Πολλά παιδιά στη σημερινή εποχή πάσχουν από διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας(ΔΕΠ-Υ). Για να διαχειριστούν αυτή την κατάσταση μπορεί να είναι αρκετά δύσκολο. Για να βοηθήσουν στον έλεγχο κάποιων συμπτωμάτων της ΔΕΠ-Υ, πολλοί γονείς και γιατροί έχουν στραφεί στη διατροφή. Τι ταΐζετε το παιδί σας σε καθημερινή βάση μπορεί να έχει τεράστια επίδραση στη σοβαρότητα και τη συχνότητα των συμπτωμάτων της διαταραχής αυτής.

Πριν φτάσουμε στη λίστα των τροφίμων που το παιδί σας θα πρέπει (και δεν θα πρέπει) να φάει, θα πρέπει να τονίσω αυτό: Κάθε παιδί είναι διαφορετικό και θα αντιδράσει σε ορισμένα τρόφιμα με διαφορετικό τρόπο. Μερικά παιδιά έχουν αλλεργικές αντιδράσεις σε ορισμένα είδη τροφίμων (γαλακτοκομικά προϊόντα κλπ), τα οποία μπορούν να προκαλέσουν τα συμπτώματα της ΔΕΠ-Υ. Είναι πάντα καλύτερο να μιλήσετε με το γιατρό σας πριν κάνετε οποιεσδήποτε σημαντικές αλλαγές στη διατροφή τους.

Υπάρχουν ορισμένα είδη τροφίμων που είναι γνωστά ότι είτε ότι βοηθάνε είτε ότι βλάπτουν τα παιδιά που πάσχουν από ΔΕΠ-Υ. Οι τροφές που περιέχουν τεχνητές γλυκαντικές ουσίες, τα τρόφιμα που περιέχουν μεγάλες ποσότητες ζάχαρης, κορεσμένων λιπαρών ή η καφεΐνη και τα επεξεργασμένα τρόφιμα, έχουν συνδεθεί με την εκδήλωση των συμπτωμάτων ΔΕΠ-Υ στα παιδιά. Από την άλλη πλευρά, τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Β, ιχνοστοιχεία πρωτεΐνες και ασβέστιο έχουν το αντίθετο αποτέλεσμα για τα παιδιά και μπορεί να μειώσουν τα συμπτώματα σε τακτική βάση.

Εδώ είναι 15 από τα καλύτερα τρόφιμα για την ΔΕΠ-Υ!

 1. Τα μήλα!

Τα μήλα είναι μια μεγάλη πηγή σύνθετων υδατανθράκων. Οι γιατροί συνέστησαν ότι τα παιδιά με ΔΕΠ-Υ πρέπει να αυξήσουν την πρόσληψη σύνθετων υδατανθράκων. Τρώγοντας αυτά τα είδη τροφίμων λίγο πριν κοιμηθούν μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά να κοιμούνται καλύτερα. Ένα μήλο την ημέρα θα κρατήσει τα συμπτώματα της ΔΕΠ-Υ μακριά!

 1. Το κατσικίσιο τυρί!

Το τυρί είναι μια μεγάλη πηγή πρωτεϊνών. Ωστόσο, πολλοί που υποφέρουν από ΔΕΠ-Υ, υποφέρουν από αλλεργία στο γάλα της αγελάδας ή δυσανεξία, η οποία μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα της ΔΕΠ-Υ. Αν υποψιάζεστε ότι το παιδί σας έχει μια αλλεργία στο αγελαδινό γάλα και στα γαλακτοκομικά, προσπαθήστε να στραφείτε σε κατσικίσιο τυρί και να βελτιώσετε τον τρόπο λειτουργίας της ΔΕΠ-Υ με φάρμακα.

 1. Τα αχλάδια!

Όπως και τα μήλα, έτσι και τα αχλάδια είναι μια καλή πηγή σύνθετων υδατανθράκων. Εάν το παιδί σας δεν του αρέσουν τα μήλα (ή απλά ψάχνετε να προσθέσετε μεγαλύτερη ποικιλία στη διατροφή του), τα αχλάδια είναι μια σπουδαία εναλλακτική λύση. Παρόμοια με τα μήλα και άλλους σύνθετους υδατάνθρακες, τρώγοντας τα αχλάδια το βράδυ μπορεί να βοηθήσουν στην ενίσχυση του ύπνου.

