Ο διαβήτης κύησης είναι ο διαβήτης που διαγιγνώσκεται για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης (κύηση). Όπως και άλλοι τύποι διαβήτη, ο διαβήτης κύησης επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο τα κύτταρα σας χρησιμοποιούν τη ζάχαρη (γλυκόζη). Ο διαβήτης κύησης προκαλεί υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα που μπορεί να επηρεάσει την εγκυμοσύνη σας και την υγεία του μωρού σας.

Οι μέλλουσες μητέρες μπορούν να βοηθήσουν στον έλεγχο του διαβήτη κύησης τρώγοντας υγιεινές τροφές, ασκώντας και, εάν είναι απαραίτητο, λαμβάνοντας φάρμακα. Ο έλεγχος του σακχάρου στο αίμα μπορεί να κρατήσει εσάς και το μωρό σας υγιείς και να αποτρέψει έναν δύσκολο τοκετό.

Σε γυναίκες με διαβήτη κύησης, το σάκχαρο στο αίμα συνήθως επιστρέφει στο φυσιολογικό αμέσως μετά τον τοκετό. Αλλά εάν είχατε διαβήτη κύησης, έχετε υψηλότερο κίνδυνο να πάθετε διαβήτη τύπου 2. Θα χρειαστεί να ελέγχεστε για αλλαγές στο σάκχαρο του αίματος πιο συχνά.

Συμπτώματα

Για τις περισσότερες γυναίκες, ο διαβήτης κύησης δεν προκαλεί αξιοσημείωτα σημεία ή συμπτώματα. Η αυξημένη δίψα και η συχνότερη ούρηση είναι πιθανά συμπτώματα.

Παράγοντες κινδύνου

Μερικές γυναίκες έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο διαβήτη κύησης. Οι παράγοντες κινδύνου για διαβήτη κύησης περιλαμβάνουν τους ακόλουθους:

 • Υπερβολικό βάρος και παχυσαρκία.
 • Έλλειψη φυσικής δραστηριότητας.
 • Προηγούμενος διαβήτης κύησης ή προδιαβήτης.
 • Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών.
 • Διαβήτης σε μέλος της άμεσης οικογένειας.
 • Προηγουμένως είχε γεννήσει ένα μωρό που ζύγιζε περισσότερο από 9 λίβρες (4,1 κιλά).
 • Φυλή — Οι γυναίκες που είναι μαύρες, ισπανόφωνες, ινδιάνικες και ασιατικές αμερικανικές έχουν υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν διαβήτη κύησης.

Επιπλοκές που μπορεί να επηρεάσουν το μωρό σας

Εάν έχετε διαβήτη κύησης, το μωρό σας μπορεί να διατρέχει αυξημένο κίνδυνο για:

 • Υπερβολικό βάρος γέννησης. Το υψηλότερο από το κανονικό σάκχαρο στο αίμα στις μητέρες μπορεί να κάνει τα μωρά τους να μεγαλώσουν πολύ. Τα πολύ μεγάλα μωρά - αυτά που ζυγίζουν 9 κιλά ή περισσότερο - είναι πιο πιθανό να σφηνωθούν στο κανάλι γέννησης, να έχουν τραυματισμούς κατά τη γέννηση ή να χρειαστούν τοκετό με καισαρική τομή.
 • Πρώιμος (πρόωρος) τοκετός. Το υψηλό σάκχαρο στο αίμα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο πρόωρου τοκετού και τοκετού πριν από την ημερομηνία λήξης. Ή μπορεί να συνιστάται πρόωρος τοκετός επειδή το μωρό είναι μεγάλο.
 • Σοβαρές αναπνευστικές δυσκολίες. Τα μωρά που γεννιούνται νωρίς από μητέρες με διαβήτη κύησης μπορεί να εμφανίσουν σύνδρομο αναπνευστικής δυσχέρειας - μια κατάσταση που δυσκολεύει την αναπνοή.
 • Χαμηλό σάκχαρο στο αίμα (υπογλυκαιμία). Μερικές φορές τα μωρά των μητέρων με διαβήτη κύησης έχουν χαμηλό σάκχαρο στο αίμα (υπογλυκαιμία) λίγο μετά τη γέννηση. Σοβαρά επεισόδια υπογλυκαιμίας μπορεί να προκαλέσουν σπασμούς στο μωρό. Η έγκαιρη τροφοδοσία και μερικές φορές ένα ενδοφλέβιο διάλυμα γλυκόζης μπορεί να επαναφέρει το επίπεδο σακχάρου στο αίμα του μωρού στο φυσιολογικό.
 • Παχυσαρκία και διαβήτης τύπου 2 αργότερα στη ζωή. Τα μωρά των μητέρων που έχουν διαβήτη κύησης έχουν υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν παχυσαρκία και διαβήτη τύπου 2 αργότερα στη ζωή τους.
 • Νεκρογέννηση. Ο διαβήτης κύησης που δεν έχει αντιμετωπιστεί μπορεί να οδηγήσει σε θάνατο του μωρού είτε πριν είτε λίγο μετά τη γέννηση.

Πίσω →