Ιουλία Χαριστού ΔιατροφολόγοςΧρήσιμα άρθραΕντεροπάθειεςΟι λεκτίνες μπορούν να είναι επικίνδυνες για τους ανθρώπους σε μεγάλες ποσότητες!

Πολύ λίγες τροφές είναι τέλειες. Τα περισσότερα από αυτά έχουν και καλές και κακές πτυχές. Οι λεκτίνες είναι μεταξύ των «κακών» πραγμάτων που συχνά αναφέρονται. Οι λεκτίνες είναι μια οικογένεια πρωτεϊνών που βρίσκονται σχεδόν σε όλα τα τρόφιμα, ειδικά στα όσπρια και στα δημητριακά. Η συχνή κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων λεκτινών έχει αποδειχθεί ότι βλάπτει την επένδυση του πεπτικού συστήματος. Μερικοί άνθρωποι ισχυρίζονται ότι αυτό προκαλεί αυξημένη διαπερατότητα του εντέρου και οδηγεί σε αυτοάνοση ασθένεια. Είναι αλήθεια ότι οι λεκτίνες μπορούν να προκαλέσουν βλάβη. Για παράδειγμα, είναι εύκολο να απαλλαγούμε από αυτές με τις σωστές μεθόδους παρασκευής.

Ποιες είναι οι λεκτίνες και από πού προέρχονται!

Οι λεκτίνες είναι μια ποικίλη οικογένεια σύνδεσης υδατανθράκων και πρωτεϊνών που βρίσκονται στη φύση. Όλα τα φυτά και τα ζώα τις περιέχουν.

Αυτές οι πρωτεΐνες παίζουν διάφορους ρόλους στις κανονικές φυσιολογικές λειτουργίες, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων του σώματός μας. Για παράδειγμα, βοηθούν τα κύτταρα και τα μόρια να κολλούν το ένα στο άλλο, και να εκτελούν διάφορες λειτουργίες που σχετίζονται με το ανοσοποιητικό σύστημα. Παρά το γεγονός ότι όλα τα τρόφιμα περιέχουν κάποιες λεκτίνες, μόνο περίπου το 30% από τα τρόφιμα που τρώμε περιέχουν σημαντικές ποσότητες. Τα όσπρια (συμπεριλαμβανομένων των φασολιών, της σόγιας και των φιστικιών) και οι σπόροι περιέχουν τις πιο πολλές λεκτίνες και ακολουθούν τα γαλακτοκομικά και τα θαλασσινά. Η λειτουργία τους στα φυτά δεν είναι σαφής, αλλά μπορεί να έχει εξελιχθεί ως μηχανισμός επιβίωσης.

Τα περισσότερα φυτά δεν θέλουν να φαγωθούν, έτσι έχοντας αυτά τα μόρια που βλάπτουν μπορεί να αποθαρρύνουν τα ζώα από το να τα καταναλώνουν σε μεγάλες ποσότητες. Ακριβώς όπως και άλλα ζώα, οι άνθρωποι είναι ευάλωτοι στην τοξικότητα από λεκτίνες. Συμπυκνωμένες ποσότητες μπορεί να προκαλέσουν πεπτικά προβλήματα και μακροπρόθεσμα προβλήματα υγείας.

Στην περίπτωση της δηλητηρίασης από ρικίνη (μία λεκτίνη από το φυτό καστορέλαιο), μπορούν να προκαλέσουν ακόμη και θάνατο.

Οι λεκτίνες μπορούν να είναι επικίνδυνες για τους ανθρώπους σε μεγάλες ποσότητες!

Οι άνθρωποι έχουν προβλήματα να πέψουν τις περισσότερες λεκτίνες.

Στην πραγματικότητα, είναι ιδιαίτερα ανθεκτικές σε πεπτικά ένζυμα του σώματος, και μπορεί εύκολα να περάσουν μέσα από το στομάχι αμετάβλητες.

Η «κολλώδης» αίσθηση των λεκτινών τις καθιστά επιρρεπείς σε προσάρτηση στο εντερικό τοίχωμα. Εκεί, διαταράσσουν τη συνήθη συντήρηση του σώματος των κυττάρων, έτσι ώστε η καθημερινή φθορά που συμβαίνει στο έντερο να χειροτερεύει σταδιακά. Αυτός είναι ο κύριος λόγος για τον οποίο η υπερβολική πρόσληψη λεκτινών προκαλεί πεπτικά προβλήματα. Οι πιο διαδεδομένες βρίσκονται κυρίως σε φυτά, ιδιαίτερα στα όσπρια. Τα άψητα όσπρια, όπως τα φασόλια είναι οι μεγαλύτερες πηγές αυτών των λεκτινών.

Αν τρώτε ωμά φασόλια μπορεί να οδηγήσει σε δηλητηρίαση από λεκτίνες, τα κύρια συμπτώματα της οποίας περιλαμβάνουν σοβαρό κοιλιακό πόνο, εμετό και διάρροια.

Η υπερβολική έκθεση μπορεί να αυξήσει τη διαπερατότητα του εντέρου και να οδηγήσει σε αυτοάνοσα νοσήματα!

