Το να τρώτε καλά μπορεί να σας βοηθήσει να αισθάνεστε καλύτερα και να παραμείνετε πιο δυνατοί κατά τη διάρκεια και μετά τη θεραπεία του καρκίνου. Οι ασθενείς που τρώνε καλά και διατηρούν ένα υγιές σωματικό βάρος συχνά ανέχονται καλύτερα τις ανεπιθύμητες ενέργειες της θεραπείας. Και η καλή διατροφή βοηθά επίσης το σώμα να αντικαταστήσει τα κύτταρα του αίματος και τους ιστούς. Ο υγιεινός τρόπος ζωής διαδραματίζει καίριο ρόλο στη διατήρηση του σώματος, υποστηρίζοντας το ανοσοποιητικό σύστημα (τα κύτταρα και τις πρωτεΐνες που υπερασπίζονται το σώμα από τη μόλυνση) και μειώνοντας τον κίνδυνο για ορισμένες ασθένειες, όπως ορισμένα είδη καρδιακών παθήσεων και κάποιων καρκίνων. Οι περισσότεροι διατροφολόγοι συμφωνούν ότι η κατανάλωση μιας ποικιλίας τροφίμων είναι η καλύτερη μέθοδος για να εξασφαλιστεί η πρόσληψη όλων των θρεπτικών συστατικών που χρειάζεται το σώμα.

  • Μια υγιεινή διατροφή περιορίζει επίσης τα κορεσμένα λίπη και τα trans-λίπη (π.χ. βούτυρο) σε λιγότερο από 10% όλων των θερμίδων που καταναλώνονται κάθε μέρα.
  • Καταναλώστε λιγότερα από 10% θερμίδων την ημέρα από τα προστιθέμενα σάκχαρα. Καταναλώστε λιγότερο από 2.300 mg νατρίου (αλάτι) την ημέρα.
  • Πίνετε νερό, τσάι και καφέ για να διατηρήσετε την ενυδάτωση. Μειώστε την καφεΐνη εάν έχετε διάρροια, καθώς η καφεΐνη μπορεί να επιδεινώσει αυτά τα συμπτώματα. Αποφύγετε τα ζαχαρούχα ποτά.
  • Συζητήστε την κατανάλωση αλκοόλ με το γιατρό σας. Εάν πίνετε, να το κάνετε με μέτρο. Περιορίστε το αλκοόλ σε 1 ποτό ανά ημέρα για τις γυναίκες και 2 ποτά ανά ημέρα για τους άνδρες.

Η καλή διατροφή πρέπει να αποτελεί μέρος ενός υγιεινού τρόπου ζωής που περιλαμβάνει επίσης:

Διατηρώντας ένα υγιές σωματικό βάρος

Πίνοντας αρκετό υγρό

Ασκηση

Χαλάρωση (διαχείριση άγχους)

Συμπληρώνοντας αρκετό ύπνο (7-9 ώρες τη νύχτα για ενήλικες)

Μη χρήση καπνού ή κατάχρηση ναρκωτικών ή αλκοόλ

Η άσκηση είναι ένα σημαντικό μέρος ενός υγιεινού τρόπου ζωής. Μπορεί να μειώσει το άγχος, την κόπωση και να βελτιώσει την καρδιακή λειτουργία και την ψυχική ευεξία. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας προτού ξεκινήσετε ένα νέο πρόγραμμα άσκησης. Η σταδιακή αύξηση των επιπέδων άσκησής σας μέσω δραστηριοτήτων χαμηλού κινδύνου, όπως μικρές καθημερινές βόλτες, μπορεί να είναι η καλύτερη μέθοδος για να ξεκινήσετε ένα πρόγραμμα άσκησης.

Τα τρόφιμα δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη θεραπεία του καρκίνου, αλλά ορισμένα πράγματα που τρώτε ή πίνετε και κάποιες ενέργειες που αποφεύγετε μπορούν να κάνουν τη διαφορά στην υγεία σας και πώς αισθάνεστε.

Αξιολόγηση της Διατροφής και των Συμπληρωματικών Πληροφοριών

Η διατροφή και η έρευνα για τον καρκίνο είναι ακόμα σε πρώιμα στάδια, γι 'αυτό μπορεί να είναι δύσκολο να ταξινομήσετε αξιόπιστες επιστημονικές συμβουλές από παραπληροφόρηση και μύθο. Πριν δοκιμάσετε οποιοδήποτε συμπλήρωμα ή βότανο, μιλήστε με το γιατρό σας για τον κίνδυνο να παρεμποδίσει τη θεραπεία του καρκίνου σας

. Για παράδειγμα:

Τα συμπληρώματα πράσινου τσαγιού μπορούν να επηρεάσουν την αποτελεσματικότητα της βορτεζομίμπης 

Πίσω →