Η διατροφή είναι ένα σημαντικό μέρος της θεραπείας για τον καρκίνο του στομάχου. Χρειάζεστε τη σωστή ποσότητα θερμίδων, πρωτεϊνών, βιταμινών και μετάλλων για να διατηρήσετε τη δύναμή σας και να θεραπευτείτε. Ωστόσο, όταν έχετε καρκίνο στο στομάχι, μπορεί να είναι δύσκολο να φάτε. Μπορεί να νιώθετε άβολα ή κουρασμένοι και ίσως να μην μπορείτε να τρώτε. Μπορεί επίσης να έχετε ναυτία, έμετο, δυσκοιλιότητα ή διάρροια από τη θεραπεία του καρκίνου ή το φάρμακο για τον πόνο. Ενημερώστε το γιατρό σας εάν χάσετε βάρος ή έχετε προβλήματα με το φαγητό. Ένας διαιτολόγος μπορεί να σας βοηθήσει να επιλέξετε τα τρόφιμα και τα προϊόντα διατροφής που θα καλύψουν τις ανάγκες σας. Μερικά άτομα με καρκίνο του στομάχου βοηθούνται από τη λήψη τροφής ενδοφλέβια. Ένας προσωρινός σωλήνας τροφοδοσίας σπάνια χρειάζεται.

Διατροφή μετά από χειρουργείο του στομάχου.

Ένας διαιτολόγος μπορεί να σας βοηθήσει να σχεδιάσετε μια δίαιτα που θα ικανοποιεί τις ανάγκες διατροφής σας. Ένα πλάνο διατροφής που περιγράφει τον τύπο και την ποσότητα τροφής που τρώτε μετά από χειρουργική επέμβαση μπορεί να σας βοηθήσει να αποτρέψετε την απώλεια βάρους και την ταλαιπωρία του φαγητού.

Μετά από την χειρουργική επέμβαση στο στομάχι, ίσως χρειαστεί να λαμβάνετε καθημερινά συμπληρώματα βιταμινών και μετάλλων, όπως η βιταμίνη D, το ασβέστιο και ο σίδηρος. Μπορεί επίσης να χρειαστεί και η λήψη βιταμίνης Β12.

Μερικοί άνθρωποι έχουν προβλήματα με το φαγητό και την κατανάλωση υγρών μετά τη χειρουργική επέμβαση στο στομάχι. Τα υγρά μπορεί να περάσουν στο λεπτό έντερο πολύ γρήγορα, γεγονός που προκαλεί σύνδρομο ντάμπινγκ. Τα συμπτώματα είναι κράμπες, ναυτία, φούσκωμα, διάρροια και ζάλη. Για να αποτρέψετε αυτά τα συμπτώματα, μπορείτε να κάνετε τις ακόλουθες αλλαγές:

  1. Μπορείτε να τρώτε μικρά και συχνά  γεύματα (μερικοί γιατροί προτείνουν 6 γεύματα την ημέρα)
  2. Καλό είναι να πίνετε υγρά πριν ή μετά τα γεύματα
  3. Θα ήταν πολύ βολικό να μειώσετε πολύ τα γλυκά τρόφιμα και ποτά (όπως μπισκότα, καραμέλες, σόδα και χυμούς)
  4. Μπορείτε να ρωτήσετε τον γιατρό σας εάν μπορεί να σας παρέχει ιατρική υποστήριξη για τον έλεγχο των συμπτωμάτων σας.

Μπορείτε να συζητήσετε με κάποιο έμπειρο διαιτολόγο τα παρακάτω ερωτήματα σχετικά με τη διατροφή:

  • Ποια τρόφιμα είναι καλύτερα να καταναλώνουμε μετά το χειρουργείο.
  • Πώς μπορούμε να αποφύγουμε το σύνδρομο ντάμπινγκ.
  • Υπάρχουν τρόφιμα ή ποτά που πρέπει να αποφεύγουμε.

Πίσω →