10 Συμβουλές Διατροφής για την πρόληψη του τραχήλου της μήτρας

1: Επιλέξτε τρόφιμα με χαμηλό γλυκαιμικό

Τρόφιμα χαμηλού GI αποτελούν τη βάση όλων των αντι-καρκινικών διατροφών. Τα τρόφιμα που αφομοιώνονται αργά - όπως τα περισσότερα μη-αμυλούχα λαχανικά, όσπρια και φρούτα - ανεβάζουν σταθερά τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα και έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη αξιολόγησης. Τα τρόφιμα που διασπώνται γρήγορα, συμπεριλαμβανομένων των τροφίμων που είναι πλούσια σε υδατάνθρακες και τις πατάτες, προκαλούν γρήγορες διακυμάνσεις στα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα και υψηλή βαθμολογία στο γλυκαιμικό δείκτη. Οι δίαιτες πλούσιες σε υδατάνθρακες υψηλού Gl έχουν συσχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο αρκετών τύπων καρκίνου. Αυτή η σύνδεση είναι πιθανό να σχετίζεται με την ικανότητα των τροφίμων υψηλού GI να διεγείρουν την παραγωγή ινσουλίνης και τον αυξητικό παράγοντα ινσουλίνης (IGF), δύο ορμόνες που φαίνεται να προάγουν τον πολλαπλασιασμό των όγκων, την εξέλιξη και εξάπλωση μέσα στο σώμα.

2: Αποφύγετε την υπερβολική πρωτεΐνη

Ήδη στις αρχές του 20ου αιώνα, ερευνητής του καρκίνου, πρότεινε πως η πρωταρχική άμυνα του οργανισμού κατά των πολλαπλασιαζόμενων κυττάρων καρκίνου είναι η παγκρεατίνη. Η παγκρεατίνη είναι ουσιαστικά ένα μίγμα ενζύμων πέψης της πρωτεΐνης.Αυτά τα ένζυμα έχουν επίσης έναν άλλο σκοπό: την εξάλειψη του καρκίνου. Οι διατροφές που είναι πλούσιες σε πρωτεΐνες διατηρούν τα παγκρεατικά ένζυμα απασχολημένα με την πέψη της πρωτεΐνης, που σημαίνει ότι αυτά τα ένζυμα δεν συμβάλλουν στην καταπολέμηση του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Το σώμα χρειάζεται ένα χρονικό διάστημα ελεύθερο πρωτεΐνης περίπου 12 ώρες την ημέρα, προκειμένου να καταπολεμηθεί ο καρκίνος αποτελεσματικά.

3: Τρώτε τροφές που περιέχουν την ινδόλη-3-καρβινόλη (I3C)

Σταυρανθή λαχανικά όπως το μπρόκολο, το λάχανο, το κουνουπίδι, το σγουρό λάχανο και τα λαχανάκια Βρυξελλών προλαμβάνουν τον καρκίνο, συμπεριλαμβανομένουτου καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Οι ιδιότητες των σταυρανθών λαχανικών κατά του καρκίνου οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στην ινδόλη-3-καρβινόλη-(I3C), μια φυσική ένωση που εμφανίζεται σε σταυρανθή λαχανικά, όταν τεμαχίζονται ή μασώνται. Η I3C φαίνεται να προωθεί την αποτοξίνωση πολλών βλαβερών ουσιών, συμπεριλαμβανομένων των καρκινογόνων, και να έχει ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Επιπλέον, η ινδόλη-3-καρβινόλη, φαίνεται να έχει αντι-οιστρογονική δραστηριότητα η οποία μπορει να παρέχει πρόσθετη προστασία έναντι του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.

4: Βασιστείτε στην κουρκουμίνη

Η κουρκουμίνη είναι ένα φυτοχημικό που δίνει αυτό το φωτεινό κίτρινο χρώμα στον κουρκουμά, έχει αποδειχθεί ότι είναι ικανή να ανταγωνιστεί σχεδόν οποιοδήποτε τύπο καρκίνου. Ερευνητές στο Ινστιτούτο Κυτταρολογίας και Προληπτικής Ογκολογίας πρόσφατα ανακάλυψαν ότι η κουρκουμίνη μπορεί επίσης να βοηθήσει στην καταπολέμηση του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας από την προστασία του οργανισμού από τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV), την κύρια αιτία του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Η κουρκουμίνη φαίνεται να σταματάει την ανάπτυξη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας με απενεργοποίηση του ιού HPV που κρύβεται στο εσωτερικό των καρκινικών κυττάρων.

