Η κοιλιοκάκη ή γνωστή έως κοιλιακή ιδιοπαθής στεατόρροια, είναι μια νόσος του εντέρου που προκαλείται από τη δυσανεξία στη γλουτένη, μιας πρωτεΐνης που βρίσκετε στο σιτάρι κατά(45%), στο κριθάρι (35%), στη σίκαλη (40%) και στη βρώμη (15%). Στα προσβεβλημένα άτομα η γλουτένη πυροδοτεί μια αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος που βλάπτει το λεπτό έντερο που προκαλεί χρόνια φλεγμονή και εμποδίζει την απορρόφηση κάποιων θρεπτικών συστατικών των τροφών. Αυτή η φλεγμονή στη συνέχεια προκαλεί την τελική εξαφάνιση των εντερικών λαχνών. Η διαδικασία αυτή συνοδεύεται από φάσμα συμπτωμάτων που διαφέρουν από άτομο σε άτομο.

Η αποκατάσταση της υγείας αποδεικνύεται όχι μόνο με την εξαφάνιση των δυσάρεστων συμπτωμάτων, όπως απώλεια βάρους ή πρήξιμο της κοιλιάς, αλλά και με μια γενική ψυχική ανάταση και σωματική ευεξία, με ιδιαίτερα εμφανή βελτίωση στη διάθεση, στη δυνατότητα συγκέντρωσης και στο μυϊκό τόνο.

Η θεραπεία για την κοιλιοκάκη είναι η αποφυγή των τροφών που περιέχουν γλουτένη. Αν και μπορεί να φαίνεται απλό, είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθεί. Τα προϊόντα που παρασκευάζονται από σιτηρά που περιέχουν γλουτένη αποτελούν τη βάση της Μεσογειακής Διατροφής. Το σταρένιο ψωμί όλων των τύπων, τα δημητριακά πρωινού, τα ζυμαρικά, και τα περισσότερα ψημένα αγαθά περιέχουν γλουτένη. Επιπλέον, πολλές επεξεργασμένες τροφές περιέχουν μικρές ποσότητες γαλακτωματοποιητών, πηκτικών και άλλων πρόσθετων μέσον που προέρχονται από τα σιτηρά και θα πρέπει να αποφεύγονται.

Το ρύζι, οι πατάτες και το καλαμπόκι δεν περιέχουν γλουτένη και τροφές που παρασκευάζονται από αυτά τα συστατικά είναι αποδεκτές. Το κρέας, τα ψάρια, τα πουλερικά, τα αυγά, τα γαλακτοκομικά, τα λαχανικά και τα φρούτα δεν περιέχουν γλουτένη.

Ακόμη και σε πολύ μικρές ποσότητες γλουτένης μπορούν να προκαλέσουν σοβαρή βλάβη στον εντερικό βλεννογόνο. Η αυστηρή τήρηση της δίαιτας μπορεί να ελέγξει τη νόσο και να προλάβει πολλές επιπλοκές.

 

Στο Διαιτολογικό Γραφείο της Κυρίας Χαριστού Ιουλίας μπορούμε να συνθέσουμε το κατάλληλο διατροφικό πλάνο για άτομα που πάσχουν από Κοιλιοκάκη λαμβάνοντας υπόψη όλες τις προσωπικές διατροφικές ιδιαιτερότητες, που θα είναι, εύκολο να το τηρήσετε.

Πίσω →