Η επαναλαμβανόμενη έκθεση σε λεκτίνες μπορεί τελικά να βλάψει το τοίχωμα του εντέρου. Ανεπιθύμητες ουσίες μπορεί στη συνέχεια να διεισδύσουν πιο εύκολα στο έντερο, και μπορούν να εισέλθουν στην κυκλοφορία του αίματος.

Αυτή η κατάσταση της αυξημένης διαπερατότητας του εντέρου συχνά αποκαλείται " διαρροή του εντέρου». Όταν οι λεκτίνες εισέρχονται στην κυκλοφορία του αίματος, μπορούν να αλληλεπιδράσουν με γλυκοπρωτεΐνες στις κυτταρικές επιφάνειες. Οι λεκτίνες μπορούν επίσης να αλληλεπιδράσουν με αντισώματα, τα οποία αποτελούν βασικό συστατικό του ανοσοποιητικού συστήματος. Αυτό μπορεί να προκαλέσει μια άνοση αντίδραση όχι μόνο έναντι των λεκτινών, αλλά επίσης και στους ιστούς του σώματος με τους οποίους δεσμεύονται οι λεκτίνες. Αυτό το είδος της απάντησης είναι γνωστό ως μια αυτοάνοση αντίδραση, όπου το ανοσοποιητικό σύστημα αρχίζει να επιτίθεται λανθασμένα στις δικές του δομές. Έτσι εξηγείται πώς λεκτίνες μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο αυτοάνοσων νοσημάτων.

Το μαγείρεμα υποβιβάζει τις περισσότερες λεκτίνες στα τρόφιμα!

Λόγω των λεκτινών λένε ότι οι άνθρωποι θα πρέπει να αφαιρέσουν τα όσπρια και τα δημητριακά από τη διατροφή τους. Ωστόσο, αυτό που συχνά είναι έξω από τη συζήτηση, είναι ότι οι λεκτίνες μπορούν να εξαλειφθούν σχεδόν με το μαγείρεμα. Στην πραγματικότητα, το βραστό όσπριο σε νερό εξαλείφει σχεδόν όλα τη δραστικότητα των λεκτινών. Ενώ τα ωμά κόκκινα φασόλια περιέχουν 20.000 έως 70.000 μονάδες λεκτινών, τα βρασμένα φασόλια περιέχουν μόνο 200-400 μονάδες λεκτινών. Σε μια μελέτη, οι λεκτίνες σε σόγια ως επί το πλείστον καταργήθηκαν όταν οι κόκκοι έβρασαν για μόνο 5 έως 10 λεπτά.

Δεν έχει κανένα νόημα να αποφευχθούν τα όσπρια, λόγω της δραστηριότητας των λεκτινών στα ωμά όσπρια. Οι άνθρωποι δεν τρώνε ωμά λαχανικά, πάντα τα μαγειρεύουνε.

Οι λεκτίνες μπορούν να μειωθούν περαιτέρω με βλάστηση και ζύμωση!

Η μαγειρική δεν είναι ο μόνος τρόπος για να υποβαθμιστούν οι λεκτίνες στα τρόφιμα. Η διαβροχή ή η βλάστηση των σπόρων προς σπορά βοηθά στην εξάλειψη των λεκτινών και άλλων αντι-θρεπτικών συστατικών. Η ζύμωση των τροφίμων μπορεί επίσης να λειτουργήσει, επιτρέποντας τα φιλικά βακτήρια να αφομοιώσουν τις αντι-θρεπτικές τους ουσίες. Αυτός είναι ο λόγος που τα δημητριακά ολικής αλέσεως που παρασκευάζονται παραδοσιακά είναι πολύ πιο υγιεινά.

Θα πρέπει να ανησυχούμε για τις λεκτίνες;

Είναι αλήθεια ότι οι διατροφικές λεκτίνες είναι τοξικές σε μεγάλες δόσεις, αλλά οι άνθρωποι δεν τρώνε μεγάλες δόσεις. Τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε λεκτίνες, όπως τα δημητριακά και τα όσπρια, σχεδόν πάντα μαγειρεύονται με κάποιο τρόπο. Αυτό αφήνει μόνο μια αμελητέα ποσότητα λεκτινών, καθιστώντας αυτά τα τρόφιμα ασφαλή για κατανάλωση για την πλειοψηφία των ανθρώπων. Τα άτομα με αυτοάνοσα ή πεπτικά προβλήματα μπορεί να ανταποκριθούν καλά σε μια διατροφή που αποκλείει τις περισσότερες λεκτίνες, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που προέρχονται από τα γαλακτοκομικά, τα αυγά και τα φυτά της οικογένειας στρύχνος, όπως οι πατάτες. Ωστόσο, το ποσό στα τρόφιμα είναι πιθανών πάρα πολύ χαμηλό για αυτό δεν αποτελεί ανησυχία για τα υγιή άτομα. Τα περισσότερα από αυτά τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε λεκτίνες, είναι πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα, φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικά και όλα τα είδη των ευεργετικών ενώσεων.

Τα οφέλη από αυτές τις θρεπτικές ουσίες υπερβαίνουν κατά πολύ τις αρνητικές επιπτώσεις από τα ίχνη των λεκτινών.

 

Πίσω →