5: Καταναλώστε τρόφιμα που περιέχουν ελλαγικό οξύ

Στη μάχη κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, το ελλαγικό οξύ μπορεί επίσης να είναι το καλύτερο όπλο σας. Επιστημονικά στοιχεία δείχνουν ότι ελλαγικό οξύ μπορεί να εξαλείψει αποτελεσματικά τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας καθώς περιέχει ουσίες που προκαλούν ενεργοποίηση ορισμένων ενζύμων αποτοξίνωσης στο σώμα. Το ελλαγικό οξύ φαίνεται επίσης να είναι σε θέση να εμποδίσει καρκινογόνες ουσίες που συνδέονται με το κυτταρικό DNA. Επιπλέον, το ελλαγικό οξύ φαίνεται ότι διεγείρει το ανοσοποιητικό σύστημα να καταστρέψει τα καρκινικά κύτταρα και να επάγει κανονική αυτοκαταστροφή των ανθρώπινων καρκινικών κυττάρων. Ellagitannin - η οποία μετατρέπεται σε ελλαγικό οξύ από το σώμα - βρίσκεται σε μια σειρά από κόκκινα φρούτα και μούρα, τα βατόμουρα είναι μία από τις καλύτερες πηγές αυτού του εκπληκτικού φυτοχημικού που καταπολεμά τον καρκίνο του τραχήλου. Επίσης, ορισμένοι ξηροί καρποί, όπως τα καρύδια και τα πεκάν περιέχουν ελλαγικό οξύ.

6: Αποφύγετε τα τρόφιμα που περιέχουν νιτρικά άλατα

Τα νιτρικά άλατα είναι φυσικές ουσίες που βρίσκονται στον αέρα, τα επιφανειακά ύδατα, τα υπόγεια ύδατα, το έδαφος και τα φυτά. Οι παραγωγοί τροφίμων χρησιμοποιούν επίσης τα νιτρικά άλατα για να δώσουν στα επεξεργασμένα αλλαντικά ένα βαθύ κόκκινο χρώμα. Τη στιγμή που καταναλώνονται, το σώμα μπορεί να μετατρέψει τα νιτρικά σε νιτρώδη, τα οποία μπορεί να μετατραπούν σε νιτροζαμίνες. Επιστημονικά στοιχεία δείχνουν ότι οι νιτροζαμίνες μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο στον άνθρωπο. Ωστόσο, ορισμένα αντιοξειδωτικά, όπως η βιταμίνη C και η βιταμίνη Ε, έχουν αποδειχθεί ότι αναστέλλουν αποτελεσματικά τον σχηματισμό νιτροζαμίνης. Επειδή τα λαχανικά περιέχουν συνήθως μεγάλες ποσότητες αντιοξειδωτικών ουσιών, ο σχηματισμός νιτροζαμίνης δεν είναι εύκολος όταν τρώτε πολλά λαχανικά. Αυτό υποστηρίζεται από επιδημιολογικές μελέτες που δεν δείχνουν καμία σύνδεση μεταξύ υψηλής κατανάλωσης λαχανικών που περιέχουν νιτρικά και καρκίνου, αλλά οι οποίες δείχνουν ότι οι διατροφές πλούσιες σε νιτρικά άλατα που περιέχουν επεξεργασμένες τροφές μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου.

7: Αποφύγετε τα τρόφιμα που μπορεί να έχουν μολυνθεί με αφλατοξίνη

Επιλέξτε φρέσκα δημητριακά, ξηρούς καρπούς και όσπρια. Μερικοί μύκητες που αναπτύσσονται στα τρόφιμα μπορεί να παράγουν καρκινογόνες ουσίες κατά την επεξεργασία, την αποθήκευση και τη μεταφορά. Οι ουσίες αυτές περιλαμβάνουν την αφλατοξίνη, ένα δηλητήριο που παράγεται από έναν μύκητα που ονομάζεται Aspergillus flavus. Η αφλατοξίνη μπορεί να προκαλέσει καρκίνο του τραχήλου της μήτρας λόγω της ικανότητάς της να βλάπτει το DNA. Τα φιστίκια είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στην εισβολή αφλατοξίνης, αλλά και πολλά άλλα τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένων των δημητριακών ολικής αλέσεως, των οσπρίων και των ξηρών καρπών. Η αφλατοξίνη είναι ανθεκτική στο μαγείρεμα και την κατάψυξη, αλλά μπορείτε να μειώσετε σημαντικά τον κίνδυνο της έκθεσης:

