Τα καρδιακά συμπτώματα που παρατηρούνται σε ασθενείς με υποθυρεοειδισμό εκδηλώνεται ως βραδυκαρδία κόλπων, που σημαίνει ότι ένας φυσιολογικός ρυθμός είναι λίγο πιο αργός από το συνηθισμένο.

Δεύτερον, μερικές φορές παρουσιάζονται συμπτώματα δύσπνοιας, ιδίως κατά την άσκηση.

Το τρίτο πράγμα που παρατηρείτε συχνά στον υποθυρεοειδισμό είναι η υψηλή αρτηριακή πίεση. Συγκεκριμένα, βλέπουμε και τις δύο τιμές, την μεγάλη τιμή (τη συστολική αρτηριακή πίεση) και την μικρή τιμή (τη διαστολική αρτηριακή πίεση), αλλά η διαστολική αρτηριακή πίεση αυξάνεται πολύ περισσότερο από τη συστολική αρτηριακή πίεση.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι οι ασθενείς με υποθυρεοειδισμό μπορεί να αναπτύξουν πρήξιμο στα πόδια τους.

Ένα άλλο πράγμα που μερικές φορές βλέπουμε σε ασθενείς με υποθυρεοειδισμό είναι η ανάπτυξη υγρών γύρω από την καρδιά. Αυτή η συσσώρευση υγρού ονομάζεται περικαρδιακή συλλογή. Οι περικαρδιακές συλλογές μπορούν να αναπτυχθούν αρκετά, αλλά όταν ελέγχεται ο υποθυρεοειδισμός με την κατάλληλη αγωγή, το υγρό μειώνεται.

 

Γιατί τα άτομα με υποθυρεοειδισμό παρουσιάζουν καρδιακά συμπτώματα;

Το πρώτο που πρέπει να πούμε είναι ότι η θυροειδή ορμόνη (θυροξίνη) ελέγχει άλλα ένζυμα που ρυθμίζουν, πρώτον, πόσο γρήγορα χτυπάει η καρδιά μας και, δεύτερον, πόσο έντονα συστέλλεται η καρδιά. Τρίτον, η θυροξίνη ελέγχει επίσης πόσο ανταποκρίνεται η καρδιά μας στην ορμόνη αδρεναλίνη. Κάτι επιπλέον που πρέπει να γνωρίζετε για την θυροξίνη είναι ότι χαλαρώνει όλα τα αιμοφόρα αγγεία μας. Όλες αυτές οι διαδικασίες μπορούν να επηρεαστούν εάν έχουμε ανεπάρκεια θυρεοειδικής ορμόνης.

Οταν έχουμε ανεπάρκεια στην ορμόνη του θυρεοειδούς όλες οι διαδικασίες επιβραδύνονται. Η συστολή της καρδιάς γίνεται λιγότερο αποτελεσματική. Ο καρδιακός μας ρυθμός επιβραδύνεται. Ο λόγος για τον οποίο αυξάνεται η αρτηριακή πίεση είναι λόγω της δυσκαμψίας των αιμοφόρων αγγείων. Η αρτηριακή πίεση αυξάνεται επειδή η καρδιά πρέπει να «ανταπεξέλθει» ενάντια σε αυτό το επιβραδυντικό σύστημα.

 

 

Πίσω →