Η φλεβική θρόμβωση είναι μια κατάσταση κατά την οποία σχηματίζεται θρόμβος αίματος σε μια φλέβα στο σώμα, συνήθως χαμηλά στο πόδι ή στο μηρό και μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρή ασθένεια, αναπηρία ή, σε σοβαρές περιπτώσεις, θάνατο. Επιπλέον, κατά την έναρξη της πανδημίας COVID-19, σημειώθηκε απότομη αύξηση του ποσοστού των ασθενών με θρομβώσεις.

 

Η θρόμβωση είναι όμως μια κατάσταση που μπορεί να προληφθεί και θεραπεύεται. Ένα απλό βήμα που μπορείτε να εφαρμόσετε για να μειώσετε τον κίνδυνο είναι να αλλάξετε τη διατροφή σας.

Διατροφικές συμβουλές για την καταπολέμηση της θρόμβωσης:

  • Επαρκής Ενυδάτωση

Η αφυδάτωση μπορεί να προκαλέσει την έντονη λειτουργία της καρδιά για να αντλεί αίμα μέσω των αιμοφόρων αγγείων στους μύες. Για να παραμείνετε καλά ενυδατωμένοι θα πρέπει να καταναλώνετε 8 με 10 ποτήρια νερό ημερησίως.

Ένας τρόπος για να ελέγξετε εάν είναι σε καλό επίπεδο τα υγρά σας. είναι να ελέγχετε τα ούρα σας. Εάν το χρώμα είναι ανοιχτό κίτρινο ή διαυγές, πιθανότατα πίνετε αρκετά. Εάν είναι πορτοκαλί ή πιο σκούρο, μάλλον δεν είστε αρκετά ενυδατωμένοι και θα πρέπει να αυξήσετε την ημερήσια πρόσληψη νερού.

  • Καταναλώστε χυμό σταφυλιού ή κόκκινο κρασί

Οι μέτριες ποσότητες κόκκινου κρασιού ή χυμού σταφυλιού καθημερινά βοηθούν τα αιμοπετάλια να μην συσσωματώνονται  και να σχηματίζουν θρόμβους, χάρη στα ισχυρά αντιοξειδωτικά που ονομάζονται πολυφαινόλες στα μωβ σταφύλια. Ωστόσο, το κρασί πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο.

  • Προσθέστε σκόρδο στο φαγητό σας

Το σκόρδο πιστεύεται ότι έχει πολλά οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένης και της πιθανής διάσπασης επιβλαβών συστάδων αιμοπεταλίων στην κυκλοφορία του αίματος. Ο καλύτερος τρόπος για να επωφεληθείτε από το σκόρδο, δείχνει η έρευνα, είναι να συνθλίψετε τις ωμές σκελίδες για να απελευθερώσετε τις ευεργετικές τους ενώσεις και στη συνέχεια να τις καταναλώσετε ωμές ή ψημένες στο φούρνο.

Είναι σημαντικό να μιλήσετε με το γιατρό σας για το πόσο σκόρδο πρέπει να καταναλώνετε εάν λαμβάνετε ήδη αντιπηκτικά φάρμακα, καθώς το σκόρδο θα μπορούσε να επηρεάσει την αποτελεσματικότητα του φαρμάκου.

  • Αποφύγετε τα ανθυγιεινά λίπη, τη ζάχαρη και το αλάτι

Οι τροφές που προκαλούν συσσώρευση πλάκας στα αιμοφόρα αγγεία, αυξάνοντας τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, μπορούν επίσης να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης θρομβώσεων.

Τέτοια τρόφιμα όπως το αλάτι, η ζάχαρη και τα τρανς λιπαρά μπορεί να μην είναι εμφανή στα συσκευασμένα τρόφιμα, επομένως μελετήστε προσεκτικά τις ετικέτες των συστατικών.

  • Εντάξτε τα φυλλώδη πράσινα λαχανικά στη διατροφή σας

Εάν παίρνετε βαρφαρίνη, ένα αντιπηκτικό φάρμακο, τότε τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Κ, η οποία παίζει ρόλο στον σχηματισμό θρόμβων αίματος, μπορεί να επηρεάσουν τη φαρμακευτική αγωγή σας.

Σύμφωνα με τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας, η συνιστώμενη μέση ημερήσια πρόσληψη βιταμίνης Κ από τα τρόφιμα είναι 122 μικρογραμμάρια (mcg) για τις γυναίκες και 138 mcg για τους άνδρες. Για αναφορά, ένα φλιτζάνι μαγειρεμένο σπανάκι περιέχει περίπου 145 mcg βιταμίνης Κ.

  •  Περιορίστε τα ζωικά λίπη στη διατροφή σας

Τα κορεσμένα λίπη στα πλήρη γαλακτοκομικά και τα λιπαρά κρέατα έχουν επίσης συνδεθεί με αυξημένη φλεγμονή.

Τα λιπαρά τρόφιμα που καταναλώνουμε, όπως τα τηγανητά, το κόκκινο κρέας, είναι υπέρ της φλεγμονής. Δημιουργούν μια φλεγμονώδη διαδικασία στο σώμα και αυτή η διαδικασία μπορεί να αποτελέσει πρόσθετο κίνδυνο για ασθενείς που αναπτύσσουν θρόμβους αίματος.

Πίσω →