 1. Ο τόνος!

Τα Ωμέγα 3 λιπαρά οξέα είναι γνωστό ότι μειώνουν σημαντικά τα συμπτώματα της ΔΕΠ-Υ σε πολλά παιδιά. Ο τόνος είναι μια εκπληκτική πηγή των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων. Χρησιμοποιείστε τον τόνο σε σάντουιτς και σαλάτες ζυμαρικών για γεύματα για τα παιδιά, είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να προσπαθήσουμε και να βοηθήσει στον έλεγχο των συμπτωμάτων τους.

 1. Τα αυγά!

Τα αυγά είναι επίσης μια μεγάλη πηγή πρωτεΐνης. Η πρωτεΐνη είναι απαραίτητη για τη διατήρηση μιας ισορροπημένης διατροφής και τον έλεγχο των συμπτωμάτων σε παιδιά με ΔΕΠ-Υ. Μοιάζουν πολύ με το τυρί. Τα αυγά θα βελτιώσουν τη συγκέντρωση και θα αυξήσουν το χρόνο που διαρκούν τα φάρμακα. Τα αυγά είναι μια σπουδαία επιλογή για πρωινό.

 1. Οι ξηροί καρποί!

Παρόμοια με τον τόνο, οι ξηροί καρποί είναι μια μεγάλη πηγή ωμέγα-3 λιπαρών οξέων. Τα καρύδια Βραζιλίας έχει αποδειχθεί ότι έχουν το μεγαλύτερο αντίκτυπο κατά τη διαχείριση συμπτώματα της ΔΕΠ-Υ αλλά και άλλα είδη, όπως τα αμύγδαλα είναι μια σπουδαία εναλλακτική λύση.

 1. Το σπανάκι!

Το σπανάκι είναι ένα από τα πιο αποτελεσματικά λαχανικά, όταν πρόκειται για τον έλεγχο των συμπτωμάτων της ΔΕΠ-Υ στα παιδιά. Οι γιατροί συστήνουν συχνά τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά και το σπανάκι είναι σίγουρα στην κορυφή της λίστας. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να προσθέσετε το σπανάκι στη διατροφή του παιδιού σας. Εάν το παιδί σας αρνείται να φάει, να το συνδυάσετε παράλληλα με τα μούρα και άλλα φρούτα σε ένα smoothie και ποτέ δεν θα γνωρίζουν ότι είστε το φαγητό τους.

 1. Τα πορτοκάλια!

Η κατανάλωση πορτοκαλιών είναι άλλος ένας καλός τρόπος για να προσθέσετε περισσότερο σύνθετους υδατάνθρακες στη διατροφή του παιδιού σας. Αυτή η τροφή είναι γνωστό ότι βοηθάει στον ύπνο (ο ύπνος μπορεί να είναι πολύ δύσκολος για τα παιδιά με ΔΕΠ-Υ) και είναι μια μεγάλη πηγή βιταμίνης C. Έχοντας ένα ποτήρι χυμό πορτοκαλιού με το πρωινό τους - ή τρώγοντας ένα πορτοκάλι μετά το σχολείο σαν σνακ θα βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό στον έλεγχο των συμπτωμάτων της ΔΕΠΥ.

 1. Το ακτινίδιο!

Τα παιδιά αγαπούν τα ακτινίδια! Όμοια με τα πορτοκάλια, τα μήλα και τα αχλάδια, τα ακτινίδια είναι μια απίστευτη πηγή σύνθετων υδατανθράκων. Αυτό το φρούτο δεν είναι μόνο νόστιμο, αλλά είναι και μια σπουδαία εναλλακτική λύση για τους γονείς που επιθυμούν να προσθέσουν περισσότερη ποικιλία στη διατροφή των παιδιών τους. Τρώγοντας τα μήλα και τα αχλάδια καθημερινά μπορεί να είναι βαρετά.

 1. Ο σολομός!

