Ιουλία Χαριστού ΔιατροφολόγοςΧρήσιμα άρθραΕγκυμοσύνη και ΑναιμίαΠοια είναι τα απαραίτητα μέταλλα και ιχνοστοιχεία στη διάρκεια μιας κύησης

Ποια είναι τα απαραίτητα μέταλλα και ιχνοστοιχεία στη διάρκεια μιας κύησης

Το σώμα σας δεν μπορεί να συνθέσει από μόνο του μέταλλα και ιχνοστοιχεία, πρέπει, επομένως, να τα παίρνει μέσω των τροφών. Μερικά μέταλλα, όπως ο σίδηρος, το ασβέστιο και ο ψευδάργυρος, είναι ιδιαίτερα σημαντικά για την εγκυμοσύνη. Θα πρέπει επίσης να σιγουρευτείτε πως λαμβάνετε επαρκείς ποσότητες ιωδίου, μαγνησίου και σεληνίου, στοιχείων που εμπλέκονται σε μια σειρά λειτουργιών, από τη ρύθμιση του μεταβολισμού έως την ανάπτυξη του γενετικού υλικού.

Ασβέστιο

Είναι το στοιχείο που ανευρίσκεται σε μέγιστο ποσοστό στον οργανισμό μας, αφού το 99% των οστών και των δοντιών μας αποτελούνται από ασβέστιο. Είναι σημαντικό για την πήξη του αίματος, για τη μυϊκή συστολή και για την αγωγή νευρικών ερεθισμάτων. Επίσης βοηθά στην πρόληψη της υπέρτασης, η οποία ευθύνεται κατά κύριο λόγο για την πρόκληση της προεκλαμψίας. Κατά τη διάρκεια της κύησης το σώμα σας απορροφά περισσότερο ασβέστιο από τις τροφές ενώ τα δικά σας αποθέματα χρησιμοποιούνται για να καλύψουν τις ανάγκες του μωρού. Επειδή, όμως, πολλές γυναίκες προσλαμβάνουν μικρότερες από τις ενδεδειγμένες ποσότητες, πρέπει να αυξήσετε τα επίπεδα των ουσιών στον οργανισμό σας καθ’ όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ειδικά στο τρίτο τρίμηνο, όταν ολοκληρώνεται η δημιουργία των οστών και των δοντιών του μωρού. Αν είστε μικρότερη από 25 ετών, είναι ακόμα πιο σημαντικό να λαμβάνετε ασβέστιο, καθώς δεν έχει ολοκληρωθεί ούτε η ανάπτυξη του σκελετού σας.

Σίδηρος

Το στοιχείο αυτό είναι ζωτικής σημασίας για τη δημιουργία των νέων κυττάρων και των ορμονών. Αποτελεί επίσης κύριο συστατικό της αιμοσφαιρίνης, της πρωτεΐνης που μεταφέρει το οξυγόνο και βρίσκεται μέσα στ ερυθρά αιμοσφαίρια. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ο όγκος του αίματος σας μπορεί να διπλασιαστεί, γι’ αυτό υπάρχει ανάγκη σιδήρου.

Η συνιστώμενη δόση σιδήρου είναι 14,8 mg την ημέρα τόσο για τις γυναίκες που έχουν περίοδο όσο και για τις εγκύους. Μετά τη σύλληψη και τη διακοπή της έμμηνου ρύσης το σώμα καταφέρνει να απορροφά περισσότερο σίδηρο από την τροφή. Επειδή, όμως, πολλές γυναίκες- ιδίως όσες βρίσκονται στην εφηβεία, όσες χάνουν πολύ αίμα στην περίοδο και όσες δεν τρώνε αρκετές τροφές πλούσιες σε σίδηρο- έχουν ελαφριά έλλειψη σιδήρου, η ενίσχυση των επιπέδων του στον οργανισμό μειώνει τις πιθανότητες εμφάνισης σιδηροπενικής αναιμίας.

Οι ζωικές πηγές του σιδήρου, όπως το κόκκινο κρέας, τα πουλερικά και τα ψάρια, έχουν ευκολότερη απορρόφηση από εκείνη των φυτικών πηγών οπού περιλαμβάνονται τα λαχανικά, τα ζυμαρικά, τα φρούτα, οι ξηροί καρποί, τα αυγά και τα εμπλουτισμένα δημητριακά.

Η βιταμίνη C διευκολύνει την απορρόφηση του σιδήρου, γι’ αυτό να συνοδεύετε με ένα χυμό φρέσκου φρούτου τα φαγητά που περιέχουν σίδηρο. Επειδή το τσάι και ο καφές περιορίζουν την απορρόφηση του σιδήρου, να τα καταναλώνεται 1 ώρα μετά το φαγητό.

Ψευδάργυρος

Είναι σημαντικός για την ανάπτυξη, την επούλωση των τραυμάτων και τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Επίσης σχετίζεται με τη λειτουργία της αντιγραφής των κυττάρων. Οι χαμηλές δόσεις κατά τη διάρκεια της κύησης σχετίζονται με λιποβαρή νεογνά. Αν παίρνατε επαρκείς ποσότητες πριν από την κύηση, κατά πάσα πιθανότητα δε θα χρειαστεί να λαμβάνετε κατά τη διάρκεια αυτής. Αν, όμως, παίρνετε κάποιο συμπλήρωμα σιδήρου, αυτό μπορεί να επιδρά στην απορρόφηση του ψευδαργύρου. Σε γενικές γραμμές ο ψευδάργυρος σχετίζεται με πρωτεϊνούχες τροφές, όπως το κρέας και το ψάρι.

Στο Διαιτολογικό Γραφείο της Κυρίας  Χαριστού Ιουλίας  μπορούμε να συνθέσουμε το κατάλληλο διατροφικό πλάνο για την εγκυμοσύνη σας λαμβάνοντας υπ’ όψιν  την υγεία της μητέρας, αλλά και του εμβρύου.

Το πρόγραμμα θα παρέχει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία,  συστατικά για την σωστή ανάπτυξη του εμβρύου  και θα είναι συνυφασμένο με όλες τις προσωπικές διατροφικές ιδιαιτερότητες της μητέρας, που θα είναι, εύκολο να το τηρήσετε.

Πίσω →