Η υπέρταση (η υψηλή πίεση αίματος) είναι ένα συνηθισμένο και μερικές φορές επικίνδυνο πρόβλημα κατά την εγκυμοσύνη. Οι υπερτασικές μητέρες έχουν συνήθως μικρούς πλακούντες και τα βρέφη τους είναι συνήθως μικρά κατά τη γέννηση. Η συχνότητα εμβρυικού θανάτου είναι επίσης μεγαλύτερη από ότι στο γενικό πληθυσμό.

Μερικές γυναίκες έχουν προϋπάρχουσα υπέρταση. Σε άλλες υπεύθυνη είναι η εγκυμοσύνη. Μπορεί να έχετε υπέρταση αλλά όχι συμπτώματα. Η κατάσταση διαπιστώνεται εύκολα κατά τη διάρκεια ενός ελέγχου ρουτίνας της πίεσης του αίματος, ο οποίος αποτελεί μέρος κάθε προγεννητικής επίσκεψης. Μερικές φορές συνιστάται ανάπαυση στο κρεβάτι. Αν η πίεση του αίματος σας είναι εξαιρετικά υψηλή, μπορεί να χρειαστούν φάρμακα για την αντιμετώπιση της.

Μερικές γυναίκες με ήπια υπέρταση δεν παρουσιάζουν σοβαρά προβλήματα κατά την εγκυμοσύνη. Σε άλλες η πίεση του αίματος συνεχίζει να αυξάνεται, υγρά αρχίζουν να αθροίζονται στο σώμα τους και πρωτεΐνη στα ούρα τους. Η κατάσταση αυτή ονομάζεται προεκλαμψία, η οποία  αποτελεί ένα επείγον ιατρικό πρόβλημα και συμβαίνει συνήθως μετά την 20η εβδομάδα της εγκυμοσύνης. Σπασμοί μπορεί να ακολουθήσουν, αν η προεκλαμψία δεν γίνει αντιληπτή, οπότε δεν ελέγχεται και δεν αντιμετωπίζεται.

Για το λόγο αυτό ο γιατρό σας θα ζητά συχνές μετρήσεις της αρτηριακής πίεσης, συχνές εξετάσεις αίματος και ούρων, για να διαπιστωθεί αν οι νεφροί σας λειτουργούν φυσιολογικά, καθώς οι επανειλλημένες υπερηχογραφικές εξετάσει, για να διαπιστωθεί αν το μωρό σας αναπτύσσεται κανονικά.

 

Η σωστή  διατροφή θα σας βοηθήσει να μειώσετε το Na+ που προσλαμβάνετε άρα και τις κατακρατήσεις που θα έχετε . Επίσης μπορεί να σας βοηθήσει να μειώσετε την πίεση του αίματος μαζί όμως με την ιατρική παρακολούθηση. Σημαντικό ρόλο έχει η ποιότητα – ποσότητα  της  διατροφή στην πρωτεΐνη που εμφανίζετε στα ούρα .

 

Στο Διαιτολογικό Γραφείο της Κυρίας Χαριστού Ιουλίας μπορούμε να συνθέσουμε το κατάλληλο διατροφικό πλάνο για την υπέρταση στην εγκυμοσύνη σας, που θα είναι, εύκολο να τηρήσετε.

 

Πίσω →