Ιουλία Χαριστού ΔιατροφολόγοςΧρήσιμα άρθραΛιπώδης Ήπαρ - Λιπώδης ΔιήσθησηΠοια είναι τα ακατάλληλα τρόφιμα για ένα υγιές ήπαρ.

Το ήπαρ είναι το βαρύτερο όργανο του σώματος μας. Είναι η αποθήκη πολλών βιταμινών, ανόργανων συστατικών, υδατανθράκων, πρωτεϊνών, λιπαρών υλών και πολλών άλλων θρεπτικών  συστατικών. Ένα ταλαιπωρημένο ήπαρ μπορεί να επιφέρει χρόνια κόπωση, κεφαλαλγία, αλλεργικές αντιδράσεις, κακή αναπνοή και ίκτερο.  Για να μην δημιουργήσει περισσότερες επιπλοκές και σε άλλα όργανα του σώματος μας θα πρέπει να υιοθετήσουμε μια καλή και αποτελεσματική διατροφή για τον  καθαρισμό του ήπατος.

 Το ήπαρ αποθηκεύει και καθαρίζει το αίμα καθώς προσπαθεί να αποτοξινώσει το σώμα. Εάν το ήπαρ είναι υποτονικό, η διαδικασία καθαρισμού του αίματος μπορεί να είναι ανεπαρκής και μπορεί να οδηγήσει στην απελευθέρωση των τοξινών στο σώμα  μας.

 Το τοξικό αίμα ανακυκλώνετε μέσα από το σώμα μπορεί να διαρρεύσει στο δέρμα προκαλώντας διαταραχές στην επιδερμίδα. Το ακάθαρτο αίμα τροφοδοτεί επίσης τις περισσότερες εκφυλιστικές ασθένειες, συμπεριλαμβανομένων της αρθρίτιδας, του καρκίνου, των καρδιακών παθήσεων και πολλές άλλες. Για να διατηρήσετε ένα υγιές ήπαρ, θα πρέπει να ξεκινήσετε ένα αποτοξινωτικό πρόγραμμα διατροφής για καθαρισμό του ήπατος.

Ήπαρ παίζει σημαντικό ρόλο στο σώμα μας.  Παρά το γεγονός ότι το ήπαρ είναι ένα τέτοιο ζωτικό όργανο,  μόνο λίγοι από μας ενδιαφέρονται πραγματικά για να διατηρήσουν μια υγιή ισορροπία του ήπατος μας. Όταν τρώμε, καταναλώνουν πολλές τοξικές ουσίες, όπως τεχνητά συντηρητικά, πρόσθετα, trans λιπαρά και αυτά παράγουν ένα τοξικό στρώμα μέσα  στο ήπαρ μας.

 Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για την προστασία του ήπατος. Αλλά ο ευκολότερος τρόπος είναι να προσέξουμε τις τροφές που καταναλώνουμε και επηρεάζουν αυτό  το ζωτικό όργανο.  Οι τροφές που βοηθούν το ήπαρ χωρίζονται σε δύο κατηγορίες:

  1. Η πρώτη κατηγορία περιλαμβάνει τα τρόφιμα τα οποία περιέχουν μεγάλη ποσότητα  αντιοξειδωτικών και έτσι προστατεύουν το παρέγχυμα του ήπατος.
  2. Η δεύτερη κατηγορία περιλαμβάνει τα τρόφιμα που ενθαρρύνουν τη διαδικασία αποτοξίνωσης του ήπατος.

 

Οι λειτουργίες του ήπατος:

Αποτοξίνωση : Το ήπαρ αφαιρεί την περίσσεια των ορμονών,  τα βαρέα μέταλλα,  τα χημικά και άλλα προϊόντα αποβλήτων.

Διήθηση : Τα φίλτρα του ήπατος καθαρίζουν - διηθούν από ανεπιθύμητες ουσίες και ανακυκλώνουν κατ 'εκτίμηση 2 λίτρα αίματος κάθε λεπτό.

Αποθήκευση : Το ήπαρ αποθηκεύει το αίμα και την απελευθερώνει στο σώμα όταν αυτό  το χρειάζεται.  Επίσης, αποθηκεύει το σίδηρο και άλλες ζωτικής σημασίας θρεπτικές ουσίες όπως οι βιταμίνες.

Άμυνα : Το ήπαρ είναι ένα από τα κύρια αμυντικά για το ανοσοποιητικό σύστημα.

Παραγωγή : Το ήπαρ παράγει χολή προκειμένου να γίνει η πέψη του λίπους.  Η χολή μεταφέρει κι αυτή, επίσης τις τοξίνες από το σώμα.

Δημιουργία και Συντήρηση: Το ήπαρ δημιουργεί το λίπος, τις πρωτεΐνες, τη χοληστερόλη και τα ένζυμα.  Επίσης λαμβάνει μέρος στο μεταβολισμό του λίπους, των πρωτεϊνών και των υδατανθράκων στο σώμα.

 

 Ποια είναι τα σημάδια για σοβαρές ελλείψεις του ήπατος;

Εκφυλιστικές ασθένειες, συμπεριλαμβανομένων και ορισμένων μορφών καρκίνου,

Ο καταρράκτης και γλαύκωμα,

Αίμα / δερματικές παθήσεις,

Αναιμία,

Ακμή, έκζεμα ,

Υψηλή πίεση του αίματος και αύξηση της χοληστερόλης,

Αλλεργίες,

Αρθρίτιδα,

Καρδιακά νοσήματα,

Αγγειακή νόσος

 Ήπαρ παίζει σημαντικό ρόλο για τη διατήρηση μιας φυσιολογικής συγκέντρωσης γλυκόζης στο αίμα. Βοηθά στη διαδικασία, όπως ονομάζεται γλυκονεογένεση (σύνθεση της νέας γλυκόζης), αλλά και για την αποθήκευση του γλυκογόνου, έτσι ώστε κατά τη διάρκεια της νηστείας, στο σώμα μας προέρχεται γλυκόζη από το αποθηκευμένο γλυκογόνο στο ήπαρ η οποία βοηθά στη διατήρηση μια σωστή επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

 

Οι τροφές που πρέπει να αποφεύγονται  :

Είναι κυρίως τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι και υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λίπη. 

Η υπερβολική κατανάλωση πρωτεϊνών και θερμίδων είναι επικίνδυνη.  Προκαλούν στο ήπαρ αυξημένη  διεργασία.

Τα μεταποιημένα, συσκευασμένα τρόφιμα πρέπει να καταναλώνονται με φειδώ, λόγω της έλλειψης θρεπτικών ουσιών, αυξημένων συντηρητικών, χρωστικών ουσιών,  trans λιπαρών  που αποθηκεύονται εύκολα  στο συκώτι κατά τη διάρκεια του μεταβολισμού τους. 

Παραδείγματα τροφών που πρέπει να αποφεύγετε είναι :  κουτί μακαρόνια με τυρί, δείπνα μικροκυμάτων, επεξεργασμένα κρέατα, αλλαντικά και άλλα παρόμοια τρόφιμα. Τρόφιμα που περιέχουν μεγάλες ποσότητες ζάχαρης θα πρέπει να αποφεύγεται, καθώς και χυμοί ή αναψυκτικά με ζάχαρη.

 

Πίσω →