Λοιπόν, ξέρετε ότι ένα από τα σλόγκαν μου στη ζωή μου είναι: «είσαι ό, τι τρως» ! Πολλοί με έχουν ρωτήσει πως μπορεί να γίνει εφαρμόσιμη αυτή η δίαιτα της Μακροβιοτικής διατροφής ; Για να σας εξηγήσω τι θα πρέπει κάνετε θα το  πάμε σιγά-σιγά.

Η λέξη μακροβιοτική προέρχεται από την ελληνική ρίζα και σημαίνει "μεγάλη ή μακρά διάρκεια ζωής - βίος ". Χρησιμοποιήθηκε από τον Ιπποκράτη, πατέρα της ιατρικής, για να περιγράψει το μοντέλο ανθρώπου που είναι πραγματικά υγιής και ζει για πολλά χρόνια. Κατά συνέπεια, η μακροβιοτική σημαίνει «η τέχνη της αναζωογόνησης». Άλλοι σοφοί της αρχαίας Ελλάδας όπως ο Αριστοτέλης και ο Γαληνός χρησιμοποίησαν  τον όρο- Μακροβιοτική- για να περιγράψουν ένα φυσικό τρόπο ζωής που προήγαγε την υγιεινή ζωή  και την ευεξία. Επομένως, μπορεί να ορίζεται ως μία «τεχνική της μεγάλης διάρκεια της ζωής». Στη ορολογία της μακροβιοτικής διατροφής εμφανίζονται συχνά οι όροι του yin και του yang και τα παράγωγά τους και yinizar yanguizar.

Η  Μακροβιοτική ως διατροφή, βασίζεται κατά κύριο λόγο στην κατανάλωση ισορροπημένων, φυσικών τροφών και μας διδάσκει  πώς να εξισορροπούμε την ενεργειακή δομή του φαγητού μας δηλαδή την θηλυκή αναπτυξιακή ενέργεια  yin  και την αρσενική ενδυναμωτική yang  ,  αποφεύγοντας τις «ακραίες» τροφές όπως π.χ. το κρέας, τα επεξεργασμένα γλυκά και τα γαλακτοκομικά, που τείνουν να δημιουργούν ενεργειακές ανισορροπίες και ασθένειες.

Τώρα, τα τρόφιμα ταξινομούνται σε δύο ομάδες , του yin και του yang.

 • Κατά κύριο λόγο τα τρόφιμα yin είναι : τα φρούτα, τα φυλλώδη λαχανικά, οι σπόροι, οι φυσικοί χυμοί φρούτων και λαχανικών, οι μαρμελάδα χωρίς ζάχαρη και η βύνη.
 • Τα κατ' εξοχήν yang τα τρόφιμα είναι : τα δημητριακά, τα άλευρα, τα ζυμαρικά και ψωμιά που είχαν, τα λαχανικά που είναι ρίζες, τα θαλασσινά, το τυρί, τα λαχανικά που έχουν ανάπτυξη προς τα κάτω και μέσα στο έδαφος, το αλάτι.
 • Τα υπερβολικά Yin τρόφιμα είναι : τροφές  με περίσσια ζάχαρης, γλυκά, κέικ, τα μπαχαρικά, το αλκοόλ, το τσάι, ο καφές.
 • Τα υπερβολικά yang τρόφιμα είναι : το κρέας, τα πουλερικά, τα σκληρά τυριά τα αυγά και τα αλατισμένα τρόφιμα.

Ένα ισορροπημένο γεύμα, στην μακροβιοτική διατροφή θα διαχωριζόταν σε 60% από τα δημητριακά, 25% από τα λαχανικά (συμπεριλαμβανομένων ορισμένων φρούτων), το 10% των λαχανικών με φύκια και 5% αντίστοιχα από σούπες, αυγά, τυρί, κρέας ή ψάρια ή θαλασσινά.

Βασικοί κανόνες:

Εξαλείψτε τη λευκή ζάχαρη, αρτοσκευάσματα, κέικ και γλυκίσματα.

Εξαλείψτε τα ζαχαρούχα ποτά, κονσέρβες και τροφές που έχουν υποστεί χημική επεξεργασία.

Αφαιρέστε τον καφέ (γνωρίζω ότι αυτό είναι λίγο περίπλοκο ...) μπορείτε να  αντικατασταθεί με το πράσινο τσάι ή τσάι Bancha το οποίο έχει πολλά ανόργανα συστατικά και είναι ρυθμιστής των  ισορροπιών. Το τσάι Bancha είναι μια ποικιλία sencha που μαζεύεται σαν δεύτερη σοδειά μεταξύ καλοκαιριού και φθινόπωρου. Ένα βιολογικό τσάι με πεπιεσμένο, μακρύ φύλλο και αρωματικό, μαλακό χαρακτήρα με πρασινοκίτρινο χρώμα αποστάγματος.

Μην καταναλώνετε λαχανικά ή φρέσκα φρούτα εκτός εποχής. Είναι προτιμότερο τα προϊόντα, να είναι της γύρο περιοχής. (Για παράδειγμα, δεν καταναλώνουμε καρπούζι  το χειμώνα ...)

