Ιουλία Χαριστού ΔιατροφολόγοςΧρήσιμα άρθραΕγκυμοσύνη και ΑναιμίαΠόσο σοβαρή είναι η αναιμία από ανεπάρκεια φυλλικού οξέως;

Αναιμία λόγω ανεπάρκειας φυλλικού οξέος

Σημεία και συμπτώματα

  • Στα πρώτα στάδια συνήθως κανένα
  • Αδυναμία
  • Ζαλάδα
  • Μειωμένη αντοχή στην άσκηση και γρήγοροι , αισθητοί χτύποι της καρδιάς
  • Απώλεια βάρους
  • Διάρροια

Η αναιμία λόγω ανεπάρκειας φυλλικού οξέος οφείλεται σε μειωμένη παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων , όπως και στην κακοήθη αναιμία. Το φυλλικό οξύ είναι μέλος των βιταμινών της ομάδας Β. Βρίσκεται κυρίως στα φρέσκα φρούτα και στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά.

Η έλλειψη φυλλικού οξέος προκαλεί αναιμία που χαρακτηρίζεται από μεγάλα ανώμαλα ερυθρά αιμοσφαίρια και σε μειωμένο αριθμό. Η ανεπάρκεια μπορεί να οφείλεται στην ελλιπή πρόσληψη φυλλικού οξέος με την διατροφή σας, ώστε να καλύψετε τις ανάγκες του σώματός σας , ή σε διαταραχή απορρόφησης του φυλλικού οξέος από το έντερό σας.

Οι περισσότερες θρεπτικές ουσίες της διατροφής σας απορροφώνται από το λεπτό έντερο. Άτομα με παθήσεις του λεπτού εντέρου , όπως η νόσος Crohnκαι η κοιλιοκάκη, ή που τους έχει αφαιρεθεί μεγάλο μέρος του λεπτού εντέρου ή έχει παρακαμφθεί μπορεί να έχουν δυσκολία απορρόφησης του φυλλικού οξέος.

Επίσης , επειδή το οινόπνευμα μειώνει την απορρόφηση του φυλλικού οξέος , η κατανάλωση υπερβολικής ποσότητας αλκοόλ μπορεί να οδηγήσει σε ανεπάρκεια. Ορισμένα φάρμακα, όπως μερικά φάρμακα κατά της επιληψίας ή της φυματίωσης, μπορεί επίσης να εμποδίσουν την απορρόφηση.

Οι έγκυες γυναίκες ή οι γυναίκες που θηλάζουν έχουν αυξημένες ανάγκες φυλλικού οξέος. Το ίδιο ισχύει για τους ανθρώπους που υφίστανται αιμοκάθαρση λόγω νεφροπάθειας. Η ανεπάρκεια φυλλικού οξέος συνήθως οδηγεί σε αναιμία μέσα σε μερικούς μήνες από την εξάντληση των αποθεμάτων του σώματος. Ο γιατρός σας μπορεί επίσης να σκεφθεί και άλλες αιτίες ανεπάρκειας φυλλικού οξέος , όπως η επίδραση ορισμένων παραγόντων που χρησιμοποιούνται για την θεραπεία του καρκίνου, παθήσεις του μυελού των οστών , παθήσεις του ήπατος , νοσήματα του θυρεοειδή , κάπνισμα ή αιμόλυση.

Διάγνωση

Τα συμπτώματα της αναιμίας λόγω ανεπάρκειας φυλλικού οξέος είναι παρόμοια με εκείνα της κακοήθους αναιμίας, εκτός του ότι δεν εμφανίζονται νευρολογικά συμπτώματα. Ο γιατρός σας θα κάνει διάφορες αναλύσεις , για να ξεχωρίσει τις δύο παθήσεις.

Στις αναλύσεις αίματος περιλαμβάνεται μικροσκοπική εξέταση των αιμοσφαιρίων και μέτρηση της ποσότητας φυλλικού οξέος στο αίμα σας. Αν υπάρχει αναιμία λόγω ανεπάρκειας φυλλικού οξέος, ο γιατρός σας μπορεί να κάνει και άλλες εξετάσεις , για να βρει την αιτία.

Πόσο σοβαρή είναι η αναιμία από ανεπάρκεια φυλλικού οξέως;

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να παίρνετε συμπληρώματα φυλλικού οξέος, αν είστε έγκυος ή αν σχεδιάζεται να μείνετε έγκυος. Η ανεπάρκεια φυλλικού οξέος συνδέεται με σοβαρές συγγενείς βλάβες του νευρικού σωλήνα, όπως δισχιδής ράχη, ανεγκεφαλία και εγκεφαλοκήλη.

Η καθημερινή λήψη τουλάχιστον 400mcg φυλλικού οξέος μέχρι 800 mcg, αν προσπαθείτε να συλλάβετε, μπορεί να περιορίσει κατά 50% τον κίνδυνο να παρουσιάσει το μωρό σας ελαττώματα του νευρικού σωλήνα και την πιθανότητα αποβολής.

Θεραπεία

Ανάλογα με την υποκείμενη αιτία η ανεπάρκεια φυλλικού οξέος μπορεί να είναι χρόνια ή οξεία. Σε κάθε περίπτωση είναι σημαντικό να εξαλειφθεί η υποκείμενη αιτία. Για παράδειγμα, αν η αιτία είναι η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, η επιτυχής θεραπεία εξαρτάται από το να σταματήσετε να πίνετε.

Διατροφή

Σε μερικές περιπτώσεις η έλλειψη φυλλικού οξέος αποκαθίσταται με την επαρκή διατροφή. Το φυλλικό οξύ βρίσκεται σε μεγάλη ποικιλία τροφών, αλλά μπορεί να καταστραφεί στο μαγείρεμα. Οι τροφές που αποτελούν τις κύριες πηγές φυλλικού οξέος είναι τα ωμά φρούτα και λαχανικά και τα ζωικά όργανα, όπως το συκώτι και τα νεφρά.

Όμως, αν είστε έγκυος ή μπορεί να μείνετε έγκυος, προσέξτε να αποφεύγετε τροφές που περιέχουν αυξημένα επίπεδα προσχηματισμένης βιταμίνης Α, όπως το συκώτι. Η κατανάλωση βιταμίνης Α πάνω από το 200% της ημερήσιας δόσης μπορεί να συνδέεται με ορισμένα είδη συγγενών διαμαρτυριών.

Φάρμακα

Σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις αναιμίας που οφείλονται σε ανεπάρκεια φυλλικού οξέος χορηγούνται καθημερινά από το στόμα συμπληρώματα φυλλικού οξέος. Χορηγείται με ένεση, μόνο αν η υποκείμενη αιτία είναι παθήσεις του εντερικού σωλήνα που διαταράσσουν σοβαρά την απορρόφηση. Συνήθως χρειάζεται ένας μήνας ή περισσότερο, για να διορθωθεί η αναιμία λόγω ανεπάρκειας φυλλικού οξέος.

Στο Διαιτολογικό Γραφείο της Κυρίας Χαριστού Ιουλίας μπορούμε να συνθέσουμε το κατάλληλο διατροφικό πλάνο για  άτομα με αναιμία λαμβάνοντας υπ’ όψιν  την βελτίωση της υγείας σας.

Πίσω →