Γαστρεντερικές διαταραχές

Το αλκοόλ μπορεί να ερεθίσει το βλεννογόνο του στομάχου και να προκαλέσει γαστρίτιδα. Μπορεί επίσης να προκαλέσει σοβαρή ναυτία και εμετό προσβάλλοντας το άνω μέρος του στομάχου και το κάτω μέρος του οισοφάγου. Οι σχισμές που δημιουργούνται ονομάζονται σχισμές Mallory- Weiss και μπορεί να αιμορραγήσουν.

Η σταθερή κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να επιδράσει στην απορρόφηση των βιταμινών Β, ιδιαίτερα του φυλλικού οξέος και της θειαμίνης, καθώς και άλλων θρεπτικών συστατικών. Τα περισσότερα από αυτά τα προβλήματα βελτιώνονται, όταν σταματήσετε να πίνετε.

Άλλα προβλήματα που προκαλούνται από το αλκοόλ, όπως η ηπατική βλάβη, η ηπατίτιδα και η διάταση των φλεβών του οισοφάγου (οισοφαγικοί κιρσοί), μπορεί να απαιτούν άμεση ιατρική βοήθεια. Οι βλάβες που προκαλούνται από την κίρρωση του ήπατος τείνουν να εξελίσσονται. Όταν το αλκοόλ φτάνει στο συκώτι σας, τα ένζυμα το μεταβολίζουν. Ένα υγιές συκώτι μπορεί να επεξεργαστεί το αλκοόλ με ρυθμό περίπου 50 θερμίδων την ώρα. Αυτό αντιστοιχεί με περίπου 28 γραμ. αλκοόλ 40% σε περίπου μια ώρα. Αν το συκώτι επιβαρυνθεί με μεγαλύτερες ποσότητες αλκοόλ, αυτό παραμένει στο αίμα σας, μέχρι να το επεξεργαστεί το συκώτι. Οι αλκοολικοί μπορεί να εμφανίσουν οξεία και χρόνια φλεγμονή στο πάγκρεας (παγκρεατίτιδα)

Στο Διαιτολογικό Γραφείο της Κυρίας Χαριστού Ιουλίας μπορούμε να συνθέσουμε το κατάλληλο διατροφικό πλάνο σε άτομα που έχουν πρόβλημα με το στομάχι τους. Λαμβάνοντας υπόψη όλες τις ανάγκες σε θρεπτικές ουσίες, τα προβλήματα υγείας που μπορεί να υπάρχουν, το άθλημα που ακολουθούν, τις ιδιαιτερότητες τους και βεβαίως με σκοπό να μειώσουμε τους δείκτες παχυσαρκίας και τον λιπώδη ιστό.

Πίσω →