτικότητάς του σε φολικό οξύ. Μερικοί προτείνουν ότι το φυλλικό οξύ βοηθά στη σταθεροποίηση των εναλλαγών της διάθεσης και μειώνει τα επίπεδα του άγχους, που έμμεσα μπορεί να επηρεάσει την αποθήκευση λίπους στο σώμα.

 1. Οι φυτικές πρωτεΐνες!

Οι φυτικές πρωτεΐνες μπορεί επίσης να είναι επωφελής για τα άτομα με κυτταρίτιδα ή εκείνους που προσπαθούν να την αποφύγουν, καθώς βοηθούν στην οικοδόμηση των μυών, αντί του λίπους και μπορεί να βοηθήσουν στην ενίσχυση των υφιστάμενων κυττάρων. Καλές πηγές είναι τα όσπρια, τα φασόλια και τα μπιζέλια, το κινόα, και το πλιγούρι.

 1. Τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C!

Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι η υψηλή πρόσληψη βιταμίνης C μπορεί να ενισχύσει τα επίπεδα του κολλαγόνου, το οποίο είναι μια πρωτεΐνη που βρίσκεται στους συνδετικούς ιστούς του σώματος. Αυτό μπορεί να ενισχύσει τους ιστούς και να μειώσει την εμφάνιση της κυτταρίτιδας. Καλές πηγές βιταμίνης C είναι τα φρούτα όπως τα πορτοκάλια, τα λεμόνια, τα μούρα και ο ανανάς.

 1. Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά!

Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά όπως το σπανάκι ή το κατσαρό λάχανο περιέχουν ένα αντιοξειδωτικό γνωστό ως λουτεΐνη. Υπάρχουν κάποια στοιχεία ότι η ουσία αυτή μπορεί να αυξήσει την ενυδάτωση του δέρματος και την ελαστικότητα και με αυτόν τον τρόπο να μειώσει την εμφάνιση της κυτταρίτιδας λόγω της αυξημένης υγείας του δέρματος.

Πίσω →