Μια διατροφή  πλούσια σε φλεγμονώδεις τροφές όπως το κρέας, το λάδι, η ζάχαρη και το αλάτι μπορούν να συμβάλουν στις κράμπες περιόδου.

Η υποκείμενη αιτία των επώδυνων περιόδων πιστεύεται ότι είναι η φλεγμονή, επομένως οτιδήποτε τη μειώνει και βελτιώνει τη ροή του αίματος στη μήτρα μπορεί να βοηθήσει με τα συμπτώματα κατά τη διάρκεια του κύκλου σας. Οι αντιφλεγμονώδεις δίαιτες μπορούν επίσης να μειώσουν τον συνολικό κίνδυνο για καρδιαγγειακές παθήσεις και καρκίνο.

Τι μπορεί να προκαλέσει μια επώδυνη περίοδο;

Έως και το 90% των γυναικών  που έχουν έμμηνο ρύση μπορεί να εμφανίσουν επώδυνες περιόδους ή πρωτοπαθή δυσμηνόρροια, με το 15% να υποφέρει από σοβαρά συμπτώματα που μπορεί να επηρεάσουν την καθημερινότητά τους. Οι κράμπες κατά τη διάρκεια της περιόδου μπορεί να εμφανιστούν όταν οι μύες και τα αιμοφόρα αγγεία της μήτρας συστέλλονται. Κατά τη διάρκεια της εμμήνου ρύσεως, το σώμα παράγει ενώσεις που μοιάζουν με ορμόνες που ονομάζονται προσταγλανδίνες στην επένδυση της μήτρας και όσο περισσότερες προσταγλανδίνες, τόσο μεγαλύτερη είναι η φλεγμονή και η σοβαρότητα της κράμπας.

Η μείωση της φλεγμονής μέσω φαρμάκων όπως η ιβουπροφαίνη μπορεί να βοηθήσει, αλλά μερικές φορές, οι επώδυνες περίοδοι μπορεί να προκληθούν από υποκείμενες ιατρικές παθήσεις όπως τα ινομυώματα ή η ενδομητρίωση. Άλλες καταστάσεις που μπορεί να αυξήσουν τις κράμπες με την περίοδό σας περιλαμβάνουν λοίμωξη, φλεγμονώδη νόσο της πυέλου  που προκαλούν φλεγμονή.

Τρόποι για τη μείωση της φλεγμονής

  1. Διατροφή: Μια αντιφλεγμονώδης διατροφή πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα μπορεί να βοηθήσει με τις κράμπες.
  2. Θερμότητα: Μια ζεστή κομπρέσα, που τοποθετείται στο κάτω μέρος της κοιλιάς ή στην πλάτη μπορεί να χαλαρώσει τους μυς της μήτρας και να αυξήσει τη ροή του αίματος.
  3. Άσκηση: Η κίνηση βελτιώνει τη ροή του αίματος και φέρνει περισσότερο οξυγόνο στους μύες, γεγονός που μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή.
  4. Φάρμακα: Τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα, όπως η ιβουπροφαίνη, ή τα ορμονικά φάρμακα, όπως τα αντισυλληπτικά χάπια ή τα σπιράλ, μπορούν να εμποδίσουν αποτελεσματικά τις οδούς που παράγουν μεγάλες ποσότητες προσταγλανδινών.
  5. Υγιεινός τρόπος ζωής: Η κατανάλωση υγιεινών τροφών και η παραμονή ενεργού σε όλη σας τη ζωή, όχι μόνο κατά τη διάρκεια της περιόδου σας, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της φλεγμονής στο σώμα σας συνολικά.

Μπορεί η διατροφή να βοηθήσει στην ανακούφιση του πόνου από κράμπες της περιόδου;

Αυτό που φαίνεται να κάνει τη διαφορά είναι μια αντιφλεγμονώδης δίαιτα που βοηθά στη μείωση της παραγωγής προσταγλανδινών και ορισμένων πρωτεϊνών στο σώμα. Ο στόχος είναι να έχετε μια ισορροπία των ωμέγα-6 και ωμέγα-3 λιπαρών οξέων σε αυτό που καταναλώνετε. Τα ωμέγα-6 λιπαρά οξέα, τα οποία βρίσκονται σε φυτικά έλαια όπως το αραβοσιτέλαιο, και τα επεξεργασμένα τρόφιμα που τα περιέχουν, σχετίζονται με φλεγμονές και μπορούν να συγκεντρωθούν στους μύες της μήτρας και στο ενδομήτριο, ενώ τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που βρίσκονται στα ψάρια και στους ξηρούς καρπούς, έχουν περισσότερες αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Γενικά, οι δυτικές δίαιτες τείνουν να είναι πολύ υψηλότερες σε ωμέγα-6 λιπαρά οξέα, ενώ μια μεσογειακή διατροφή ευνοεί την κατανάλωση ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Η ισορροπία ασβεστίου, μαγνησίου και βιταμινών του συμπλέγματος Β, όπως η Β6 και η Β1, μπορεί επίσης να βοηθήσει στον πόνο της περιόδου.

Τι προκαλεί την επιθυμία για φαγητό κατά τη διάρκεια μιας περιόδου;

Η λαχτάρα για φαγητό μπορεί να εμφανιστεί κατά τη διάρκεια του εμμηνορροϊκού κύκλου λόγω των κυμαινόμενων επιπέδων ορμονών. Η επιθυμία για γλυκά ή αλμυρά σνακ μπορεί να είναι ο τρόπος του σώματός σας να αυξήσει τη βραχυπρόθεσμη ενέργεια. Κάποια υγιεινά σνακ είναι τροφές που περιέχουν σύνθετους υδατάνθρακες, όπως smoothies, φρούτα και γιαούρτι και μαύρη σοκολάτα.

 

Πίσω →