Μετά από μια διάγνωση καρκίνου του μαστού, οι γυναίκες τείνουν να επαναξιολογούν τις πρακτικές διατροφής και υγείας. Πολλοί αναρωτιούνται τι προκάλεσε αυτό τον καρκίνο και ποιες αλλαγές στον τρόπο ζωής θα πρέπει να κάνουν. Οι περισσότερες γυναίκες πιστεύουν ότι πρέπει να κάνουν σημαντικές διατροφικές αλλαγές για να εξασφαλίσουν καλά αποτελέσματα μετά από τη θεραπεία του καρκίνου του μαστού. Ωστόσο, μια υγιεινή διατροφή είναι μόνο ένας από τους πολλούς παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Η άσκηση και η διαχείριση του άγχους είναι εξίσου σημαντικά για τη βελτίωση της συνολικής σας υγείας και ευεξίας.

Δεν υπάρχουν τρόφιμα ή συμπληρώματα διατροφής που λειτουργούν ως "μαγικές τροφές" για την αποτροπή της επιστροφής του καρκίνου του μαστού. Οι κατευθυντήριες οδηγίες του Εθνικού Ινστιτούτου Καρκίνου για την πρόληψη του καρκίνου μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να μειώσουν την πιθανότητα επανεμφάνισης καρκίνου του μαστού. Αυτές οι οδηγίες είναι:

  1. Αυξήστε την πρόσληψη φρούτων, λαχανικών και δημητριακών ολικής αλέσεως.

Τα φρούτα, τα λαχανικά και τα δημητριακά ολικής αλέσεως είναι γνωστό ότι περιέχουν φυτοχημικά με αντιοξειδωτικές, αντιοιστρογόνες και χημειοπαραγωγικές ιδιότητες που μπορούν να αποτρέψουν τον καρκίνο. Συνιστάται καθημερινά πέντε ή περισσότερες μερίδες φρούτων και λαχανικών. Τα σταυρανθή λαχανικά (μπρόκολο, κουνουπίδι, λάχανο και λαχανάκια βρυξελλών) είναι ιδιαίτερα πλούσια σε φυτοχημικά. Τα προϊόντα ολικής είναι μη επεξεργασμένα τρόφιμα που είναι υψηλά σε σύνθετους υδατάνθρακες, ίνες, βιταμίνες, μέταλλα και φυτοχημικά. Η υψηλή πρόσληψη φυτικών ινών μπορεί να έχει θετικό όφελος μεταβάλλοντας τις ορμονικές δράσεις του καρκίνου του μαστού και άλλων ορμονικά εξαρτώμενων καρκίνων. Η ημερήσια πρόσληψη ινών πρέπει να είναι 25 έως 30 γραμμάρια αδιάλυτων και διαλυτών ινών.

  1. Μειώστε την πρόσληψη λίπους σε λιγότερο από 30 % των θερμίδων.

Διαφωνία υπάρχει σχετικά με το ρόλο του λίπους στη διατροφή στην προώθηση του καρκίνου του μαστού. Ορισμένες μελέτες σε ζώα και επιδημιολογικά δεδομένα έχουν δείξει ότι ο τύπος του καταναλισκόμενου λίπους μπορεί να προκαλέσει την ανάπτυξη καρκίνου του μαστού. Συνιστάται:

  • Περιορίστε την πρόσληψη πολύ κορεσμένων τροφίμων όπως το βόειο κρέας, το αρνί, τα εντόσθια, τα τυριά, την κρέμα γάλακτος, το βούτυρο, το παγωτό.
  • Μειώστε τα τρόφιμα που περιέχουν trans λιπαρά οξέα, όπως τα εμπορικά παρασκευασμένα ψημένα προϊόντα, κράκερ και μαργαρίνη.
  • Αυξήστε την πρόσληψη των πουλερικών, των ψαριών και των χορτοφαγικών πρωτεϊνών (όσπρια και φακές).
  1. Επιτύχετε και διατηρείτε ένα υγιές βάρος

Οι γυναίκες που είναι υπέρβαρες ή παχύσαρκες έχουν υψηλότερα επίπεδα κυκλοφορούντος οιστρογόνου από ό, τι οι γυναίκες στο ιδανικό σωματικό τους βάρος. Αυτό μπορεί να είναι σημαντικό για όποιον προσπαθεί να μειώσει τον κίνδυνο μιας μελλοντικής επανεμφάνισης ενός ορμονο-ανταποκρινόμενου καρκίνου, ακόμη και μετά από τη θεραπεία του. Το υπερβολικό βάρος ή η παχυσαρκία ορίζεται από τον δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) που είναι μεγαλύτερος από 25 ή 30, αντίστοιχα. Πολλές μελέτες έχουν δείξει μια σχέση μεταξύ δείκτη μάζας σώματος και καρκίνου μαστού σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες. Συνιστάται η μείωση του σωματικού βάρους με την τροποποίηση της διατροφής πρώτα, ακολουθούμενη από την εισαγωγή άσκησης.

  1. Η κατανάλωση οινοπνεύματος θα πρέπει να γίνεται με μετριοπάθεια.

Αρκετές μελέτες έχουν δείξει μια σχέση μεταξύ της κατανάλωσης αλκοόλ και του καρκίνου του μαστού. Ο ρόλος του αλκοόλ στην ανάπτυξη του καρκίνου του μαστού παραμένει ασαφής. Οι οδηγίες διατροφής υποδεικνύουν ότι μια γυναίκα δεν πρέπει να καταναλώνει περισσότερο από ένα ποτό την ημέρα.

Πίσω →