Προσοχή :Υπάρχουν ορισμένα λαχανικά που δεν μπορούν να καταναλώνονται στην Μακροβιοτική Διατροφή όπως: η μελιτζάνα, η πατάτα, η ντομάτα, τα σπαράγγια, το κόκκινο και πράσινο πιπέρι. Ο λόγος είναι ότι η Μακροβιοτική Διατροφή διατηρεί σε ισορροπία το pH στο αίμα, όχι πολύ όξινο ή πολύ αλκαλικό και τα λαχανικά αποσταθεροποιούν το pH του αίματος μας.

-Επίσης, αποφύγετε το εξευγενισμένο επιτραπέζιο αλάτι. Χρησιμοποιήστε το θαλασσινό αλάτι.

-Εξάλειψη των γαλακτοκομικών προϊόντων.

-Να τρώτε το κρέας περιστασιακά.

Τα προϊόντα και τα μακροβιοτικά τρόφιμα:

 • Τα σιτηρά αποτελούν την κύρια βάση της μακροβιοτικής διατροφή. Αυτά περιλαμβάνουν : το σιτάρι, το ρύζι, το κεχρί, όλα τα ζυμαρικά, το κριθάρι, τη βρώμη, το φαγόπυρο, το καλαμπόκι, και τη σίκαλη.
 • Τα όσπρια: το φασόλι adzuki  (ένα κόκκινο φασόλι που είναι πολύ καλό για την ενίσχυση των νεφρών), τα φασόλια,  η σόγια, τα ρεβίθια, οι φακές.
 • Φύκια: hiziki, kombu, φύκια nori και, μεταξύ άλλων. (Σίγουρα δεν έχετε ακούσει κανένα όνομα από αυτά! είναι φυσιολογικό στην αρχή ...) Έχουν πολλές βιταμίνες.
 • Έλαια και λίπη: Τα λίπη είναι ένα απαραίτητο στοιχείο της διατροφής. Στην μακροβιοτική υποστηρίζεται μόνο φυσικό φυτικό έλαιο από την πρώτη πίεση εν ψυχρώ (ελαιόλαδο, ηλιέλαιο, σησαμέλαιο, ταχίνι).
 • Το βασικό τρόφιμο: το καστανό ρύζι αποτελεί βασικό είδος για την εξισορρόπησης της διατροφής, χρησιμοποιείται ευρέως, επίσης, περιέχει πολλές φυτικές ίνες και ως εκ τούτου να αποβάλει τις τοξίνες και ταυτόχρονα μειώνει την κυτταρίτιδα!
 • Για τα γλυκά χρησιμοποιούν τη στέβια ή σιρόπι από ρύζι.
 • Απαγορεύεται : η ζάχαρη, η σακχαρίνη, η φρουκτόζη, και καστανή ζάχαρη .
 • Σας έχω και ένα μυστικό : επιτρέπεται η σοκολάτα από χαρούπι (χαρουπολάτα) !

Τι μπορώ να περιμένω από αυτή την δίαιτα ;

Η μακροβιοτική διατροφή δεν αποτελεί μια υπερφυσική λύση σε όλα μας τα προβλήματα. Αποτελεί μετά βεβαιότητας όμως, ένα ενδεδειγμένο και αποτελεσματικό τρόπο για να επαναφέρουμε τον οργανισμό μας κοντά στη φυσική του λειτουργία που σταδιακά θα μας βοηθήσει να αντιληφθούμε και να συνειδητοποιήσουμε τις πραγματικές μας ανάγκες, τροποποιώντας τον τρόπο ζωής μας έτσι ώστε να είμαστε αλλά και να αισθανόμαστε καλύτερα, ζώντας με μεγαλύτερη ευεξία και αντιμετωπίζοντας τη ζωή και τις προκλήσεις της με όρεξη, κέφι και πίστη στις δυνατότητες μας.

Μπορει να βοηθήσει ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος εμφάνισης:

• καρδιοπάθειας 
• υψηλής χοληστερόλης
• καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού επεισοδίου

Τα αρνητικά σημεία της μακροβιοτικής διατροφής

Είναι η μειωμένη κατανάλωση γαλακτοκομικών, πουλερικών, αυγών και κόκκινου κρέατος ίσως οδηγήσει σε διατροφικές ελλείψεις. Το ασβέστιο, ο σίδηρος, το μαγνήσιο, η βιταμίνη D, η βιταμίνη Β12 και οι πρωτεΐνες είναι τα πιο επίφοβα θρεπτικά συστατικά που μπορεί να παρουσιάσουν ελλείψεις, με ότι αυτό συνεπάγεται για την υγεία μας.

Η συμβουλή μας : προτού  εφαρμόσετε τη Μακροβιοτική Διατροφή συζητήστε με έναν ειδικό Διαιτολόγο για να σας βοηθήσει έτσι ώστε να κάνετε την διατροφή σας πιο εύκολη και χωρίς να δημιουργηθούν προβλήματα εις βάρος της υγειάς σας. 

Πίσω →