Ιουλία Χαριστού ΔιατροφολόγοςΧρήσιμα άρθραΔυσπεψίαΠώς να αποφύγετε τις καούρες στο στομάχι

Μην καπνίζετε αμέσως μετά το φαγητό :

Η νικοτίνη έχει την ιδιότητα να χαλαρώνει τον οισοφαγικό σφικτήρα, επιτρέποντας στο φαγητό να ανέβει από το στομάχι.

Αποφύγετε τα αναψυκτικά μαζί με το φαγητό η μετά από αυτό :

Τα  αεριούχα ποτά μπορούν να χαλαρώσουν τον οισοφαγικό σφικτήρα, διευκολύνοντας τη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση.

Μη φορτώνετε το στομάχι σας :

Η μεγάλη ποσότητα τροφής στο στομάχι είναι πιθανό να προκαλέσει φούσκωμα, καούρες και δυσπεψία. Να προτιμάτε μικρά γεύματα και να μασάτε καλά και χωρίς βιασύνη την τροφή.

Με μέτρο το αλκοόλ:

Το αλκοόλ, όπως και τα αναψυκτικά χαλαρώνει τον οισοφαγικό σφικτήρα.

Μην ξαπλώνετε αμέσως μετά το γεύμα :

Ξαπλώνοντας μετά το φαγητό, διευκολύνεται η άνοδος του φαγητού από το στομάχι στον οισοφάγο. Εάν θέλετε οπωσδήποτε να ξεκουραστείτε, βάλτε δυο μαξιλάρια στην πλάτη σας, ώστε να είστε ανασηκωμένοι και να παρεμποδίζεται η παλινδρόμηση.

Κάντε μια βόλτα μετά το γεύμα :

Μια δραστηριότητα ήπιου χαρακτήρα μετά το γεύμα, όπως ένας χαλαρός περίπατος, διευκολύνει την πέψη, επειδή το περιεχόμενο του στομάχου ωθείται προς το έντερο.

Ελέγξτε το βάρος σας:

Το περιττό βάρος, ειδικά όταν συσσωρεύεται στον κορμό, πιέζει το στομάχι, διευκολύνοντας τη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και τις καούρας. Επίσης, οι υπέρβαροι τείνουν να έχουν πιο χαλαρό οισοφαγικό σφικτήρα και να ταλαιπωρούνται έως 2-3 φορές συχνότερα από γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση σε σύγκριση με όσους έχουν φυσιολογικό βάρος.

Αποφύγετε τα τρόφιμα που σας ενοχλούν :

Ορισμένα τρόφιμα αυξάνουν την οξύτητα του στομάχου και συμβάλλουν στη χαλάρωση του οισοφαγικού σφικτήρα. Αν και τα τρόφιμα που ενοχλούν τον καθένα είναι διαφορετικά οι <> είναι: η καφεΐνη, το σκόρδο, η σοκολάτα, τα εσπεριδοειδή, η ντομάτα, η σάλτσες ντομάτας, τα κοφτερά, οι σφολιάτες και τα λιπαρά φαγητά. Ακόμη καλύτερο θα ήταν μάλιστα να αποφεύγετε την κατανάλωση τους 3 ώρες πριν κοιμηθείτε, ιδιαίτερα αν οι καούρες σας ταλαιπωρούν και την νύχτα

Φοράτε χαλαρά ρούχα:

Τα ρούχα που πιέζουν την κοιλία μπορούν να αυξήσουν την ενδοκοιλιακή πίεση και να προκαλέσουν παλινδρόμηση.

Στο Διαιτολογικό Γραφείο της Κυρίας  Χαριστού Ιουλίας  μπορούμε να συνθέσουμε το κατάλληλη δίαιτα, για άτομα που έχουν προβλήματα δυσπεψίας, με σκοπό να έχουν άμεση βελτίωση στην υγεία τους. Η διατροφή για δυσπεψία θα συνταχτεί, λαμβάνοντας υπόψη όλες τις προσωπικές διατροφικές ιδιαιτερότητες, που θα είναι, εύκολο να το τηρήσετε.

Πίσω →