Ιουλία Χαριστού ΔιατροφολόγοςΧρήσιμα άρθραΔιατροφική Υποστήριξη για προβλήματα της Εμμήνου ΡύσεωςΠροεμμηνορρυσιακό σύνδρομο( PMS) και επιθυμία για κατανάλωση γλυκών

Κατά τη διάρκεια της περιόδου σας, έχετε συνήθως αυτή την υπερβολική επιθυμία να φάτε, γλυκά και σοκολάτα. Ως σύμπτωμα του PMS (Προεμμηνορρυσιακό σύνδρομο), η έντονη επιθυμία για γλυκά μπορεί να ξεκινήσει μια ή δύο εβδομάδες πριν από την έμμηνο ρύση και πιθανώς να δημιουργηθεί λόγω ορμονικών αλλαγών.

Οι αλλαγές στα επίπεδα των ορμονών όπως τα οιστρογόνα και η προγεστερόνη μπορούν να πυροδοτήσουν την επιθυμία για τροφές πλούσιες σε υδατάνθρακες και γλυκά πριν από την έμμηνο ρύση.

Αυτές οι αλλαγές μπορεί να προκαλέσουν πτώση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα , κάτι που αναγκάζει τον εγκέφαλο να στέλνει σήματα για την αναπλήρωση του σακχάρου.

Επιπλέον, λίγο πριν την έμμηνο ρύση, τα επίπεδα σεροτονίνης, τείνουν επίσης να πέφτουν, γεγονός που αντιπροσωπεύει έναν άλλο παράγοντα για την εμφάνιση της επιθυμίας για κατανάλωση γλυκών.

Γενικά, οι γυναίκες που πάσχουν από PMS έχουν χαμηλότερη από την ιδανική σεροτονίνη. Αυτά τα χαμηλά επίπεδα μπορεί να προκαλέσουν λαχτάρα για ζάχαρη και υδατάνθρακες, επειδή η ινσουλίνη είναι απαραίτητη για να «διοχετεύσει» τη σεροτονίνη από το έντερο (όπου παράγεται) στον εγκέφαλο.

Πώς να αντιμετωπίσετε αυτές τις λιγούρες περιόδου;

  • Επιλέξτε σύνθετους υδατάνθρακες

Για να διατηρήσετε επαρκή επίπεδα σακχάρου στο αίμα και να ανακουφίσετε τις εναλλαγές της διάθεσης, δώστε προτεραιότητα στην κατανάλωση τροφών πλούσιων σε φυτικές ίνες όπως ψωμί ολικής αλέσεως, ζυμαρικά και δημητριακά.

  • Τρώτε μικρά γεύματα

Μια άλλη λύση για τη διατήρηση σταθερών επιπέδων σακχάρου στο αίμα και τον έλεγχο της λιγούρας είναι να τρώτε μικρότερα, πιο συχνά γεύματα.

  • Προσπαθήστε να τρώτε πέντε μικρά γεύματα την ημέρα αντί για τρία μεγάλα.
  • Αυξήστε το μαγνήσιό σας

Συμπεριλάβετε τρόφιμα όπως πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όσπρια, κάσιους, αμύγδαλα, φυστικοβούτυρο, σπόρους και δημητριακά ολικής αλέσεως στο μενού σας

  • Σωματική άσκηση

Γνωρίζατε ότι η σωματική δραστηριότητα είναι σημαντική για την απελευθέρωση σεροτονίνης; Για το λόγο αυτό, είναι μια καλή εναλλακτική για όσους θέλουν να μειώσουν τις λιγούρες και άλλα συμπτώματα που σχετίζονται με την έμμηνο ρύση όπως, κόπωση και αρνητική διάθεση.

Επίσης, αν δεν εκθέτετε τον εαυτό σας στο φως του ήλιου, μπορεί να εμφανίσετε μείωση των επιπέδων σεροτονίνης σας, η οποία διαταράσσει τη διάθεσή σας και διεγείρει την όρεξή σας.

Πίσω →