Ιουλία Χαριστού ΔιατροφολόγοςΧρήσιμα άρθραΈλεγχος Βασικού ΜεταβολισμούΠως επηρεάζετε ο μεταβολισμός μας με την γήρανση

Γήρανση και Σωματικό λίπος

Η σύνθεση του σώματος αλλάζει, καθώς μεγαλώνετε. Η μϋική μάζα μειώνεται σταδιακά μετά τις ηλικίες των 30 έως 35 και πιο γρήγορα μετά τα 55. Αυτό σημαίνει σε σχέση με τη ζυγαριά σας πως, αν είστε 4,5 κιλά περισσότερο στα 65 απ’ ότι στα 30, ίσως να έχετε συσσωρεύσει 6 έως 9 κιλά περισσότερο λίπος.

Η κατανομή του λίπους αλλάζει και αυτή με την ηλικία. Καθώς μεγαλώνετε, το σωματικό λίπος μετατοπίζεται από το πρόσωπο, τα χέρια, τα πόδια και το λαιμό στον κορμό και στην κοιλιά. Γι’ αυτό το λόγο παρουσιάζονται τα «σωσίβια».

Στις γυναίκες η εμμηνόπαυση παίζει ρόλο στις σωματικές αλλαγές που εμφανίζονται στη μέση ηλικία. Την περίοδο πριν από την εμμηνόπαυση αρχίζετε να παράγετε λιγότερα οιστρογόνα, μια διαδικασία που συνδέεται με τη μετατόπιση του βάρους προς τη μέση. Έτσι, καθώς μεγαλώνετε, μπορεί να πάρετε κιλά ή να δυσκολεύεστε περισσότερο να διατηρήσετε το ίδιο βάρος.

Καθώς μεγαλώνετε, τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες, το σώμα σας είναι λιγότερο ικανό να χειρίζεται το παραπανίσιο φορτίο, όταν τρώτε πολύ, και έτσι είναι πιθανό να αποθηκεύσει τα περιττά στοιχεία των τροφών ως λίπος. Μια λύση είναι να τρώτε μικρότερα γεύματα.

Ένας εξαιρετικός τρόπος, για να αντιμετωπίσετε τις αλλαγές στο βάρος σας που σχετίζονται με την ηλικία, είναι να ασκείστε.

Η αεροβική άσκηση βοηθάει στην καύση των θερμίδων και οι δυναμωτικές ασκήσεις αυξάνουν τη μϋική μάζα και δυναμώνουν τα κόκαλα.

Στο Διαιτολογικό Γραφείο της Κυρίας Χαριστού Ιουλίας μπορούμε να διαμορφώσουμε το κατάλληλο υγιεινό διατροφικό πλάνο – δίαιτα, για ενήλικες. Λαμβάνοντας υπόψη όλες τις ανάγκες σε θρεπτικές ουσίες, τα προβλήματα υγείας που μπορεί να υπάρχουν, το άθλημα που ακολουθούν, τις ιδιαιτερότητες τους και βεβαίως με σκοπό να μειώσουμε τους δείκτες παχυσαρκίας και τον λιπώδη ιστό.

Πίσω →