Ιουλία Χαριστού ΔιατροφολόγοςΧρήσιμα άρθραΚοιλιοκάκηΤι είναι η κοιλιοκάκη ή αλλιώς δυσανεξία στη γλουτένη!

Κοιλιοκάκη είναι μια διαταραχή που προκύπτει από μία ανοσολογική αντίδραση στη γλουτένη. Η κοιλιοκάκη μπορεί να επηρεάσει την γενετική προδιάθεση των ανθρώπων όλων των ηλικιών, αλλά συχνά αρχίζει στη μέση της παιδικής ηλικίας. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν χρόνια διάρροια, απώλεια βάρους και κούραση, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις η διαταραχή μπορεί να είναι ασυμπτωματική (χωρίς συμπτώματα). Η κοιλιοκάκη προκαλείται από αντίδραση στη γλοιαδίνη - μια πρωτεΐνη που βρίσκεται στη γλουτένη, στο σιτάρι, στο κριθάρι, στη σίκαλη και μερικές φορές στη βρώμη. Η φλεγμονή και η καταστροφή του εσωτερικού τοιχώματος του λεπτού εντέρου στην κοιλιοκάκη προκαλείται από αλλεργική αντίδραση στη γλουτένη. Αυτή η χρόνια πεπτική διαταραχή οδηγεί σε δυσαπορρόφηση των μετάλλων και των θρεπτικών ουσιών.

 

Τα συμπτώματα της κοιλιοκάκης!

Ένα σύμπτωμα είναι κάτι που ο ασθενής αισθάνεται και περιγράφει, όπως στομαχόπονο, ενώ ένα σήμα ανιχνεύεται από άλλους ανθρώπους, όπως εξάνθημα. Τα σημεία και συμπτώματα της κοιλιοκάκης μπορεί να κυμαίνονται από ήπια έως σοβαρά. Είναι επίσης δυνατόν να υπάρχει κοιλιοκάκη χωρίς καθόλου συμπτώματα. Πολλοί ενήλικες με ήπια μορφή της νόσου έχουν μόνο την κούραση και την αναιμία,  ή μπορεί να έχουν μόνο αόριστη κοιλιακή δυσφορία, όπως φούσκωμα, διάταση της κοιλιάς και περίσσεια του φυσικού αερίου. Η κοιλιοκάκη είναι μία μόνιμη διαταραχή και τα αποτελέσματά της μπορεί να αλλάξουν από καιρό σε καιρό κατά τη διάρκεια της ζωής ενός ατόμου. Ήπια συμπτώματα μπορούν να εμφανιστούν σε άλλα όργανα - εκτός από το ίδιο το έντερο. Μερικά σημάδια και συμπτώματα οφείλονται σε δυσαπορρόφηση και υποσιτισμό που προκύπτουν από τη διαταραχή. Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι τα συμπτώματα μπορεί να διαφέρουν σε μεγάλο βαθμό από άτομο σε άτομο.

Εξετάσεις και διάγνωση!

Άλλες ασθένειες μπορούν να παράγουν τα ίδια σημεία με την κοιλιοκάκη (παγκρεατική ανεπάρκεια, νόσος του Crohn του λεπτού εντέρου, σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, και υπερανάπτυξη βακτηρίων του λεπτού εντέρου).

Εξετάσεις αίματος!

Οι εξετάσεις αίματος που είναι ειδικά για την κοιλιοκάκη περιλαμβάνουν αντιγλοιαδινικά αντισώματα, αντισώματα ενδομυσίου, και αντισώματα αντι-τρανσγλουταμινάσης ιστού.

Μικρή εντερική βιοψία!

Η διαδικασία αυτή θεωρείται η πιο ακριβής δοκιμή για την κοιλιοκάκη. Κατά τη διάρκεια των ενδοσκοπήσεων λαμβάνονται δείγματα από την επένδυση του εντέρου. Συνήθως λαμβάνονται αρκετά δείγματα για να αυξηθεί η ακρίβεια της διάγνωσης.

Οι θεραπευτικές μέθοδοι για την κοιλιοκάκη!

Η τυπική θεραπεία είναι μια πλήρης αποφυγή της γλουτένης για όλη τη ζωή. Οι ασθενείς με κοιλιοκάκη πρέπει να αποφεύγουν όλα τα προϊόντα που περιέχουν γλουτένη για το υπόλοιπο της ζωής τους. Αυτή είναι η μόνη θεραπεία που λειτουργεί. Αυστηρή τήρηση στη διατροφή επιτρέπει τα έντερα να επουλωθούν. Αυτό οδηγεί στο τέλος όλων των συμπτωμάτων της, στις περισσότερες περιπτώσεις. Μπορεί να είναι δύσκολο να αποφευχθεί η γλουτένη. Πολλά προϊόντα έχουν κρύψει τη γλουτένη. Εάν έχετε κοιλιοκάκη θα πρέπει να δείτε έναν εξειδικευμένο διαιτολόγο. Είναι ουσιώδους σημασίας για τους ασθενείς να εκπαιδεύσουν τον εαυτό τους. Οι ασθενείς θα πρέπει να γνωρίζουν ποια τρόφιμα περιέχουν γλουτένη, τα οποία είναι ασφαλή. Θα πρέπει να μάθουν πώς να έχουν μια ισορροπημένη διατροφή, παρά τους περιορισμούς. Η μη τήρηση της δίαιτας μπορεί να προκαλέσει υποτροπές. Υπάρχει ένα ευρύ φάσμα των προϊόντων στην αγορά με επισήμανση χωρίς γλουτένη. Ο όρος χωρίς γλουτένη χρησιμοποιείται γενικά για να δείξει περισσότερο ότι υπάρχει ένα αβλαβές επίπεδο γλουτένης παρά μια συνολική απουσία της.

Τα παιδιά με κοιλιοκάκη!

Τα παιδιά με κοιλιοκάκη πρέπει να κάνουν μια μετάβαση σε μια δίαιτα ελεύθερη σε γλουτένης και μπορεί να οδηγήσει σε επιτάχυνση της ανάπτυξης σε ύψος και ανάκτηση τυχόν καθυστέρησης που προκαλείται από τη διαταραχή. Η εντερική βλάβη αρχίζει να θεραπεύετε εντός λίγων εβδομάδων από τη στιγμή που αφαιρέσουμε τη γλουτένη από τη διατροφή. Εάν δεν υπάρξει θεραπεία στην παιδική ηλικία, η κοιλιοκάκη μπορεί να οδηγήσει σε μικρό ύψος στην ενήλικη ζωή. Καθώς ο χρόνος περνά, τα παιδιά μπορεί να εμφανίσουν αυθόρμητες υφέσεις. Τα συμπτώματα μπορεί να επανεμφανιστούν αργότερα. Το στρες και το άγχος είναι γνωστό ότι φέρνουν συμπτώματα.

Πίσω →