Το παχύ έντερο είναι ένα κρίσιμο τμήμα του πεπτικού συστήματος και πολλές διαφορετικές καταστάσεις μπορoύν να το κάνουν να λειτουργήσει ακατάλληλα. Ορισμένες από αυτές περιλαμβάνουν φλεγμονώδεις ασθένειες του εντέρου όπως η ελκώδης κολίτιδα και η νόσο του Crohn. το σύνδρομο ευερεθίστου εντέρου; και  ο καρκίνος του παχέος εντέρου.

Η συσχέτιση μεταξύ της παχυσαρκίας και του αυξημένου κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου μπορεί να οφείλεται σε πολλαπλούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων των αυξημένων επιπέδων ινσουλίνης στο αίμα, μια κατάσταση που μπορεί να εμφανίζεται πιο συχνά σε παχύσαρκα άτομα. Αύξηση της ινσουλίνης και συναφείς καταστάσεις, όπως η αντίσταση στην ινσουλίνη, μπορεί να προωθήσουν την ανάπτυξη ορισμένων όγκων, συμπεριλαμβανομένων εκείνων του παχέος εντέρου.

Μάλιστα οι σχέσεις μεταξύ διατροφής, βάρους, άσκησης και καρκίνου του παχέος εντέρου είναι μερικές από τις ισχυρότερες για οποιοδήποτε είδος καρκίνου. Στην πραγματικότητα, εκτιμάται ότι 50 έως 75 τοις εκατό του καρκίνου του παχέος εντέρου μπορεί να προληφθεί μέσω των αλλαγών του τρόπου ζωής όπως η υγιεινή διατροφή

 

Διατροφική Αντιμετώπιση

Για να συμβάλλετε στην προώθηση της καλής υγείας του παχέος εντέρου, ακολουθήστε αυτές τις πέντε προτάσεις διατροφής

1. Περιορίστε την κατανάλωση κόκκινου κρέατος και αποφύγετε τα επεξεργασμένα κρέατα.

Ο κίνδυνος καρκίνου του παχέος εντέρου αυξάνεται κατά 15 με 20% εάν καταναλώσετε 100 γραμμάρια κόκκινου κρέατος (ισοδύναμο ενός μικρού μπέργκερ) ή 50 γραμμάρια επεξεργασμένων κρεάτων (ισοδύναμο ενός λουκάνικου), ανά ημέρα .

2. Περιορίστε τη ζάχαρη

Μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι τα άτομα με ελκώδη κολίτιδα και τη νόσο του Crohn συχνά ακολουθούν δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και χαμηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες.

Αν και η ζάχαρη δεν έχε συνδεθεί άμεσα με την ανάπτυξη του καρκίνου του παχέος εντέρου, τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη είναι συχνά υψηλά σε θερμίδες και μπορούν να οδηγήσουν σε αύξηση βάρους και παχυσαρκία επομένως καλό είναι να την περιορίσουμε.

3. Αύξησε την πρόσληψη φυτικών ινών.

Η κατανάλωση μιας διατροφής υψηλής περιεκτικότητα σε ίνες είναι καλή για τη συνολική υγεία του εντέρου. Ο καλύτερος τρόπος για να προσθέσετε ίνες στη διατροφή σας είναι τα φρούτα και τα λαχανικά πλούσια σε φυτικές ίνες, όπως τα σμέουρα, τα αχλάδια, τα μήλα, οι μπανάνες, τα πορτοκάλια, η αγκινάρα, τα μπιζέλια, το μπρόκολο και το καλαμπόκι. Τα σιτηρά ολικής και τα όσπρια είναι επίσης καλές πηγές ινών. Οι ίνες βοηθούν στην υγεία του παχέος εντέρου συμβάλλοντας στη διατήρηση της κανονικής λειτουργίας και στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας. Αυτό μπορεί στη συνέχεια να μειώσει τον κίνδυνο ανάπτυξης αιμορροΐδων και μικρών σακουλών στο έντερο σας που μπορεί να οδηγήσει σε εκκολπωματική ασθένεια.

4. Πιείτε το γάλα σας.

Πρόσφατες μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι το ασβέστιο και η βιταμίνη D μπορεί να σχετίζονται με μειωμένο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου. Ωστόσο, δεν συνιστάται οι άνδρες να αυξήσουν την πρόσληψη ασβεστίου τους πάνω από τις συνιστώμενες ποσότητες, επειδή υπάρχει πιθανός αυξημένος κίνδυνος καρκίνου του προστάτη που σχετίζεται με υψηλή πρόσληψη ασβεστίου(δηλ όταν υπερβαίνει τα 2.000 mg την ημέρα).

Αντ 'αυτού, τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες θα πρέπει να φροντίζουν να λαμβάνουν τη συνιστώμενη ημερήσια δόση ασβεστίου: ανάλογα με την ηλικία η οποία κυμαίνεται από 1000 εως 1300 mg την ημέρα. Άλλες διαιτητικές πηγές ασβεστίου περιλαμβάνουν σκούρα πράσινα φύλλώδη λαχανικά, όπως το σπανάκι και τα χόρτα.

5. Επιλέξτε σιτηρά και δημητριακά με σύνεση.

Συνιστάτε όλοι οι ενήλικες να καταναλώνουν τουλάχιστον το ήμισυ των ημερήσιων σιτηρών τους ως προιόντα ολικής αλέσεως ,δηλ. περίπου τρεις έως πέντε μερίδες. Τα προϊόντα ολικής αλέσεως περιλαμβάνουν κριθάρι, quinoa, αλεύρι ολικής αλέσεως, καστανό ρύζι και βρώμη. Αυτά τα τρόφιμα περιέχουν περισσότερες βιταμίνες, μεταλλικά στοιχεία, φυτικές ίνες, απαραίτητα λιπαρά οξέα, αντιοξειδωτικά και φυτοχημικά (φυσικές ενώσεις σε φυτά που έχουν ευεργετική επίδραση στο σώμα) από ό, τι τα ραφιναρισμένα προιόντα, όπως το άσπρο αλεύρι και το άσπρο ρύζι.

Πίσω →