  • καταναλώνοντας μόνο φρέσκους σπόρους, ξηρούς καρπούς και δημητριακά (ή τουλάχιστον θα πρέπει να αποφύγετε τους ξηρούς καρπούς και σπόρους από τη συγκομιδή του προηγούμενου έτους)
  • ψάχνοντας για σημάδια σωστής αποθήκευσης και αποφυγή τροφών από χώρες που έχουν υποβαθμισμένες απαιτήσεις αποθήκευσης
  • απορρίπτοντας ξηρούς καρπούς που μοιάζουν ή να έχουν περίεργη γεύση
  • τρώγοντας πράσινα λαχανικά που είναι πλούσια σε χλωροφύλλη - η χλωροφύλλη έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τα επίπεδα αφλατοξινών

8: Εξασφάλιση επαρκής πρόσληψης της βιταμίνης C και E

Η βιταμίνη C και η βιταμίνη Ε έχουν ισχυρές αντιοξειδωτικές δυνάμεις και τις ιδιότητες που βοηθούν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Ως εκ τούτου, μια διατροφή πλούσια σε βιταμίνη C και βιταμίνη Ε μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Εκτός από την αντιοξειδωτική τους δράση και την ενίσχυση του ανοσοποιητικού, η βιταμίνη C και η βιταμίνη Ε μπορεί να αναστέλλουν το σχηματισμό νιτροζαμίνης. Ωστόσο, η επίδραση της βιταμίνης C στο σχηματισμό νιτροζαμίνης μπορεί να είναι αποτελεσματική μόνο αν δεν υπάρχει λίπος στο στομάχι. Σε περίπτωση απουσίας του λίπους, η βιταμίνη C μειώνει τα επίπεδα των νιτροζαμινών, αλλά όταν προστεθούν κάποια λιπαρά, η βιταμίνη C αντίθετα αυξάνει τον σχηματισμό νιτροζαμινών.

9: Μείωση πρόσληψη λίπους, κυρίως από ζωικά λίπη

Πλούσιο σε αραχιδονικό οξύ, το ζωικό λίπος έχει συσχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου. Το αραχιδονικό οξύ έχει αποδειχθεί ότι ενισχύει την ανάπτυξη του καρκίνου και διευκολύνει την εξάπλωσή του. Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι το αραχιδονικό οξύ μπορεί επίσης να καταστρέψει κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος που εμπλέκονται στην προστασία έναντι του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία είναι άφθονα σε λιπαρά ψάρια, λιναρόσπορο και καρύδια, θεωρείται ότι έχουν προστατευτική δράση έναντι του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Ωστόσο, ακόμη και τότε ίσως να πρέπει να περιοριστεί η συνολική πρόσληψη λίπους σε περίπου 20% της συνολικής θερμιδικής πρόσληψης, διότι όλα τα λιπαρά οξέα διεγείρουν την παραγωγή της χολής τα οποία μπορούν να μετατραπούν σε apocholic acid, αποδεδειγμένα καρκινογόνο, εάν πολλά λιπαρά μαζεύονται στο έντερο για πολύ καιρό.

10: Εξασφαλίστε επαρκή πρόσληψη ψευδαργύρου

Ο ψευδάργυρος είναι ένα ιχνοστοιχείο ζωτικής σημασίας για την παραγωγή περισσότερων από 200 ουσιαστικών ενζύμων στο σώμα, ένας από αυτούς είναι η υπεροξειδική δισμουτάση (SOD). Ο ρόλος της SOD στο αντιοξειδωτικό σύστημα του σώματος είναι καλά τεκμηριωμένος, υποδεικνύοντας ότι αυτό το ισχυρό ένζυμο μπορεί να παρέχει προστασία έναντι του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας καταστρέφοντας επιβλαβείς ελεύθερες ρίζες. Επιπλέον, ο ψευδάργυρος μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, βοηθώντας το ανοσοποιητικό σύστημα να εξαλείψει μη φυσιολογικά ή φθαρμένα κύτταρα προτού τα ίδια πολλαπλασιαστούν και γίνουν ενδεχομένως καρκινικά.

Στο Διαιτολογικό Γραφείο της Κυρίας Χαριστού Ιουλίας μπορούμε να συνθέσουμε το κατάλληλο διατροφικό πλάνο με τις κατάλληλες τροφές με στόχο την πρόληψη του καρκίνου, λαμβάνοντας υπόψη όλες τις προσωπικές διατροφικές ιδιαιτερότητες, για μείωση ή αύξηση βάρους, που θα είναι, εύκολο να το τηρήσετε.

Πίσω →