Η νεφρική ανεπάρκεια μπορεί να προκύψει λόγω άλλων παθήσεων όπως ο διαβήτης, η αρτηριακή υπέρταση, η νεφρολιθίαση, οι λοιμώξεις, ο τραυματισμός ή η έκθεση σε τοξίνες. Οι νεφροί χάνουν την ικανότητα τους να καθαρίζουν τα υγρά και τις περιττές ουσίες από το αίμα προκαλώντας την αυξημένη συσσώρευση αυτών των ουσιών στο σώμα σας.

Εάν, πάσχετε από οξεία νεφρική ανεπάρκεια, θα πρέπει να ακολουθήσετε μια δίαιτα με πολλούς υδατάνθρακες και περιορισμένες πρωτεΐνες, κάλιο και υγρά, για να προλάβετε τη συσσώρευση υπερβολικών υγρών και περιττών ουσιών στο αίμα σας, καθώς οι νεφροί σας επουλώνονται.

Εάν υποβάλλεστε σε αιμοκάθαρση, μπορεί να χρειαστείτε περισσότερες πρωτεΐνες και περιορίσετε την πρόσληψη των υγρών, του φωσφόρου, του νατρίου και του καλίου.

Η χρόνια νεφρική ανεπάρκεια έχει πολλές διατροφικές αλλαγές. Η κατανάλωση τροφών με χαμηλά επίπεδα πρωτεϊνών μπορεί να απαλύνει τα συμπτώματα της ναυτίας, τον εμετό και την απώλεια όρεξης. Μια δίαιτα με λίγες πρωτεΐνες μπορεί επίσης να βοηθήσει στην επιβράδυνση της εξέλιξης της ασθένειας και να προστατεύσει τη λειτουργία των νεφρών. 

Εάν η νόσος των νεφρών σας σχετίζεται με την υψηλή πίεση του αίματος, μπορεί να χρειαστεί να περιορίσετε το αλάτι στη διατροφή σας καθώς και την ποσότητα των υγρών που πίνετε.

Στο Διαιτολογικό Γραφείο της Κυρίας Χαριστού Ιουλίας μπορούμε να συνθέσουμε το κατάλληλο διατροφικό πλάνο για τη Νεφρική Ανεπάρκεια, λαμβάνοντας υπόψη όλες τις προσωπικές διατροφικές ιδιαιτερότητες, που θα είναι, εύκολο να το τηρήσετε.

 

 

Πίσω →