Ιουλία Χαριστού ΔιατροφολόγοςΧρήσιμα άρθραΔιατροφή σε Καρκίνο του ΣτομάχουΚαρκίνος του στομάχου – Τα διατροφικά προβλήματα και η ομαλοποίηση τους.

Είναι κοινό για τα άτομα με καρκίνο του στομάχου να αντιμετωπίζουν προβλήματα με το φαγητό και την πέψη των τροφίμων. Παρακάτω υπάρχουν 2 διατροφικά προβλήματα και οι τρόποι για να ομαλοποιηθούν:

  • Απώλεια βάρους.

Είναι σημαντικό να διατηρήσετε το βάρος σας ακόμα και αν η όρεξή σας έχει αλλάξει. Η σωστή διατροφή βοηθά το σώμα να καταπολεμά την ασθένεια και να αντιμετωπίζει τις επιπτώσεις της θεραπείας του καρκίνου του στομάχου.

Εάν η απώλεια βάρους είναι πρόβλημα, οι παρακάτω συμβουλές μπορεί να είναι χρήσιμες:

  1. Μην παραλείπετε τα γεύματα. Κάνετε μια προσπάθεια να τρώτε τακτικά, ακόμα κι αν είναι μόνο μερικά τσιμπήματα.
  2. Επιλέξτε τρόφιμα και ποτά που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και θερμίδες.
  3. Προσθέστε πλήρες γάλα ή κρέμα γάλακτος σε μαγειρεμένα δημητριακά ή σούπες, χρησιμοποιήστε σάλτσες στα κρέατα και τα λαχανικά ή προσθέστε επιπλέον βούτυρο ή μαργαρίνη στις πατάτες.
  4. Όταν δεν θέλετε ή δεν μπορείτε να φάτε στερεά τρόφιμα, πίνετε υψηλής θερμιδικής αξίας, ποτά με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες ή τρώτε ημιστερεά τρόφιμα (όπως η πουτίγκα ή το γιαούρτι). Επίσης, λαμβάνετε ποτά που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και θερμίδες μεταξύ των γευμάτων σε μικρές ποσότητες.
  5. Διατηρήστε μια ποικιλία από θρεπτικά τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και θερμίδες καθώς και γρήγορα και εύκολα σνακ, στο χέρι, ώστε να είναι έτοιμα να τα φάτε. Παραδείγματα είναι το γάλα ή τα μιλκσέικ, τα στιγμιαία παρασκευάσματα πρωινού, τα παγωτά, τα τυριά και τα κράκερ, τα μάφινς, το φυστικοβούτυρο, τα αυγά, τα καρύδια, το γιαούρτι και οι πουτίγκες.

Εάν η απώλεια βάρους γίνει σοβαρή, μπορεί να γίνει η χρήση ενός σωλήνα τροφοδοσίας. Ένας σωλήνας τροφοδοσίας είναι ένας λεπτός, εύκαμπτος σωλήνας που τοποθετείται στο στομάχι ή στο έντερο. Μόλις τοποθετηθεί ο σωλήνας, μπορούν να δοθούν υγρά συμπληρώματα διατροφής (εντερική σίτιση). Οι σωλήνες τροφοδοσίας μπορούν να βοηθήσουν τους ανθρώπους να καλύψουν τις διατροφικές τους ανάγκες όταν το βρίσκουν πολύ δύσκολο να τρώνε ή να πίνουν, ειδικά εάν έχουν χάσει πολύ βάρος.

  • Αίσθημα πληρότητας μετά το φαγητό και το ποτό.

Εάν το αίσθημα πληρότητας μετά από κατανάλωση μικρών ποσοτήτων είναι πρόβλημα, οι παρακάτω συμβουλές μπορεί να σας βοηθήσουν:

  1. Προσπαθήστε να τρώτε μικρότερα γεύματα ή σνακ περίπου 6 φορές την ημέρα. Αυτό είναι συνήθως πιο εύκολο από ό, τι να προσπαθείτε να φάτε 2-3 μεγάλα γεύματα την ημέρα.
  2. Αποφύγετε να πίνετε υγρά με τα γεύματα, ιδιαίτερα ανθρακούχα ποτά. Αυτά τα υγρά μπορούν να γεμίσουν γρήγορα το στομάχι. Πίνετε υψηλής περιεκτικότητας σε θερμίδες ή πρωτεΐνες υγρά μεταξύ των γευμάτων.
  3. Περιορίστε τις ποσότητες τροφίμων υψηλής περιεκτικότητας σε ίνες, όπως ψωμιά ολικής αλέσεως και δημητριακά, επειδή τείνουν να σας κάνουν να νιώθετε χορτάτοι νωρίτερα από άλλα τρόφιμα.

Πίσω →