Ιουλία Χαριστού ΔιατροφολόγοςΧρήσιμα άρθραΔιατροφή σε Καρκίνο του Τραχήλου της μήτραςΜπορούν ορισμένα τρόφιμα να βοηθήσουν στην καταπολέμηση του HPV;

Πολλοί άνδρες μπορεί να φέρουν το ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων ή HPV. Ο HPV είναι ένας σεξουαλικά μεταδιδόμενος ιός, γνωστός ότι προκαλεί καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, του πέους, του κόλπου, της στοματικής κοιλότητας, του πρωκτού και του αιδοίου. Υπάρχει διαθέσιμο εμβόλιο για την πρόληψη του HPV τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες. Ωστόσο, αν έχετε ήδη μολυνθεί από τον ιό αυτό, μπορείτε να επωφεληθείτε από την κατανάλωση τροφών που είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά που βοηθούν στην πρόληψη ή επιβράδυνση της εξέλιξης των καρκινικών κυττάρων.

  1. Τα σταυροειδή λαχανικά!

Τα σταυροειδή λαχανικά περιέχουν ενώσεις του θείου που ονομάζονται γλυκοσινολικές ενώσεις. Η διάσπαση των γλυκοσινολικών παραγώγων παράγει μία ένωση γνωστή ως Ινδολο-3-καρβινόλη ή Ι3C. Το Ι3C σταματά την πρόοδο ορισμένων τύπων καρκίνου. Η προκαταρκτική έρευνα για τον HPV υποδηλώνει ότι ένας σημαντικός αριθμός γυναικών που έλαβαν 200 έως 400 χιλιοστόγραμμα I3C ημερησίως κατά τη διάρκεια των 12 εβδομάδων σταμάτησε πλήρως την εξέλιξη των προκαρκινικών τραχηλικών βλαβών. Καλές πηγές Ι3C είναι το λάχανο, το νεροκάρδαμο, τα γογγύλια, το μπρόκολο και το κουνουπίδι.

  1. Το φολικό οξύ!

Σύμφωνα με το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ, οι γυναίκες που έχουν μολυνθεί με τον HPV και έχουν έλλειψη φυλλικού οξέος ή βιταμίνη Β-9, έχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης δυσπλασίας του τραχήλου της μήτρας. Εάν έχετε τέτοια συμπτώματα, το φυλλικό οξύ μπορεί να επιβραδύνει την εξέλιξη από την δυσπλασία του τραχήλου σε καρκίνο. Ωστόσο, η κατανάλωση επιπλέον φυλλικού οξέος δεν αντιστρέφει τα συμπτώματα της δυσπλασίας του τραχήλου της μήτρας. Καλές πηγές φολικού είναι τα εμπλουτισμένα δημητριακά, τα προϊόντα ολικής αλέσεως, το συκώτι, τα αυγά, τα όσπρια, τα σπαράγγια, τα πορτοκάλια, το πεπόνι, οι φράουλες και οι ηλιόσποροι.

  1. Το β-καροτένιο!

Το β-καροτένιο παρέχει τη χρωστική στα φυτά και μετατρέπεται σε ρετινόλη, μια μορφή βιταμίνης Α, όταν καταναλώνεται. Παρόμοια με το φυλλικό οξύ, οι ανεπάρκειες του β-καροτένιου μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης γυναικείας δυσπλασίας και καρκίνου σε γυναίκες που έχουν μολυνθεί  με τον ιό HPV. Καλές πηγές β-καροτίνης είναι η κολοκύθα, οι γλυκοπατάτες, τα καρότα, το πεπόνι, το μπρόκολο, το μαρούλι και οι ντομάτες.

  1. Άλλα αντιοξειδωτικά!

Τα κονδυλώματα προκαλούνται από διαφορετικά στελέχη του HPV. Μπορούν να εξαπλωθούν από ένα μέρος του σώματός στο άλλο. Για να αποτρέψετε ή να μειώσετε τα συμπτώματα των κονδυλωμάτων, συνιστάται να καταναλώνετε τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικά. Τα αντιοξειδωτικά καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες, παράγοντες που προκαλούν καρκίνο στο σώμα. Τα τρόφιμα πλούσια σε αντιοξειδωτικά είναι τα βατόμουρα, οι ντομάτες, οι φράουλες, τα κεράσια, τα κολοκυθάκια, η κολοκύθα, το πράσινο τσάι και η πιπεριά.

Πίσω →