Η κατανάλωση σολομού, τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα θα βοηθήσει στην ανακούφιση ορισμένων συμπτωμάτων του παιδιού σας που μπορεί να βιώνει από την ΔΕΠΥ. Ο σολομός είναι μια από τις καλύτερες πηγές ωμέγα-3 λιπαρών οξέων και είναι ένα από τα υγιέστερα ψάρια μπορείτε να φάτε. Αν ψάχνετε για να το αναμίξετε με πράγματα, μπορείτε να κόψετε φιλέτα σολομού και να κάνετε μια υγιεινή σαλάτα με σπανάκι για το δείπνο. Θα είναι αναζωογονητικό και υγιείς και θα βοηθήσει στην εξάλειψη των συμπτωμάτων της ΔΕΠΥ για το παιδί σας.

 1. Τα δημητριακά ολικής αλέσεως!

Τα δημητριακά μπορεί να είναι μια πολύ υγιεινή επιλογή πρωινού για τα παιδιά που πάσχουν από ΔΕΠΥ, αλλά υπάρχουν μερικά βασικά πράγματα που πρέπει να θυμάστε. Κατ 'αρχάς, θα πρέπει πάντα να επιλέξετε δημητριακά ολικής αλέσεως. Δεύτερον, θα πρέπει να αποφύγετε τα δημητριακά με τεχνητά χρώματα και τεχνητές γλυκαντικές ουσίες.

 1. Τα λευκά ψάρια!

Τα λευκά ψάρια είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να ενσωματώσετε περισσότερα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα στη διατροφή του παιδιού σας. Εάν τρώτε πάρα πολύ σολομό τα λευκά ψάρια είναι μια σπουδαία εναλλακτική επιλογή. Το λευκό ψάρι με μια σαλάτα θα γίνει ένα νόστιμο γεύμα και θα βοηθήσει να κρατήσει τα συμπτώματα της ΔΕΠΥ του παιδιού σας μακριά.

 1. Τα φασολάκια!

Τα φασολάκια, μοιάζουν πολύ με το τυρί και τα αυγά και είναι μια σπουδαία πηγή πρωτεΐνης. Είναι πολύ σημαντικό για τα παιδιά με ΔΕΠΥ να διατηρήσουν μια διατροφή υγιή σε πρωτεΐνη, έτσι ώστε μια χούφτα φασολάκια κάθε μέρα θα βοηθήσουν σε μεγάλο βαθμό στον έλεγχο των συμπτωμάτων τους.

 1. Το γκρέιπφρουτ!

Ψάχνετε για ενδιαφέροντες τρόπους για να προσθέσετε μερικούς πιο σύνθετους υδατάνθρακες στη διατροφή του παιδιού σας; Το γκρέιπφρουτ είναι μια άλλη σπουδαία εναλλακτική λύση. Έχοντας ένα γκρέιπφρουτ στο πρωινό σας (ή ένα ποτήρι χυμό γκρέιπφρουτ) θα δώσει το παιδί σας τα θρεπτικά συστατικά που αυτό πρέπει να πάρει.

 1. Το κοτόπουλο!

Το κοτόπουλο μπορεί να υπερηφανεύεται για αμέτρητα οφέλη για την υγεία, αλλά το μεγαλύτερο διατροφικό όφελος, όταν πρόκειται για κοτόπουλο είναι η ποσότητα της πρωτεΐνης. Τα περισσότερα παιδιά αγαπούν το κοτόπουλο και υπάρχουν αμέτρητοι τρόποι για να το ενσωματώσετε στο εβδομαδιαίο προγραμματισμό των γευμάτων τους. Από σαλάτες με κοτόπουλο και πίτσα με κοτόπουλο σε σούπες και με κοτόπουλο, γεμιστό κοτόπουλο, υπάρχει μια ατελείωτη σειρά από επιλογές που τα παιδιά σας θα αγαπήσουν. Η προσθήκη πρωτεϊνών στα γεύματα του παιδιού σας θα βελτιώσει τη συγκέντρωσή τους και θα αυξήσει το χρόνο των φαρμάκων της ΔΕΠΥ.

Στο Διαιτολογικό Γραφείο της Κυρίας Χαριστού Ιουλίας μπορούμε να διαμορφώσουμε το κατάλληλο υγιεινό διατροφικό πλάνο για το παιδί σας. Σωστή διατροφή για παιδιά:  λαμβάνοντας υπόψη όλες τις ανάγκες σε θρεπτικές ουσίες για την υγιεινή ανάπτυξη του, τα προβλήματα υγείας που μπορεί να έχει, τις ιδιαιτερότητες του και βεβαίως τις καμπύλες ανάπτυξης του. 

Πίσω →