Ιουλία Χαριστού ΔιατροφολόγοςΧρήσιμα άρθραΔιατροφή σε ασθενής με Εγκαύματα5 τροφές και ποτά που μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη των ηλιακών εγκαυμάτων

Όλοι γνωρίζουμε τους κινδύνους που συνδέονται με την παρατεταμένη έκθεση στις ακτίνες UV. Η χρήση αντηλιακού είναι η πρώτη και πιο σημαντική γραμμή άμυνας ενάντια στη βλάβη από τον ήλιο, αλλά ορισμένες τροφές μπορούν να βοηθήσουν στη φυσική προστασία του σώματός σας. Η κατανάλωση ενός συνδυασμού αυτών των τροφίμων πλούσια σε θρεπτικά συστατικά σε τακτική βάση μπορεί να σας προσφέρει μεγαλύτερη ασφάλεια.

  • Ντομάτες και πελτές ντομάτας

Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε ανέφερε ότι τροφές πλούσιες σε λυκοπένιο, μια φυτική χρωστική ουσία με αντιοξειδωτικές ιδιότητες, μπορούν να μειώσουν τη σοβαρότητα του ηλιακού εγκαύματος και να αυξήσουν την υγρασία και την ελαστικότητα του δέρματος.

Ενώ τα άτομα της μελέτης κατανάλωναν περίπου 2,5 κουταλιές της σούπας πελτέ ντομάτας κάθε μέρα για 10 εβδομάδες, οι ειδικοί πιστεύουν ότι παρόμοια αποτελέσματα μπορούν να επιτευχθούν με την προσθήκη άφθονων τροφών πλούσιων σε λυκοπένιο στην καθημερινή διατροφή σας. Αντί να τρώτε πελτέ ντομάτας κάθε μέρα, σκεφτείτε πώς, για κάθε γεύμα και σνακ, μπορείτε να προσθέσετε τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικά.

Η κατανάλωση μιας ποικιλίας τροφών πλούσιων σε λυκοπένιο, όπως ντομάτες, χυμοί, σάλτσες, είναι ένας τρόπος για να βελτιστοποιήσετε την αντηλιακή σας προστασία. Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει επίσης ότι η κατανάλωση ντομάτας μαγειρεμένης σε ελαιόλαδο μπορεί να αυξήσει την απορρόφηση του λυκοπενίου.

  • Καρπούζι

Μια άλλη από τις πιο δημοφιλείς πηγές λυκοπενίου είναι το καρπούζι. Το καρπούζι περιέχει περίπου 40% περισσότερο λυκοπένιο από ίση ποσότητα ντομάτας. Έχει ακόμη το πρόσθετο πλεονέκτημα ότι είναι πιο ενυδατικό από τα περισσότερα φρούτα, ενισχύοντας ακόμα περισσότερο τη διατήρηση ενός υγιούς δέρματος. Τα βαθυκόκκινα μέρη του καρπουζιού έχουν σημαντικά περισσότερο λυκοπένιο από οποιοδήποτε κίτρινο ή πρασινωπό μέρος.

  • Σταφύλια

Τα στοιχεία που διαθέτουμε μέχρι στιγμής δείχνουν ότι τα σταφύλια μπορεί να έχουν φωτοπροστατευτικά αποτελέσματα. Μια έρευνα έδειξε ότι η ποσότητα φωτός που απαιτείται για να προκαλέσει ορατό κοκκίνισμα του δέρματος ήταν σχεδόν 75 τοις εκατό υψηλότερη μετά από δύο εβδομάδες κατανάλωσης σκόνης από λυοφιλοποιημένα σταφύλια για 14 ημέρες ς. Με άλλα λόγια, η σκόνη σταφυλιού φάνηκε να κάνει το δέρμα πιο ανθεκτικό στις βλαβερές συνέπειες της υπεριώδους ακτινοβολίας.

  •  Βότανα

Είναι πολύ σημαντικό να λαμβάνετε μικρές, τακτικές δόσεις αντιοξειδωτικών μέσω της διατροφής σας για να βοηθήσετε στην αναπλήρωση των επιπέδων στην επιδερμίδα σας. Το εξωτερικό στρώμα του δέρματος είναι το αδιάβροχο φράγμα που προστατεύει τους θύλακες της τρίχας, τους ιδρωτοποιούς αδένες και τον συνδετικό ιστό, και είναι αυτό που επηρεάζεται περισσότερο από την υπεριώδη ακτινοβολία και τις ελεύθερες ρίζες.

Βότανα όπως η ρίγανη είναι συμπυκνωμένες πηγές αντιοξειδωτικών και μπορεί να προστατεύουν από τις ελεύθερες ρίζες.

  • Πράσινο τσάι

Οι φυτικές ενώσεις που βρίσκονται στο πράσινο τσάι μπορεί να παρέχουν αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα. Οι πολυφαινόλες στο πράσινο τσάι παρέχουν προστασία μέσω των αντιφλεγμονωδών ιδιοτήτων και της ικανότητας ενίσχυσης της επιδιόρθωσης του DNA.

 

Πίσω →