Ιουλία Χαριστού ΔιατροφολόγοςΧρήσιμα άρθραΔιατροφή σε ασθενής μετά από Χειρουργική ΕπέμβασηΔιατροφικές συμβουλές για τις σημαντικές παρενέργειες των ανοσοκατασταλτικών

Διατροφή που βοηθά στη μείωση των επιπτώσεων των φαρμάκων μετά τη μεταμόσχευση

Η μη τήρηση της θεραπείας ή των κλινικών συστάσεων μετά τη μεταμόσχευση είναι μία από τις πέντε κύριες αιτίες της απώλειας των μεταμοσχευμένων ασθενών.

Μεταξύ αυτών των συστάσεων είναι : μια ισορροπημένη δίαιτα – διατροφή  που θα είναι σε θέση να μειώσει την επίπτωση της ανοσοκατασταλτικής δράσης ! Αυτή η κατηγορία φαρμάκων χρησιμοποιείται από τον ασθενή για το υπόλοιπο της ζωής του μετά από μια μεταμόσχευση.

Ανοσοκατασταλτικά φάρμακα για την πρόληψη της απόρριψης του μεταμοσχευμένου οργάνου και η χρόνια χρήση τους μπορούν να προκαλέσουν διάφορες παρενέργειες. Οι πιο συνηθισμένες είναι:

  • αυξημένη αρτηριακή πίεση,
  • αυξημένα επίπεδα καλίου στο αίμα,
  • αυξημένα επίπεδα της χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων και
  • αύξηση της όρεξης, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του σωματικού βάρους.

Τους πρώτους μήνες μετά τη μεταμόσχευση, η δόση ανοσοκατασταλτικών φαρμάκων είναι μεγαλύτερη και μια ειδική δίαιτα πρέπει να ακολουθείται πιο αυστηρά σύμφωνα με τις συστάσεις του γιατρού.

Παρ 'όλα αυτά, σε γενικές γραμμές, η διατροφή του μεταμοσχευμένου ασθενούς, για την καταπολέμηση των επιπτώσεων από το ανοσοκατασταλτικό φάρμακο, θα πρέπει είναι μια ισορροπημένη διατροφή σε θερμίδες, βιταμίνες, πρωτεΐνες και ανόργανα άλατα.

Για κάθε τύπο μεταμόσχευση, ο ασθενής θα πρέπει να αναζητήσει μια ασφαλή και εξατομικευμένη διατροφή

Στο Διαιτολογικό Γραφείο της Κυρίας  Χαριστού Ιουλίας  μπορούμε να συνθέσουμε την κατάλληλη δίαιτα – διατροφή που θα βοηθά στη μείωση των επιπτώσεων των φαρμάκων μετά τη μεταμόσχευση λαμβάνοντας υπόψη όλες τις προσωπικές διατροφικές ιδιαιτερότητες, που θα είναι, εύκολο να την τηρήσετε.

 

 

Πίσω →