Η συσσώρευση εναποθέσεων στις αρτηρίες που τροφοδοτούν τον εγκέφαλο μπορεί να προκαλέσει εγκεφαλικό. Όταν μια αρτηρία που φτάνει στον εγκέφαλο στενεύει, μπορεί να σχηματιστεί σε αυτήν ένας θρόμβος αίματος που διακόπτει τη ροή του αίματος προς τον εγκέφαλο.

Η πιο συχνή διαταραχή της αιματικής ροής είναι η ανεπαρκής παροχή αίματος μέσω μιας αρτηρίας. Όταν συμβαίνει αυτό, ο νευρικός ιστός που αρματώνεται από αυτή την αρτηρία χάνει ραγδαία την ικανότητα του να λειτουργεί και μπορεί να νεκρωθεί. Ο νεκρός ιστός καλείται εμφρακτο.

Πολλοί παράγοντες που συμβάλλουν στον κίνδυνο για ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο είναι αθροιστικοί. Ίσως γι΄ αυτόν το λόγω η πλειονότητα των εγκεφαλικών επεισοδίων συμβαίνει σε ανθρώπους ηλικίας άνω των 65 ετών.

Η αθηροσκλήρυνση είναι μια κατάσταση που συχνά οδηγεί σε ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο. Οι λιπώδεις εναποθέσεις (πλάκες) που περιέχουν χοληστερίνη σταδιακά συσσωρεύονται στο έσω μέρος του τοιχώματος της αρτηρίας σας. Συσσώρευση στενεύει, σκληραίνει και καθιστά ανώμαλη την επιφάνεια των αρτηριών σας. Ένα πήγμα αίματος (θρόμβος) μπορεί να αναπτυχθεί στη συνεχεία και να παρεμποδίσει τη ροή του αίματος. Ο τύπος αυτού του ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου καλείται εγκεφαλική θρόμβωση.

Ένας άλλος τύπος ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου προκαλείται, όταν ένα έμβολο ενσφηνώνεται σε μια εγκεφαλική αρτηρία και αποφράζει την αιματική ροή. Το έμβολο μπορεί να είναι τμήμα μιας πλάκας ή πήγματος αίματος, που έχει αποσπαστεί από μια καρδιακή βαλβίδα ή μια αρτηρία.

Η υγιεινή διατροφή βοηθά στη διατήρηση της καρδιάς και των αγγείων σε καλή κατάσταση. Είναι επίσης σημαντικό, το σωματικό βάρος να διατηρείται μέσα στα όρια του φυσιολογικού Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ), 18.5-25 kg/m².

Μειώστε την ποσότητα αλατιού στην καθημερινή διατροφή, με το να μην προσθέτετε αλάτι στο τραπέζι και αποφύγετε την κατανάλωση επεξεργασμένων έτοιμων τροφών. Φροντίστε να χρησιμοποιείτε φρέσκες και μη-επεξεργασμένες τροφές όταν μαγειρεύετε (αποφύγετε τα τυριά και τα κασέρια, το μπέικον και τα λουκάνικα, τα καπνιστά προϊόντα και ορισμένες κατηγορίες ψωμιού) και περιορίστε τις εξόδους σας για φαγητό.

Καταναλώνετε πέντε με έξι μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημερα για την περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικές ουσίες. Υπάρχουν ενδείξεις ότι τα λαχανικά με σκούρα πράσινα φύλλα, το μπρόκολο, το κουνουπίδι και το λάχανο καθώς και τα εσπεριδοειδή δρουν προστατευτικά ενάντια στο εγκεφαλικό επεισόδιο, λόγω των υψηλότερων επιπέδων αντιοξειδωτικών ουσιών που περιέχουν.

Η κατανάλωση πρέπει να περιέχει μία ποικιλία φρούτων και λαχανικών διαφόρων χρωμάτων, ώστε να επιτυγχάνεται η πρόσληψη μίας ευρείας ποικιλίας βιταμινών, μετάλλων και αντιοξειδωτικών ουσιών (βιταμίνες Α, C, Ε και βήτα-καροτίνη).

Οι παράγοντες κινδύνου για εγκεφαλικό επεισόδιο είναι οι ίδιοι με αυτούς για την καρδιακή προσβολή. Αυτοί είναι :

 • Οικογενειακό ιστορικό,
 • Ηλικία,
 • Φύλλο,
 • Φυλή,
 • Αρτηριακή υπέρταση,
 • Καρδιαγγειακή νόσος,
 • Κάπνισμα,
 • Διαβήτης,
 • Μη επιθυμητά επίπεδα χοληστερίνης στο αίμα,
 • Προηγούμενο παροδικό ισχαιμικό επεισόδιο,
 • Αυξημένο επίπεδο ομοκυστεΐνης,
 • Καθιστικός τρόπος ζωής,
 • Κακή διατροφή.

Στο Διαιτολογικό Γραφείο της Κυρίας Χαριστού Ιουλίας μπορούμε να συνθέσουμε το κατάλληλο διατροφικό πλάνο για άτομα που έχουν πάθει Εγκεφαλικό ή θέλουν να έχουν πρόληψη από ένα Εγκεφαλικό επεισόδιο, που θα είναι, εύκολο να τηρήσετε.

 

Πίσω →